Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

D.Laci

Gratulálok a "precise" gépedhez!
De nem véletlenül hivják "indikátor órának" és nem utmérönek a müszert... majdnem mindegy lene ha furat esztergálásnál a forgócsúcsot támasztos meg vele... Ne a késszár végét támazd meg hanem a tokmányhoz minnél közelebb ugy látni fogod a szán kotyogását, és a kés elhajlását...

Igaz hogy az esztergának van "lába" azis igaz hogy 2 de mind a 2 álló... a Báb az egyik álló a másik mozgó... küldök majd neked egy billentyüzetet amin az "l" is "b"-t ír.
[#vigyor][#nevetes1]  ugye tudod mire gondolok?

4mjnxdwuu

Az imbuszról,
mivel sehova nem jön ki a vége így 2 napos nagy esztergályos tapasztalattal lehet hogy futóbáb rögzítő, ( nekem is feltünt) ha ez hülyeség valaki ossza meg velünk mi az!

vthgizrff

BKNY (Belső KulcsNyílású) hernyócsavart bármelyik kötőelem kereskedésben lehet kapni. Nem tudom pontosan hol található a gépeteken ez a csavar, de elképzelhető, hogy a mozgóbábot kell oda rögzíteni. Most csak az a szerepe, hogy ne menjen tele forgáccsal a menet.

Miki2

Üdv Mindenkinek!  
Szert tettem egy 60V 750W egyenáramú motorra. A motor állandó mágnesű, szénkefés motor max ford. 3000 1/perc. Valaha egy őskori számítógép szalagos egységébe volt beszerelve.  
A Talin láttam egy kis esztergát. aminek a főorsómotorját a MACH3 programból vezérelték. Arra lennék kíváncsi, hogy az én motorom vezérlése lehetséges-e az új 14 A-es vezérlővel úgy, hogy a programkódban az "S" szóval be tudjam állítani a fordulatszámot, vágósebességet vagy egyéb, a főorsó fordulatszámával összefüggő paramétert. Persze az sem lenne hátrány, ha tudnám a programon belüli beállításokat.  
A válaszokat köszönöm

4mjnxdwuu

a Machnak van pwm kimenete orsófordulatra ha jól emlékszem... tehát alapjeled van csak szabályozó kell.

Miki2

Szia Trapista!
Tudod ezzel az az egyetlen bajom, hogy buta vagyok.
Azt tudom, hogy mi a PWM. Viszont azt olvaszam, hogy a szervo vezérlő Step Dir működésű.
A léptető motorok vezérlésével és bekötésével már boldogultam, és a marógépem átalakításánál valamennyi tapasztalatra is szert tettem. Az már működik. Ott egyszerű volt a konfig, hisz annyi leírást olvashattam már itt a fórumon, és főleg az István leírásai voltak segítségemre.
A PWM az más. Először is nem tudom, hova kössem a vezérlő bemeneti oldalát. et ugyanúgy kell-e bekötni, mint egy léptetőmotor vezérlőt? Hova kössem a főorsó jeladóját, mert hogy arra is szükség lenne.
Bocs, ha túl hosszú lére eresztette.

HJózsi

Kedves Miki, Trapista jól emlékszik, a Mach-ban van PWM fordulatszám szabályozozási lehetőség is.
A főorsó motort 3 féleképpen tudja vezérelni:
1. Ki/Be  
2. PWM
3. Step/Dir

A motorra kell egy encodert szerelni max 500-as elég és az új Profi1S-el Step/Dir vezérelheted a Mach3-al!
"S" mondatokkal természetesen vezérelhető akár beírva a parancs sorba, vagy megfelelő G-kóddal akár konstans forgácsolási sebesség beállítható és  
a vezérlés az átmérő (sugár) fv-ében változtatja a fordulatszámot. A Dolphin PartMaster pl. tökéletes G-kódot generál - hogy hazabeszéljek ... :) - Én voltam az esztergával,  
üdv,
Józsi

HJózsi

Ha még nincs vezérlőd a motorhoz, akkor mindenféleképpen a szervós megoldás  a kényelmesebb (Step/Dir), mert a PWM-nél még külön babrálni kell az előre hátra iránnyal ...
Az encodert ha lehet a hajtással ellentéts oldalra kell szerelni és már szervósítottad is a motort...
Ha nincs encodered, abban is tudok segíteni...

Miki2

Üdv Józsi!
A Dolphin nagyon megtetszett, annak ellenére, hogy a kis gépbe a sürgős összeépítés és a picit görcsös bizonyítani akarás (ilyenkor semmi sem jön össze) miatt nem sikerült igazán életet lehelni. Azt viszon láttam, hogy a programgeneráló rész tökéletesen működött.
A programot előbb-utóbb muszáj lesz megvennem.
Főleg, ha valami komolyabb munkára sikerül szert tenni. Mint írtam, a marógépem már jól működik. Most következik egy kísérleti kis eszterga. Ha az is legalább úgy sikerül mint a STRIGON, akkor lesz a vásárlás is aktuális.
De előbb a gép!
Üdv
Miki

Miki2

Azt gondoltam, csak a főorsóra szerelt négy lyukú tárcsa szerepelt encoder-ként.
Ott nem elítetted, hogy a motor tengelyére is kell egy jeladó.
Gondolom lesz még egy-két dolog, amin meglepődök, mire a gép megmozdul.

HJózsi

Persze, és is így kezdtem, először összeállt a gép, és akkor most hogy lesz a rajz-ból G-kód... ;)

Sajnos egy munka miatt kiesett 3 napom a tali előtt ami pont a beállításokra kellett volna és néhány példa elkészítésére, de ez már csak így szokott lenni ... :) Majd pótolom videón ...

HJózsi

A szevómotor attól szervó (részben), hogy encoder van a rajta, és ekkor tudja csak a szevovezérlő vezérelni. Az általam alkalmazott motorra nekem is encodert kellett szerelnem :  
  http://cnctar.hobbycnc.hu/HJozsi/AMETEK/AMETEK_02.JPG" border=0>
http://cnctar.hobbycnc.hu/HJozsi/AMETEK/AMETEK_13.JPG
A főorsón lévő 4 lyuku tárcsa a Mach3-nak kell ha menetet is akarunk vágni (ha nem egy lyuku is elég).
Össze fog jönni, kitartás! Annál nagyobb öröm mikor mbeindul és működik, és JÓL működik! ... :)

HJózsi

http://cnctar.hobbycnc.hu/HJozsi/AMETEK/AMETEK_13.JPG" border=0>

Miki2

Köszönöm a Bíztatást, Bízom benne, hogy még össze futunk.
Üdv
Miki

000000000

Azt azért jó lenne végig gondolni, mit akarsz...
Pozíciószabályzásra is alkalmas főorsót,
vagy csak sebesség szabályzást, netán sebesség
vezérlést. Ez 3 kategória, minden ezektől függ.
Ugyanis ahogyan elnézem, nagy itt a szakmai
zűrzavar...:)