Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

4um5b65d

78-as külső, kb 60-as furat. Hengerelt...

KoLa

Régen másik munkahelyen volt egy munka 20x2 csövet kellett leesztergálni 50 hosszon átm 17-re, a teljes hossz 60 mm.
Ezt úgy oldottam meg hogy a cső belsejébe illeszkedő , de könnyen beleeső, mindkét végén hasított betétet esztergáltam poldi acélból belső kúppal a végein és kétcsúcs között szétfeszítve esztergáltam.
Ezt a módszert el tudom képzelni nagyobb méretben is - persze kikönnyitve!

4um5b65d

Ja, ez jó megoldás húzott csőnél, de ezek a melegen hengereltek olyan formátlan furatokkal rendelkeznek, hogy berosszás... :))

sasi

„buzogány mikró” = három ponton mérő furatmikrométer
    [#wave]

4um5b65d

Hát úgy is lehet mondani, csak úgy nem olyan elegáns. Mikor én először találkoztam ilyen eszközzel vadi újonnan kicsomagolva, akkor az ottani minőségellenőrök az eszköz leírását lefordították. A gyártó ezt buzogány névvel illette. Ők csak tudják.... :)))

sasi

A megjegyzésemet azoknak szántam, kik még nincsenek a végső tudás birtokában.

4um5b65d

Ez olyan mint a fogmikrót is mondják többfogmérőnek meg tárcsás mikrónak, meg tányér mikrónak.... meg még ki tudja milyen nevek nem jönnek elő. :)

Motoros

A tárcsa szervót meg egy helyen "palacsintamotor"-nak fordították..nem vicc.

sasi

Mondják azt is hogy „tolvaj banda” és csak a szövegkörnyezetből derül ki, hogy az illető a BKV-ra, kormányra, vagy egy betörő bandára gondolt.

A tárcsás mikrométerrel lehet többfogméretet, vállméreteket, menetet stb. mérni ezért is célszerű az igazi nevén nevezni.
Azt elfogadom, hogy az a szaki, akinek megmutatták, hogyan kell vele többfogméretet mérni, és másra nem használta, úgy tudja, az a neve, de nekünk illik pontosan fogalmazni, nem „becenéven” nevezni a mérőműszereket!

Evodiron

Tetszik! [#taps]
A hűtőfolyadék miért félúton lett leállítva az első rész esztergálásának a simításánál? Kifogyott? [#hehe]

Most, hogy olvasgatom a léptetőmotoros témát, találtam ilyet, hogy Varsa egy 55kg-os szerkezetet mozgat függőlegesen 80mm/s sebességgel egy 3Nm-es motorral. Vízszintesen meg még gyorsabban. (#1126 és #1159 a léptetőmotoros topikban)

Miki2

Esetleg "I" mikró.

Miki2

Ezt én sem tudom megnézni. Mi az ola?

Miki2

Csak sikerült megnézni.
A gép tökéletesen dolgozik. Már cak a hátsó késtartó hiányzik.
Azt viszont látom, hogy Te sem felejtettél el kést köszörülni.
Tökéletes a forgácskép. Milyen anyag volt? ST 52-re tippelek.

4um5b65d

Nagyon jó ez a kifejezés , muszáj lesz alkalmaznom. Palacsintamotor....  kakaót neki ...
[#taps][#taps][#nyes][#nyes]

4um5b65d

Az hogy jön ki ?  Esetleg "Y" mikrónak még elmenne... :))