Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

3vv2btrhv

elszivás nagyon ott van !!

sasi

000000000

Egy hasonlot epitettem at. Gyarilag szelesebb a lapatok burkolata. Kiprobaltam, nem valami nagy eresztes, de legalabb halk. Alig hallani.
Megduplaztam a lapatok szelesseget (meg pont elfer igy a hazban), jobb lett, de nem az igazi. Viszont meg mindig halk. (:

Ezen felbuzdulva vettem egy katonai zoldre festett elszivot. Mas rendszeru, hangosabb is valamennyivel. Viszont brutalisan sziv 100mm-es torokatmerovel.

bmejdz9nu

Ez egy jó cucc... Sokat használom... sok darab is van... HORN belső kések... Tiszta keményfém! Ha megkopik egy picit nekinyomom a gyémént tárcsának...

http://cgi.ebay.de/Halter-fuer-Horn-Bohrstangen-5-St-Minibohrst-8mm_W0QQitemZ190153621898QQihZ009QQcategoryZ129274QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem" TARGET=_fnew>Itt mindíg van... sőt az eladónak többféle készlete is...

http://i5.ebayimg.com/04/i/000/b5/b0/679f_1.JPG" border=0>

Persze máshol is van...
pl. Belső menetvágók és egészen vékony és hoszúak is... a legkisebbel már 3mm-es belső esztergálást is csináltam... a leghosszabb pedíg kb. 100mm... tartósak és nem törnek!

000000000

Melyik kés mire való:

http://i56.photobucket.com/albums/g199/albinolynx/LatheTools.gif" border=0>

Hátha vannak kezdők is... ((;

000000000

kb. ilyen rajzok vannak az esztergák gépkönyvében.DE persze ez szebb kép :))  
Az Opti esztega gépkönyvébe /gondolom még számos gyártónál is/ érintőlegesen mindent leírnak a kúpesztergálástól a menetesztergálásik bezáróan......a képedről hiányoznak a szabvány számok, de ki lehet rakni egy iskola műhelyébe :))

Szalai György

Ez nekem jól jött, mert csak most szedem össze az elméleti ismeret alapjait, hogy mire gépem is lesz, addigra legalább a kifejezésekkel tisztában legyek valamejest.

Ezen kivül legyetek szivesek és mondja meg nekem valaki, hogy a belső késeknek miért kör szelvényű a szára, miért nem nényszög, mint a többinek?

Köszönöm.

bmejdz9nu

De erre vannak ISO elnevezések is... A szerszámboltban mindíg azt kérdezik...
Ezt a rajzot ki kellene egészíteni ezekkel... Ha tényleg így van...

Motoros

Azért is hogy a kiesztergáló fejben is lehessen használni, általában 8 mm átm. Csinálj egy átalakítót ami fel van hasítva, és akkor jó lesz esztergára is

000000000

van sokszögű /6-8/ késtest is belső furatesztegálásra

HJózsi

A biblia amit a témakörben érdemes forgatni, meglepő módon a címe : http://cnctar.hobbycnc.hu/HJozsi/Eszterga/Az%20Esztergalyos.pdf" TARGET=_fnew>Az Esztergályos ... [#nyes]  

Nekem nyomtatott formában is megvan, már majd széthullik ...  
(nemrég valaki már ajánlotta a fórumon...)

HJózsi

Ja, nem kell megijedni, kb 73MB, scannelt képekből készítették a pdf-et ...

ra8nsmk6w

Döntően azért mert a furat amit esztergálunk az is kör alakú.Ez még igy nagyon iskolásnak tünik, de tételezzük fel az egyik szélsöséget 3mm furat a kés 2.5mm a forgácsnak is el kell férnie. A négyzet szelvénynél már gond van amikor a furat és a kés átmérő közelit. Az mindenképp elkerülendő, hogy a forgács a munkadarab és a kés közé ékelödjön amire a szögletes késnél minden esély megvan. Természetes, hogy itt most nem a néhány század miliméteres fogásnál keletkező forgácsról beszéltem

000000000

Rajzold fel szembol a furatot es bele a negyszogletes kest. Meg fogod latni mi a problema...

000000000

szerintem Szalai kollega arra gondolt,h a szerszám azon része, amt be kell fogni a szerszámtartóba az miért kör alakú, miért nem négyzetes,mint a többi késtest.A többi /furatban négyszög,stb./ neki is egyértelmű........bár ha belegondolok a "szóló" furatkések, tehát amik nem készletbe valók vagy pl.: nem hasunálhatók kiesztergálófejbe azok nyele négyzet és csak a kinyúlástól van lekerekítve