Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

svejk

Gondolom "tyúkot is kacsát is meg libát is" (copyright Vuk :) )
Én talán úgy csinálnám hogy egy mechanikus seb. váltást azért közbeiktatnák.
Fordulatszabályozásra mehetne 1:1-ben,
talán még menetvágásra is.  
Viszont ha forgatónak , (tehát pl. egy felsőmarőval szoborszerűséget kimarni)
oda beraknák egy lehetőleg minél nagyobb áttételt pl. fogzott szíjjal.

svejk

Hali!
A 14 A-os vezérlő gyenge lesz oda...

svejk

A mach turn-ben biztos van lehetőség az átkapcsolásra akár elektromos kuplunggal is.
vagy fordítva, a sebváltó álllását érzékelni a proginak...
Tényleg, mach esztergályosok!
Van valami ilyesmi lehetőség a turn-ben?

HJózsi

Ami lemaradt, a Mach3-ban van némi kitt katt...
Először is a Config -> Ports&Pins -> Motor output - Spindle engedélyezés + port beállítás,
Imput signals - Timing engedélyezés + port beállítás ( a főorsó négylyukú tárcsájáról jövő jel ), ezután SpindleSetup fül - Motor Controll -Use Spindle Motor output *pipa* + Step/Dir Motor *pipa* . Ezek után most már beléphetünk a Motor tuningba és kiválasztjuk a Spindle motort. A doksit érdemes fellapozni, mert szépen leírja, hogy a főorsóhoz milyen értékeket kell beírni - a főorsómotor encoder felbontása + hajtás áttétel + esetleges szervó vezérlők szorzói fv-ében- , majd jöhet a puding próbája. Persze mint ahogy a pudingot is többször ki szoktuk próbálni, itt is számos próba lesz ... ;)
A próbáknál meg nagy segítséget nyújt a Mach3-ban lévő Calibrate Spindle utility ( FunctionCfg's menü...).  
Tényleg, milyen/mekkora géphez szeretnéd használni a motort?
Ha olyanhoz mint ami nekem is van, a teljesítményét biztosan nem fogod kihasználni, 400W-os az eredeti motor 3000-es fordulatszámmal, az áttételek, "sebváltó" révén, 1100 ill 2500 a főorsó fordulatszám. Az én szervósított szervómotorom 400W-os, 1150 RPM-el 38V DC névl, 12A, 60VMax DC. kapott egy gyorsító áttételt és maradt az eredeti sebváltó...  

HJózsi

Na máris kihagytam valamit: Spindle Pulleys ... vagyis főorsó szíjtárcsák, (de ugyanezt használhatjuk fogaskerekes sebváltónál is) a főorsó fordulatszámának adott fokozatbani min - max értékének megadására. Külső kapcsolóval, vagy a Pulley DRO-ba beírva jelezhetjük a Mach3-nak, melyik fokozatban vagyunk. Már én is tervezem, hogy teszek fel két mikrokapcsolót a váltókat két állására...

hyn6ys8wt

hyn6ys8wt

Igazad van... Futóbábhoz
Lentebb kérdeztem hogy a csuszo felületeket mikor összerakom mivel kenjem meg? Olaj v gépzsír? Te mit használsz?

hyn6ys8wt

Nálunk (Vácon) senki nem tart ilyet, pedig van jópár csavarbolt. Esetleg tudnál konkrétan mondani ilyen boltot Bp-en?

nb8v4eyzr

Egy igazi hobbi eszterga.  
Igaz nem cnc, de attól még zsír!!!
http://www.youtube.com/watch?v=BwzUxzDS4tk&mode=related&search=

HJózsi

vthgizrff

A zsír nem jó erre a célra beleragad minden por, piszok. Olajozni kell, és minden "műszak" végén szépen letakarítani, ujra kenni. Így lesz hosszú életű a kis géped.

bmejdz9nu

Hogy te Józsi milyen jól tudsz fogalmazni... le a kalappal.
Mintha egy cikkely lenne egy könyvből olyan jó... lassan kiadhatnád kötve és fűzve a "CNC eszterga 1x1" c. könyvet... [#wave]

3vv2btrhv

http://lumberjocks.com/topics/1194" TARGET=_fnew>minek is kell a technika ??

D.Laci

Hogy felvágjunk vele...[#nevetes1]
Elcserélem a CNC esztergámat egy ilyen lábal hajthatós masinára... természetesen ráfizetek...
ajánlatokat tradicionturn kukac cnc pon eu  cimre várom... [#nevetes1]

Miki2

Köszönöm Józsi!
Ezek igazán hasznos, építő jellegű tanácsok voltak. Így talán könnyebb lesz a beállítás.
Üdv
Miki