Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

dg8n4i8x

Szerintem ár teljesítmény és minőség arányban az optimum a legjobb választás a hazai piacon... Biztosan elég lesz, jól hangzik az a 750W!

vthgizrff

Szia Gege!
Szerintem számold ki az alapján, hogy milyen paraméterekkel akarsz dolgozni a szükséges forgácsolási teljesítményt. Ebből rögtön kiderül, hogy számodra elegendő a 600W, vagy sem. Egy kis natekkal sokat lehet spórolni

000000000

Szia Gege!
Az az érzésem, a forgácsolás teljesítmény igényével
kapcsolatosan óriási tévedésben vagy, amikor
az átmérőt erőkarként kevered bele és közben
arra nem gondolsz, hogy a nagyobb átmérőn
csakis kisebb fordulatszámon dolgozhatsz a megengedett
maximális vágósebesség miatt, mert elégeted a
szerszámod. Magyarul d és n együttes
összefüggésében szabad csak gondolkozni, azaz
ha betartjuk azt az egyik optimum alapszabályt,
hogy a teljes forgácsolás során v=állandó,
akkor csak az átmérő semmit nem jelent.
600 W motortengelyen leadott valós teljesítmény
pedig ha kiszámolod, elég nagy forgácsolási
teljesítmény, bőven elég hobby célra.

000000000

...leesett!!!.....mintha láttam volna olyat,h a CNCeszterga folyamatosan változtatta a forgási sebességét, ahogy a kés vette a fogásokat,h még pontosabb legyen a vágósebesség....de lehet,h csak rosszul emléxem...."optimum" alapszabály :-)))))

000000000

...leesett!!!.....mintha láttam volna olyat,h a CNCeszterga folyamatosan változtatta a forgási sebességét, ahogy a kés vette a fogásokat,h még pontosabb legyen a vágósebesség....de lehet,h csak rosszul emléxem...."optimum" alapszabály :-)))))

000000000

ra8nsmk6w

Szia Gege!
A forgácsolási teljesitmény ahogy Tibor45 is irta nem kizárolag a motorteljesitmény függvénye, a gép tömege, a konstrukcó milyensége, és a felépités-kivitelezés mind-mind befolyásolja.Elég megnézni akár összehasolitani egy hasonló méretű gép súlyát máris kiderül, hogy az 5 része (125-180kg az optimum).
Az ágy túl keskeny nem ad kellő megtámasztást, megvezetést ahoz, hogy a gépet a méretéhez megfelelően kihasználd. Úgy gondolom, hogy a motorteljesitmény a 750 W bőségesen elég az elvárt forgácsoláshoz. Saját véleményem, hogy a nagyobb teljesitmény már káros is lehetne.Hát az E3N csak névrokonság.Az esztergagép!Egyébként ha új gépet akarsz nincs is más választásod ebben a kategóriában.

000000000

Tibor45 ..leesett!
lovas gyula....nem értem ezt hogy érted: "Hát az E3N csak névrokonság"

ra8nsmk6w

Az én számomra az E3N egyfajta etalon (csak hazai viszonylatban értem)Névleg ez is esztergagép és az optimum is az= névrokonság.Elnézést tényleg érthetetlenül irtam.

000000000

hát ami azt illeti valóban nem lehet sok köze az E3Nhez az Opti gépnek......én nagyon szerettem vele dolgozni, remélem a leendő esztergámmal is beérem majd

Kristály Árpád

Hallihó!
Sok sikert gege!!!
De azt hiszem, sokszor eszedbe fogunk jutni..., mert a kettő között Óriási külömbség van!!!!
Üdv.: Árpád

