Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

skwby94ub

Ezzel csak akkor lesz probléma, ha 12-es váltólapkás késsel akarsz dolgozni: központ felett lesz 0,3-el! Ez nem jó! Csak látszólagos eredmény.(közepes osztályzat)
Éppen ma gondolkodtam ezen a problémádon, és azt sütöttem ki, hogy a te gépeden a legjobb lenne a max 16x16-os késméret alkalmazása, pontosan a váltólapkás kések tág használhatósága miatt.  
Ha te is eljutsz eddig a felismerésig, akkor sürgősen keress föl, mivel holnap föltesszük az  
EE-630-ra a síktárcsát, és ha kell, soron kívül ledrehálok a kéziszánodból szükség szerint.
Ne gondolkodj sokat, mert hétfőn visrosszakjuk a  
tokmányt!

skwby94ub

Hamarosan egy "csodagép" lesz ebből! De ha bírálhatom: a hosszán kézikereke túl kicsi, a keresztszáné pedig aránytalanul nagy,
Fel kellene cserélni a kettőt!
Úgy a jó, ha kellően kicsi a keresztszán kézikereke, hogy jól elférjen a markodban!És a nagy kerékkel a hosszán is könnyebben megy majd.
Na de biztosan van másnak is ötlete...

000000000

Amugy kössz a tippet, de a Kínai termék nem fog szerepelni a gép alkatrészlistáján, majd akad valami alkalmi vétel, de abban a kereskedésben nincs ez a méret.
Amugy ami a fontosabb lenne számomra, hogy valaki aki ilyet csinált már vagy esetleg ilyeneket csinál, meg tudná mondani, hogy tuti ezek a csapágyak kellenek nekem?????

4um5b65d

Józsi , tudod e, hogy hívják az idős jósnő legkisebbik fiát ?

Evodiron

Szia Jóska!

Akkor le fogok szedni a lécből, jobb a békesség. :)
A rögzítése ennek a lécnek még nem tökéletes, kellene tennem alá rugós alátétet.

A tokmánytárcsát már alaposan megvizsgáltam, de nem jöttem még rá a hibára. Tiszta, egy kis olaj, és mégis rosszul fekszik fel.  

12-es váltólapkás felette lesz? Akkor majd a késfoglalat aljából szedünk le egy kicsit, úgysem teljesen egyenes, látszanak a marás nyomok benne kicsit.  

15,5-ös a foglalat mérete, persze ha szedünk még ki belőle, akkor belemegy a 16-os kés, de egyenlőre örülnék ha 12-esel tudnám használni. Délután próbáltam egy lapkás késsel 20-as vasanyagot esztergálni, de nem vitte. Utóbb kiderült, hogy az egy nyers lapka, azt még meg kellene köszürülni. :DD Láttam, hogy nem valami éles, de mondom talán csak viszi. Így majdnem sokszögeszterga lett a gépből, miután berezonált a cucc. :D
Szóval köszönöm a felajánlást, de egyenlőre megelégszem a 12-es max. késmérettel is.

A kézikerekek cserélve lesznek, nekem sem tetszik így. A nagy helyett lesz egy kisebb a keresztszánon, az orsó hossza is rövidebb lesz, jobban hozzá lehet majd férni. A hosszánra meg nagyobb lesz, vagy ha lesz balos orsóm, akkor a kerék megy a gép végére.

Először azonban a köv. problémákat kell megoldanom:
-tokmánytárcsa központos felhelyezése (ha nem tudnám, hogy jó volt előtte, akkor azt hinném, hogy ez is alapból ilyen rossz volt)
-csapágymelegedés megszűntetése  
-első csapágy szimeringjének a megvizsgálása, hogy miért jön ki a zsír (nem túl barátságos, hogy indulásnál az arcomba fröcsköl a zsír, meg a falra. :D)  
-szán szorulásának szemrevételezése és javítása a tokmány közelében
-orsó párhuzamba állítása  
-szegnyereg magasítás megcsinálása
.....

A főorsót ha szétszedem, akkor vissza is tudom rakni? :)  
(Kihúzom a tengelyt a hátsó csapágyból, és kész, nem? (csapágyvédő lemezek leszerelése után))

skwby94ub

Üdv.Laslie! Sejtem...

