Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

4um5b65d

Urak ! Ismerős valakinek a menesztő tárcsa kúp méretei ?
Menne piacra, de nem tudom, hogy milyen géphez való.

http://cnctar.hobbycnc.hu/LASLIE%20%28%20Eszterg%E1l%E1s%20%29/Elad%F3_dolgaim/tokm%E1ny_t%E1rcsa_a.jpg" border=0>

skwby94ub

Üdv!Szerintem ez Krásznűj Proletárij.  

Evodiron

Evodiron

Sziasztok!

Valaki csinált már kisebb cnc-s esztergát? Mekkora léptetőmotor kell kb. mondjuk az enyémre? (tudom, tudom ebből így nem lehet megmondani, de kb? [#hehe])

KoLa: neked mekkora motorok hajtják a géped?

ANTAL GÁBOR

Laslie  szerintem meg E 400as  otthon van katalógusom a szabványos főorsóvégekről. de a 133 ra fejből is emlélszem  (a másik szám a fejemben 107  ami szintén nagyon stimmel

4um5b65d

Hú de jó, hogy gyűjtögeted a katalógusokat. Nézd majd meg lécci ha esetleg lesz egy kis időd.  
Bár a 107 az nem stimmel de lehet hogy a gépnek hosszabb a kúpja, na meg a tárcsán is van egy élletörés, és ha még tévedtem is 2 tizedet akkor már összejöhet a dolog. Az minden esetre biztató, hogy a 133 az stimmel. Nem lehet túl sok gépnek ilyen béna mérete. :)

Miki2

Milyen kicsit?
Ezen 2.1 Nm-es motorok vannak.
http://public.blu.livefilestore.com/y1pIUienjKqdjB9G4ql_j8c5HnPSEsbvEpRWiJG0AoVRMXkgm6KLxQjd0px9u_8Cs6ywyOATqwWc753O3RO39afFA/100_1472.JPG" border=0>

s7manbs8

Ezzel miket csináltál már ? Nagyon tetszik.

Evodiron

Ez "elég" kicsi, ilyenre gondoltam. [#vigyor]
(Hogy nem jutott eszembe, hogy neked van ilyened... [#rolleyes])
És ezek a 2,1-esek, hogy boldogulnak?
Most ismerkedek a léptető motorokkal, van egy nagyfloppy meghajtóból való léptecsem, de ez elég gyengus. Ma mértem, olyan 0,05Nm-es a tartónyomatéka 1 tekercs és 0,08Nm 2 tekercs áram alá helyezésével. Nem valami sok.  
Vaterán találtam bontott motorokat 0,5-0,7Nm közöttiek lehetnek.

ANTAL GÁBOR

Laslie!

Eszterga főorsófej rövidkúpos illesztéssel  MSZ 5038/3-67
nagyság 6 os D= 106.375 mm osztókör 133.4 mm belső kúp metrikus 80 a főorsó külső átmérő 165 mm.  Amit fotóztál az egy a jelzett szabványos főorsora illeszkedő tokmánytárcsa. Ahogy írtam az E (EE ,EU?) eztergákra való. Abbol rengeteg van Mo on Ha gondolod bescannelem (és fölteszem a mappámba)

skwby94ub

Ezek a rövidkúpos csatlakozó méretek szabványosak, mindkét gépre fel lehet szerelni-de az E-400-ra egy kicsit nagynak találom: 160-as ill.200-as tokmánnyal szokták használni- és a menesztőt is hasonló mérettel.
A Proletáron 250-es tokmány van- és hasonló méretű a menesztőtárcsa is.
Logikus?

Miki2

Pici illesztő szegeket, csavarokat, és más apró munkákat amihez nem érdemes bekapcsolni a nagy gépet.

Miki2

Szerintem azok haloványak.
Ezeket a motorokat is áttételeztem úgy, hogy a motor egy fordulatára a szán 2 mm-t mozdul.
Ez azt jelenti, hogy az X tengelyen 2/3, a Z tengelyen 1/2 az áttétel.
Így sem lett egy kapkodó idegbeteg.
1 mm-es emelkedésű menetet 800-as fordulaton gond nélkül tudok vele készíteni.

s7manbs8

Akkor van nagyobb is, de ez is jó lehet. [#circling][#circling]

Miki2

A főorsó furata 10 mm-es.
Amit ezen a pici gépen meg tudok csinálni, azt ezen készítem el. Ezen csak egy 650 W-os motor van, nem 5 kW-os.