Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

000000000

már elnézést az uraktól hogy bátorkodom kötözködni nálam sokkal tapasztaltabb mesteremberekkel, de a menesztés nem az,amikor "forgásra kényszerítjük" a munkadarabot /alappélda: síktárcsa+rúdanyag+esztergaszív/...ha zagyvaságot beszélek,hát elnézést.
  A másik a tokmányt illetően.Szerintem ez nem igazi tokmány,hiszen mindent lehet vele csak szorítani nem.Bronz pofák, ami ugye önkenő ezáltal a munkadarab és a pofák csapágyként szolgálnak. "forgócsúcs negáltja" :) hiszen ez nem egy ponton megtámaszt, hanem 3ponton határol...kicsit fáradt vagyok már :)

4um5b65d

KoLa

http://cnctar.hobbycnc.hu/KoLa/Vide%F3/100_1573.avi" TARGET=_fnew>Nagyolásés simítás, minden fogáshoz fordulatszám és előtolás beállítás!
A mach varázslóiból raktam össze nincs kifinomítva sok a felesleges levegőszántás - ma ennyire futotta

4um5b65d

Kezd beérni a munka gyümölcse....tök jó volt nézni.... [#eljen][#taps]

279nwbpsa

Szervusz Jóska!
Megcsináltam a fortunát,amiről a múltkor beszéltünk.Kétszer is,mert először nem lett valami túl frankó a kúp. :)
A második viszont elég jó lett(szerintem)mert 0,04mm alatt van a futáspontossága.(ha jól írom)
A menetet végül nem én vágtam rá,mert nem nem hiszem,hogy jó lett volna ezen a munkadarabon gyakorolni. :)

KoLa

alakul szerintem is,ha kiszedem belőle a felesleges mozgásokat, egész versenyképesnek látszik majd!

4um5b65d

A hossz szánodnak vissza fele járásnál miért lassabb a mozgása mint a kereszt szánnak? Többet tud a motor. Vagy csak nem akartál már vele kínlódni ?

KoLa

[#eljen] nekem volt egy csapágyazott háropofás 80as tokmányom amit be lehetett tenni kúppal a szegnyeregbe

KoLa

A hosszán le van osztva a felére ezért lassabb, a keresztszán direkt hajtású!12Nm motor mind a kettő

4um5b65d

Ezen a szegnyeregbe tokmányon már én is sokat agyaltam régebben, csak sokkal nagyobb méretekben. Volt egy idő mikor elég sok 60-as átmérőjű hosszú csövet kellett leoldalaznom. Mindig báboznom kellett. Aztán azon filóztam, hogy egy spéci hosszúcsőrű pofával bele lehetne nyúlni a cső furatába , úgy, hogy még mellette simán le lehetne oldalazni a csövet, esetleg még az élet is ki lehetne törni. De aztán elmaradt valahogy a dolog...

000000000

Igazad van, én is gondolkodtam, amikor írtam, csak nem jutott jobb kifejezés az aszembe.

KoLa

Ha jól értem a "spéci hosszúcsőrű pofával bele lehetne nyúlni a cső furatába" azt jelenti hogy a leeső darabot is fogja a pofa mindvégig leszúrás után is ?
Én előbb beszúrtam "V" alakú késsel és utána a hátsóból leszúrtam a vébeszúrás közepén így a cső mindkét vége kivülről letörve.

000000000

Letöltöttem a videodat,hang van de kép nincs. Jó a hangja, de szeretném látni is. Te mivel nézed?

4um5b65d

Nem, a csövek fűrészgépen le voltak darabolva 505 mm hosszúra és az volt a cél, hogy 500-ra le legyenek oldalazva és a külső átmérő tisztára szedve, valamint a furat él is ki legyen törve. Olyan pofára gondoltam ami mondjuk a cső belsejét fogja meg, de a cső homloksíkjától mondjuk 20 mm-re kezdődjön csak a kontakt felület. Magyarul a pofáknak legyen egy kisebb "átmérőjű" nyak részük ami lehetőséget ad arra, hogy egy felfogásból oldalazni is tudj és belső élet kitörni. hasonló mint egy buzogány mikró elrendezés.  

http://cnctar.hobbycnc.hu/LASLIE%20%28%20Eszterg%E1l%E1s%20%29/M%E9r%F5eszk%F6z%F6k/buzog%E1ny_mikro.jpg" border=0>

KoLa

Értem már!mekkora volt az átmérő?