Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

lari

Az ujjamrót be lehet fogni a tokmányba, csak a futáspontosága nem lesz kielégítő (hacsak ki nem órázod). Maróknál tényleg legjobb megoldás a befogó patron, amit ha van némi jrtasságod a forgácsolásba, magad is készíthetsz. Igaz, hogy a gyáriak edzettek és köszörültek, de hobbi célra igazán megfelel a hobbi minőség is, de ezt mindenki döntse el saját maga... :-)

bmejdz9nu

Na látjuk kombi géped van...
(csak a képre visszatérve... 800pixel széleséget ne lépje túl... de sikerült!)

A "fúrótokmányba"... talán ki lehet venni... és MK2-es...az alap... és akkor patronbefogót is tudsz használni...

000000000

Ugyanez a gépem van. Két éve használom és megvagyok elégedve vele. Fúrótokmányba fogom a marókat (a legkisebb 1,5 mm-es volt) és szépen dolgozik.

SquirrelTech

Sziasztok

A képen a maró ránézésre az Einhell MBF 550 maró vázával szinte teljesen azonosnak tűnik.  
A főorsó motorja előtt van egy műanyag kupak (sárga matrica van rajta). Azt levéve, ott figyel egy (emlékeim szerint metrikus) anya. Az húzza be a tokmány kúpját. Kivehető és cserélhető patronosra...

kgmggiev6

Igen , valóban ugyan az, ezért is vettem meg, így az eszterga csak 100-ba van. Egy kis átkötéssel, gépi előtolás is van a maróhoz, igaz csak hossz irányba.Persze ez most lehet hogy hülyeség amit mondtam. A morse kupja MK3-as. Attila

000000000

Péter!
Ha jól láttam a fórum előzményeket, neked Quantum esztergád van.Most készülök esztergát venni és mindenképp Opti vagy Quantum gépet akarok.Érdekelnek a tapasztalataid, mert az Optimum Hungária egyik területi referensével való konzultálásom során érdekes dolgokat mondott.Pl.: A quantum jó, de nem éri meg az árát, az Optimum meg jóval drágább a quantum nál ugyan, de még így is olcsó a minőségéhez képest...nameg ugye az Opti cuccok az Optimum, a Quantum meg OM Licenses.Szóval kellene tapasztalat olyantól is, aki használta, nem csak "rád akarja sózni". Előre is köszi!
Ja és mégvalami, nemtudom,h volt-e szó róla azóta mióta irtad, de lehet,h rajta van a gépeden,h made is germany, de sztem még az OPti cuccokat se Németországba csinálják, de az összerakás az 100%,h távolkelet.A BF20L-em jegyzökönyvén a "Ming Sung" név mint MEO-s nem éppen német eredetre vall :))

000000000

Sziasztok !!

lyukban szeretnek dolgozni. Probalom ertelmezni a Seco kesek katalogusat.. Lyukkeseknel van egy L3  meret feltuntetve. Sehol nem talalom, hogy mire ertelmezik azt a meretet. A kes maximalisan kiallo resze lenne ?

000000000

Üdv mindenkinek!Kérdés:
Optimum D240x500G motorteljesítmény 600w!!!!Nem halovány az egy kicsit potom 1500€-ért???Érdemes megvenni ilyen "kis" motorteljesítménnyel???Tapasztalatokat véleményeket előre is köszi!!!

dg8n4i8x

Azt kell eldönteni mire akarod használni! Hobbyzásra egy egy alkatrész legyártására bőven jó! Az én kis esztergám 300W-os, eddig nem volt kevés a teljesítménye.

000000000

kiakarom használni a gép adottságait, alkalmasint 620mm hosszú vagy épp 250mm átmérőjű munkadarabot is meg akarok vele munkálni.....nyilván nem egy ekkora tömör pl.: acél hengerre gondoltam, mert azt még kb 2-3KW-al is combos megforgatni...a lényeg,h azért egy 250mm-es fogáson vett esztergálás erőkarja ne nagyon terhelje a motort, illetve ne nagyon vegyen vissza a fordulatból...ennyire akarom használni

Kristály Árpád

Hallihó!

Szerintem, akkor vagyél nagyobb gépet.....
Ez a gép alkalmatlan erre, gondolj bele, hogy az általad említett 620x250.....csak egy hangyányit legyen exentrikus.....ez a méret nem is forog el rajta!!!
Ez a masina, szerintem, csak finom dolgokra való!!!

Üdv.: Árpád

dg8n4i8x

Árpinak igaza van! Az elforgó átmérő az esztergáknál csak egy dolog! Ez az az átmérő ami elforog az ágy felett, ha ott a hosszán akkor már jóval kissebb átmérő fordule el, ráadásul általában a keresztszánt sem lehet hátrahúzni annyira, hogy a késtartó kívül essen ezen az átmérőn! Ez az átmérő akkor jön jól, ha a munkadarab elforog az ágy felett és mondjuk furatban esztergálsz stb. Ha van lehetőséged nézz meg közelebről egy esztergát és meg fogod érteni miért van ez!

000000000

...uraim azért ennyire nem vagyok amatőr....van egy pár év mögöttem amit forgácsolással töltöttem /esztergálás,marás, síkköszörülés stb./a kérdésem még mindig az,h elég-e a 600W motorteljesítmény, ilyen kis teljesitményű géppel még nem dolgoztam és minek vegyek, ha gyenge.....szóval érdemleges hozzászólásokat várok, köszönöm!

dg8n4i8x

Bocs sz nem derült ki az addigiekből, hogy tapasztalt vagy.. Vagy csak elsiklottam felette... Még mi sem tudjuk mire is akarod használni!? Milyen anyag, és mennyit használnád stb. Én eddig a 300W-os esztergán 110mm-es átmérőt esztergáltam PVC-ből gond nélkül. Kis fogásokkal szerintem bármit kifaragsz még nagy átmérőn is, ha hobbizni kell és nem szériában akarsz dolgozni szerintem bőven elég...

000000000

na felhivtam Optimumékat és azt mondták,h a 2005ös modellévig volt 600W a motorteljesítmény,2006tól 750W-os motorral szerelik.....jó hír.De legalábbis több a semminél.Amugy szegény ember lévén hamár kiadok kb.400e-ret egy gépért /mindenképp ujjat akarok és sajna csak egy fázisom van :-((/ minél szélesebb körben akarom használni.Természetesen nem várok tőle annyit mint akár egy E3N-től /eddig az volt a legkisebb amin dolgoztam/, de nem árt ha néha néha komolyabb dolgokat is tudok vele csinálni mint pontosságban, mint munkadarab nagyságban.De javarészt hobbyzás, szinesfémbe ill. műanyagba.....hobbycnc építő műhely :-)))))))......ha 300W-al lehet hobbyzni akkor az általad leirt átmérőig, akkor azért megnyugodtam, köszi!