Robika37

Kedves Gege!
Csak egyetérteni tudok az előttem szólókkal. Az dicséretes törekvés, hogy új gépet szeretnél én is szeretnék.......Véleményem szerint ha nincs meg egy szerszámgépnek a "súlya" az vélhetően kihat a gép stabilitására. Úgymint a rezgés elnyelő kioltó képesség ez kihat a felületi érdességre közvetve a pontosságra. Alapvetően a főorsó fordulatszám nem árt ha tág határok közt állítható , de az ékszíjjas módosításnak erősen korlátos az átvihető nyomatéka ezt átm.250-nél már erősen észrevehető. Ha ekkor lefullad a géped szinte biztos a szerszámtörés, rossz esetben munkadarab megy a kukába. Ha dolgoztál E3N tip gépen biztosan tudtad értékelni a leszurásnál a megfelelő merevséget, na ezeknél a gépeknél ez többnyire felejtős. Személyes véleményem az, hogy inkább egy öregebb de stabilabb esztergát kicsit akár drágábbért mint utólagos bosszankodást.
További szép napot !!
Robika

000000000

Üdvözletem az uraknak!

A topic átolvasása után úgylátom jóhelyen járok esztergálással kapcsolatban.

Nemrég hozzájutottam egy http://www.dvszi.sulinet.hu/foto/iskolatm/ean.JPG" TARGET=_fnew>EAN 340/1000es géphez, ami persz nincs olyan jó állapotban mint a képen látható...

Vannak hibái, de már minden funkicója működik.
Hobby dolgokra szeretném használni, de azért nem bánnám ha minél pontosabb lenne.

Rengeteg kérdésem/problémám van, remélem fáraszthatlak benneteket velük.

Ittvan rögtön az első:

Sajnos úgytűnik el van állítódva a főorsóház, így nem párhuzamos az ággyal. Ez állítható, csak nem tudom hogyan/mihez állítsam be. Arra gondoltam, hogy egy lézerpointert a tokmágyba fogva, kiállítva hogy ne üssön, meghatározható hogy hova "néz" a tokmány, így  talán beállítható a párhuzamosság. ezzel kapcsolatban szívesen fogadnék ötleteket, hátha van itt valaki aki profi ilyesmiben.

Előre is köszönök mindenfajta segítséget.

sasi

Üdv a csapatban!  
A lézer elsőre jó ötletnek látszik, viszont forgácsolás közben erők is hatnak a szerkezetre, ezért én nem pazarolnám erre az időmet.
Speciális mérőtüskék hiányában a következőket tudom javasolni, mellyel elfogadható eredményt lehet elérni:
1.   a főorsó csapágy kotyogásának mérése, hézag beállítása
2.   az ágy vízszintbe állítása, egy-két nap használat után újra ellenőrizve
3.   kb. 50-60 mm átmérőjű, 600 mm hosszúságú anyag –tömör, vagy vastagfalu cső-befogása a korábban rendbe hozott tokmányba
4.   átmérő esztergálása tisztára, több fogással, jó felületi minőséggel, (jó kés)
5.    kúposság mérése mikrométerrel
6.   orsóház állítás, mérőóra a keresztszánon
7.   az egészet szükség szerint ismételni, természetesen közben az anyagot nem szabad kivenni a tokmányból
A szegnyereg beállítására érdemes kölcsönkérni egy mérőtüskét, melyet két csúcs közé fogsz, és a keresztszánra rögzített mérőórával indikálva be tudod állítani a párhuzamosságot.  
Ha a szegnyereg elállításával akarsz időnként kúpot esztergálni, érdemes beszerezni egy, vagy köszörültetni mérőtüskét.
Nagyon praktikus az esztergát frekvenciaváltóról hajtani, így gyakorlatilag a mechanikus váltó nélkül, nagy fordulattartomány átfogható.  
Gondoltál az eszterga CNC-sitésére?

000000000

Szia Sasi!
Egyetértek Veled, de ehhez a részhez egy fontos
dolog tartozik még:
"Nagyon praktikus az esztergát frekvenciaváltóról hajtani, így gyakorlatilag a
mechanikus váltó nélkül, nagy fordulattartomány
átfogható."
Ha ugyanis a teljes fordulatszám tartományban
ki szeretnéd használni a maximális forgácsolási
teljesítményét a gépnek, erre egy frekiváltó
nem jó, ehhez sajna továbbra is kell a