Evodiron

Én nem tudtam, rákerestem. (google a barátunk):DD
Alatta találtam ilyet:
A cigány benzinkutast? Agipsy ...
[#idiota]

skwby94ub

És most tudod? (amíg gondolkozol,néhány észrevétel:
-tokmánytárcsa ütés: nem voltál elég alapos!
-csapágy melegedés: próbálj meg lazítani
  /hátsó     csapágyon./
-simmeringen kinyomja a zsírt:ne törődj vele,ez egy bizonyos üzemóra után megszűnik.
-főorsó kiszerelés:ezt csak végső esetben, ha a lazítás nem használt. Tanulj a tokmánytárcsa esetéből: jó volt, és a fel-le szerelgetések következtében üt. Feleslegesen nem kell szétszedni, az árt neki.

zczzn9622

Értem szóval állíthatóra oldottad meg.azért szorul akkor mert kopott az ágy v.és az alapszán gondolom a tokmány közelében jól megy és a szegnyereg közelében szorul?

zczzn9622

A kopottságot az ágyon hántolóléccel le tudod ellenötizni de nagyábol szemre is (legallábbis az ágyon) hogy látszanak e a hántolási nyomok ha pontossági javítani kell http://www.szerszamgepjavitas.hupont.hu/
Rendes az ember nagyon jó munkát végez és nem rabló.

Evodiron

Ja, már tudom a megoldást. :)

Holnap világosban jobban átnézem ezeket, du már kevés a fény a garázsban, kell majd géplámpát szerelnem a géphez.

Ha megszűnik a zsír kinyomatala, akkor lesz még elég kenőanyag a csapágyon? Meg az bosszant, hogy előtte nem jött ki az olaj sem, de most még a zsír is kijön. A csapágyvédő lemez visrosszakásakor volt egy kis akadás, aztán a helyére ment a lemez, de lehet akkor keletkezett valami hiba.

Ok, a főorsót nem szedem szét.  

Holnap átnézem a hibákat, aztán majd jelentek, hogy mi a helyzet. :)

Evodiron

A tokmány közelében kezd szorulni (egyre nehezebb tekerni). Holnap leszedem a fogasléc fogaskerekét, lehet, hogy ferde a fogasléc és azért szorul. Meg azt a szorító lécet is leflexelem oldalt. Az van, hogy a tokmány felé a szán nem fekszik fel már a prizmára rendesen. Holnap kiderítem, hogy mi az oka ennek. (szorító léc és fogaskerék nélkül is megnézem a felfekvést)
Az ágy szerintem nem volt használva, nem kopot.

skwby94ub

Marad benne elég zsír, csak a felesleget, meg az esetleges szennyeződést nyomja ki. Le kell törölni.Ha a szorítólécet eléri a fogasléc,v.az ágy oldala, akkor az többszöri oda-vissza tekerés után nyomot hagy: meglátod rajta, hol éri el- ott kell finoman beavatkozni. De teljesen letisztítva szabad újból összeszerelni!

Evodiron

Megvan a hosszszán szorulás forrása! (szerintem)
Mindjárt leírom, hogy mi az, csak még a képeket felteszem... [#smile]

Evodiron

Sziasztok!  
Na szóval most vizsgáltam meg a szán-ágy viszonyt, és ismét arra jutottam, hogy valakik nagyon hanyag munkát végeztek. Ha egyszer összefutok a készítővel... [#boxer][#violent][#nyes]

Az a helyzet, hogy a hosszszán a túlsó felén nem tud felfeküdni rendesen a szépen köszörült felületre, mert a szegnyereg prizmájának belső felén van egy kis csík, ami magasabb, mint kellene, és azon csúszik a szán. Képekbe foglalva:

http://cnctar.hobbycnc.hu/Evodiron/Sz%E1n%20szorul%E1s/P1030127.JPG" border=0>
http://cnctar.hobbycnc.hu/Evodiron/Sz%E1n%20szorul%E1s/P1030131.JPG" border=0>

További képek itt:
http://cnctar.hobbycnc.hu/index.php?dir=Evodiron%2FSz%E1n+szorul%E1s%2F