Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

4mjnxdwuu

Ok.
Hátul szintén marva van, lapkával együtt 12mm vastag, ( 12*12-es anyag ) a lapka végétől 2-3mm-re már csak 8-as, a többi alulról leszedve.
A kicsi 3szög lapkával szívtam 2,6x lyuk van benne (rendes volt a csavarboltos, rendelésre hozott 5 db 2,5*12-es csavart a legkeményebből...  
jól viszi a vasat, úgy halottam a lapkás késeket nagyobb erővel kell nekinyomni ??...

nv5firipz

Trapista: A Te esztergád az amit most a praktikerben lehet venni? 99000Ft és 300mm-es.

4mjnxdwuu

Igen, olyanom van.
Egyébként marhára tetszik amikor lejön róla 1-1,5 méter egybe forgács, szép rugó formájában. ( lehet csak azért örülök ilyeneknek mert még soha nem esztergáltam előtte. ) [#awink]

nv5firipz

Szuper! Én is ilyet akarok venni. Tegnap néztem a katalógust és ott irják, hogy menetett is lehet vágni vele? Igaz ez, mert máshol nem láttam irva. Könnyen viszi a kisebb vasdarabokat is? Azért tartok kicsit a mini esztergától mert félek hogy nem elég masszív. Kis hobby célra kellene, pár tengelyt meg alu darabokat esztergálni. Akkor erre nagyonis megfelel?

bmejdz9nu

Vigyázz az egybe forgáccsal - Balesetveszélyes...
Persze én is bírom amikor vödröt teszek alá és egybe megy bele akár 10-20 méter is...... :)

4mjnxdwuu

eleinte én is tartottam tőle, mikor már megvolt is... de azóta használtam 85-ös kölső átmérőjű csapágyházra is... annyit vettem észre hogy ha nagy a kés felülete ami az anyaghoz ér akkor hajlamos a rezonanciára. (gondolom méreteiből adódik) első alkalommal a szánokat szétkaptam mert nem voltak jól beállítva. Ha sikerült rezonáltatni, vagy muszály úgy letolni az anyagot,  akkor kicsit lötyögősebbek lesznek.)
 (nagy gépet mégha olcsón meg is veszel legalább + fél guriga mire jó is lesz...)
Nekem kicsit hátrány, hogy a tokmányon kívül csak pár centit megy bele a 16-os anyag, a kúp miatt.

nv5firipz

Köszi az infókat. Menetvágást lehet vele? Ahhoz kell asszem automatikus előtolás is nem?

4mjnxdwuu

Ja menetet vágtam vele, fogaskerekeket kell pakolgatni a hátuljában külömböző pöckökre egy táblázat szerint. ( gondolom nem fért bele egy hajtóműház + drágább lett volna, de müködik.

Péter felénk is kering a történet a 1,5 méter körüli anyagról lejövő forgácsról...

nv5firipz

Nagyszerű! Köszönöm. Akkor veszek egy ilyet.

000000000

Mi ez a forgácsveszély dolog?

bmejdz9nu

Az esztergályos könyv is írja... hirtelen feltekeredhet a forgács...  
Pedíg akkor a legszebb a felület, ha egybe jön le a forgács...
Persze szoktak "forgácstöröt" kialakítani a késen... de én sem értem igazán... mikor hogyan... stb...

4mjnxdwuu

Kis gépnél csak annyi, hogy ha egyben van pl 0,5 méter ( saját tapasztalat /pár nap alatt nekem is volt már)pár darab ilyen leesik a gép alá, aztán egy kisebb barab is jön de az beleakad a tokmányba és az hirtelen feltekeri +  2000-el elkezd pörögni, na szépen csapkod, ráadásul az a spirál marha éles...

4mjnxdwuu

nem veszélytelen az esztergálás...  
a rutin sem minden, nálunk egy nőci rutinból nyomkodta az EPA pedáljait, csak egyszer tévesztett, és nem a hidraulikus tokmányt nyomta meg hanem a csúcsot ( egymás melett volt a két pedál)állítólag a tenyerét teljesn átszúrta.

vthgizrff

Ha rugó formályú a forgács, akkor csak annyit kell változtatni a forgácsolási paramétereken, hogy kisebb fordulaton nagyobb előtolással dolgozol, és szép apró forgácsok lesznek belőle :-)

3vv2btrhv

Szia Trapista  
Mostmárt tudom kihez viszem a következö munkát .