Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

iezx50gsm

http://kepfeltoltes.hu/100105/K_p0034_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>
Köszörültük kb. 3 mm-t de ilyen lett .Persze ennek is örülök.

skwby94ub

Ehhez a feladathoz masszívabb gép kell, és illik megköszörülni is!

KoLa

[#taps]Bingó!!!

Miki2

Lehet, hogy az eszterga önmagába nem elég?

4um5b65d

Fogj egy eredetileg öntvényhez való "K" jelzésű hajlított nagyoló kést.(45 fokos). Piros a kés szára. De ha találsz esetleg Orosz gyártmányú fekete szárú kést piros csikkal akkor azzal próbáld. Ezzel nem tudsz vállat csinálni normál késbefogás esetén, de végül is az a cél, hogy minél kevesebb késsel tudd lenagyolni a kemény réteget. A késen ne legyen forgácstörő. Majdhogynem a gyári szűz állapotában használd. A csúcsára tegyél egy kb r=1 -es rádiuszt. Egyetlen egy fogással próbáld leszedni a felesleget. A kés csúcsa már mindenképp a puhább rétegben haladjon. Csak kézi előtolással csináld, mert úgy nagyon jól érzed ha menni akar a kés. Előtolást a maximumra , amennyit érzésre elvisel a kés. De ne gondolom alapján toljad kézzel hanem amit enged. Általában a gyakorlatlan esztergályos előbb szokott betojni mint amennyire valójában szükséges lenne. Minél kevesebbszer forog el az anyag a kés élén annál kevesebbszer kell élezned a szerszámot. A felülettel nem érdemes a nagyoláskor foglalkozni.  Itt az ideje a "vadkankodásnak" :)))

KoLa

Szia Miki!
Ez már kezd hasonlítani egy cnc esztergához szerintem is!
Az imént hagytam abba, most 30x1,5 menetet vágtam 700-as fordulaton valami azonosíthatatlan biliacélba, de most még használtam hozzá egy leszúró és egy nagyoló kést is , össz három késsel dolgoztam a gyorsváltó késtartóval, nagyon jól sikerült, csak most nincs videó róla.
Végre megértettem a szerszám tábla működését! de még holnap jön a hátsó késtartó !!! elég furmányos ez a progi mintha nem gyakorlati szakemberek készítették volna!

KoLa

Szia sajna valami van a freemail-lel a mai leveleimet nem tudom megnyitni!

iezx50gsm

Köszönöm a válaszod kinyomtatom magamnak, ill. aki segített nekem. Én még messze állok az esztergáláshoz...szegény srácot pedig akaratomon kívül behúztam a csőbe az orsómmal.Ő a remegő gépért aggódott és meg az orsómért.Vehettem volna végmegmunkált újat is de egy hobbi géphez elég lesz a használt és persze a megmunkálás öröme nembeszélve az új árából csinálok egy komplett z-t orsóstól kocsistul sinestül. Köszönöm a segítséget mégegyszer.  

Miki2

Szerintem is programozók készítik.
A hátsó késtartó dolgait már én is nézegettem.
Az a koordináta eltolásos rendszer, amiről korábban írtál, szerintem előbb-utóbb csinálni fog valamilyen galibát.
Ahogy végig néztem a kézikönyvet, úgy a klsszikus értelembe vett hátsó késre nincsen típus jelölés.
Ha jól értelmeztem az ottani rajzokat, hátsó késtartónál a köny olyan elrendezést ért, ahol a szerszámok a munkadarab mögött (fölött) helyezkednek el. Tipikusan a ferde ágyas elrendezés. A könyvbeli értelmezés szerint a hátsó késtertókhoz balos kések tartoznak. Ebből eredően a forgásirány is ellentétes lesz.
Szerintem, ha hátsó késtartóval akarsz leszurni, mert gondolom azt akarsz, az átmérőt negatív előjellel kell kezelni. Talán akkor át lehet verni a MACH3-at.

s7manbs8

Egy jó szervó vezérlő is tudja érezni az erőt, mert olyankor a szervó motor árama nagyobb értékű, így gépi úton is lehetne esztergálni "érzéssel".

4um5b65d

Saját farkat kézzel verjük.... [#wave][#vigyor2]

KoLa

A typ fomulákra gondolsz ami a szeszámcsúcssugár irányulságát dönti el a Mach-ban ha aktív a kompenzáció?azok közt van midenféle ha jól emlékszem , azok pl. amik a furatban vannak mind jók a hátsóra is!
Én különben azt nem értem hogy miért kell megadni a hátsó késtartó távolságát? értelmetlen! inkább nem a hátsó kés csúcsát kéne tudni hogy hol van? a gazdaszerszámhoz 0101 képest és ha hátsónak állítjuk be akkor miért nem tudja a mach hogy a gépi koordinátarendszerből most negatív előjelű legyen az adat!!!  
Az átmérő nem lehet negatív!!!csak a kordináta rendszer adatai.
Majd holnap

iezx50gsm

Elméletben jó lehet...egy visszacsatolt rendszerben átmérő folyamatos ellenőrzése mellett.De szerintem a gyakorlatban egy profi esztergályos becsukott szemmel századra pontosan dolgozik.

s7manbs8

Pont ma gondolkodtam hogy fúrásnál is jó lenne érzékelni, és akkor nem adna akkora előtolást, ha nehezebben menne a fúrómotor, pl. oszlopos fúrásnál.

Miki2

Szerintem a két késtartó távolságából, és a szerszám kinyúlás adataiból számítja a tényleges helyzetet.
Vigyázz, szerintem a hátsó késtartó X irányú kompenzációját is lehet hogy negatívba kell megadni.
A MACH-nál már láttunk pár csudát.