Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Robika37

Üdv !
Gratula a géphez és a szándékodhoz.
Nézz szét a Vaterán, vannak általában morse 2 cuccok is . Fúrók,fúrófejek forgócsúcs sőt váltólapkás kés is akad. Esetleg le kell marni az aljából, de egyszerűbb mint megtanulni kést köszörülni. Sasi mester honlapján a linkek közt van olcsó forrasztott lapkás kés beszerzési forrás is. Potyogjon a fogács!!
További szép estét!                 Robika

HJózsi

Köszi, hogy feltetted, a hossz és keresztszán golyósorsósításához máris sikerült mazsoláznom!... :) Nem kell annyit méricskélnem...

4mjnxdwuu

Tegnap én is Erba tulaj lettem, ma reggel 4-ig állítottam be, mert kb csak össze volt rakva. / (nem a motoros része nem tetszett) Az orsók nálam kevesebbet kotyogtak alapból, de a szánok rosszul voltak beállítva, illetve pl az alsó (mitudom én mi a neve) / gépágy-őntvény / azon jól volt beállítva kotyogás szempontjából, de a feszítő lemez az alján nem párhuzamosan feküdt az ágyra / csak akkor látszik ha hátulról alánézel, nem vagyok esztergályos, de szerintem úgy nem volt jó...
Ma már viszont gyártottam egy fél "vodör" forgácsot, a rezet nagyon szerette, de a vassal sem volt gondja,
AMI HÁTRÁNY, a 16*4-es orsót nem lehet átdugni a gépen, csak kb 8 cm-et megy bele... / próbaképp megesztergáltam a nagyobbik gépem Z orsóját, elsőre egész jó lett még a csapágy is, pedig ma köszörültem először eszterga kést...
Sőt már menetet is vágtam vele. / saját köszörülésű mentkéssel, külsőt, belsőt :))
A végére megint kellet állítani a szánokon, remélem hogy csak most kopott be a helyére és nem pedig szét... (szerencsére én kaptam pár lapkát, és késnek való "pálcikákat" egyik ismeröstől.)
Edíg tetszik... Bár az állócsúcs végét sikerült lilán behegeszteni az egyik vasdarabba, pedig kenve volt...

bmejdz9nu

Gondolom mindenki így csinálja... hátha valaki most kezdi... segítsünk...
Feladat: kupplung felesztergálása 8mm-ről 9,5mm-re... pontosan és biztosan. (gondolkodás mentesen :)

Alap, érintő fogás - nullázás:

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/Eszterga%20kepek%20infok/sajat_kepek/8_9.5_eszterga_01.jpg" border=0>

9,5-8mm=1,5mm/2=0,75mm - Kész... csak 3 perc...

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/Eszterga%20kepek%20infok/sajat_kepek/8_9.5_eszterga_02.jpg" border=0>

itt látni a gyorscserélőt is... + Horn kiesztergáló kés...

svejk

Ja ..szuper késsel ,szuper gépen..
Gyakorlatilag kiveszed a nagyját,-megméred, kiveszed a többit,-megméred, -káromkodsz,-de azért rápróbálod a tengelyre hátha rosszul mértél, persze ráesik, (nem baj jó lesz a nagyobb motorhoz majd)
-előveszed a másik kuplungot- és kezded előlről :) :)

bmejdz9nu

[#nyes] Egy próba sincs!
Beteszem-kiveszem és ok! És ez a mérőórás módszer kottyanás menetes! Máskor is használom. Nincs nóniusz lesegetés...
Ha majd "egyszer" lesz neked is pl. egy BF20-ad akkor ott is ez a kis trükk... majd jól jön...
Mit látni ezen az esztergán? Ez is "eredeti" kínai...:)

Forrás: Amerikai weblapról... nem saját találmány és remélem senki titkát nem fedtem fel... [#nevetes1]

Devecz Miklós

Ujabb rajzok találhatók a cnctar.hunbay.com-on  
Ezek nem az én kreálmányaim, de lehet, hogy valaki tud vele kezdeni valamit.
Még rengeteg ötlet van a winyómon.
Ha igény van rá, akkor feltöltöm.
http://cnctar.hobbycnc.hu/Devecz%20Mikl%f3s/" TARGET=_fnew>ITT!

000000000

mérőléc helyett indikátor óra....Péter kényelmes ember....de lassú...3perc?!...ha végre befejezem a műhelyem,nekem műhelybe lépéskor infrakapu kapcsolja fordulatra a gépeket egy ESHED Scorbot adja rám a köpenyt mig odalépek a drehapadhoz és márcsak tekergetnem kell az előtölókerekeket....[#circling][#beka2][#vigyor2]

HJózsi

Van bizony, jöhetnek! ... :)

bmejdz9nu

... ezt könnyebb kezelni... látni... mint az LCD lécet... Sajnos nagy kijelzős cucc meg nincs... [#vigyor2]

Nekem meg egy "TMK-s" robot kellene aki előkészíti: megkeresi, befogatja a munkadarabot, a kést én odalépek tekerek, aztán kiveszi a robot, sorjáz, én max. mérek egyet rajta... Ez ám a hobbysta álma...[#wow2] ... ja és takarít, rendet rak, és mindíg tudja mi hol van...

Robika37

Házas ember vagy ?[#eplus2] A nők mindig azt mondják értelmessebek........... nosza

bmejdz9nu

Lejön... mondom mit kellene, és már hagynak is dolgozni... [#vigyor2]

000000000

Nem kell ehhez szuper gep. Csak egy semleges munkadarab. 1-2 szazadon belul meg lehet csinalni. A tobbit elintezi a kuplung. Meg a hernyo csavaros is elvisel ennyit siman.

hyn6ys8wt

Hú de jó ez a sok értékes információ! Ezen felbuzdulva én is szétszedtem a gépet darabokra:-) Már rájöttem hogyan kell beállítani a szánokat... Viszont azt szeretném kérdezni hogy milyen anyaggal szoktátok kenni a csuszó felületeket Valamilyen gépzsir? Olaj?  
Találtam két hernyócsavart a hosszánon felül aminek nem tudom mi a funkcioja???  
Egyébként ikyen hernyócsavarokat hol lehet venni? (imbuszfejű?)

hyn6ys8wt

Ez is nagyon jó ötlet Köszi! Már csak egy mérőórát, esztergakést meg ilyen frankó gyorscserés késtartót kéne vennem hogy kipróbáljam:-))
Ezek a digi méröőrák mennyibe kerülnek és hol lehet beszerezni? Ebay-en érdemes ilyet venni? (hongkong)