Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

KoLa

Egy szürkéssárga műanyag tekerője van amit nehéz tekerni?

4um5b65d

PAF15 a típusa. Sok ilyen rendszerű fúrógép van. Ha teljesen fent van a fej akkor olyan 160-cm-nél van a tekerő, ha az asztalon áll. Kényelmetlen levenni a burkolatot meg tekergetni.

KoLa

Ha vársz az átalakítással hétfőn lefotózom a munkahelyemen az átalakításomat ami nagyon eccerű:)))

4um5b65d

Köszi, megnézném. Még nem vagyok annyira kész a cuccokkal. Hátha tudsz egy jó ötletet dobni. Igazából még azt is tervezem, hogy ha oldalra kifordítom az egész fejet akkor mindjárt egy körasztal fölé forduljon be a fej. Kapásból felgyorsulnának a lyukkörök fúrásai.

KoLa

Nekem úgy van hogy hol ide hol oda forgatom, 180 fokban nincs alatta asztal hanem aláfér bármi amit az asztal lábára pillanatszorítóval felfogatott tartóra ráteszek

4um5b65d

Nekem sincs ott semmi. Épp ez lenne a cél, hogy fixen és állandó jelleggel ott legyen a körasztal. Természetesen pontos szögskálával. Akkor nem kell marógéppel csinálni a lyukköröket vagy éppen nem kell kiszerkeszteni a teszem azt 5 furatot egy osztókörön.

KoLa

Jó ötlet, van ilyenem az itthoni fúrógépre - Svejk egyszer bemutatott egy fogasszíj fúró módszert, akkoriban fölraktam képeket az én osztófejemről a mappámba - amit még Te hoztál létre anno[#wave]

4um5b65d

Emlékszem a képekre. Egy kicsit még tovább szőném a dolgot. Adva van ugye egyszer a furatok osztása. Igen ám, de ott van még a lyukkör átmérője is. Azért, hogy ezzel se kelljen sokat vacakolni erre vagy azt csinálod, hogy a körasztalt egy szánra teszed ahol is a lyukkör pontosan beállítható, vagy a fejnek a körasztal fölé történő mozgása egy mechanikus tolómérőt is mozgat egyben. Tehát nem egy szánnal állítod be az átmérőt, hanem a fejjel. Én ez utóbbira gondoltam.

KoLa

Vagyis ha jól értem egy köríven állsz rá az osztófejre, és egy tolómérőt mozgatva akarod az elmozdulást beállítani! ez azt jelenti hogy hitelesíteni kell hogy melyik átmérőhöz mit kell mutatni a tolómérőnek ha nagyobb tartományban használod.

4um5b65d

Nem kell hitelesíteni. A tolómérő is fordul az ívvel együtt. A tolómérő egy forgó ponton fixen rögzítve a körasztal közepénél, míg a csúszka rész egy forgóponttal a fúrótokmány közepét követi. Valójában csak a fejnek a mozgása íves, de a fúrófej a körsztal közepéhez képest minden időpillanatban mértanilag egy egyenessel összeköthető. A tolómérő ezt az egyenest méri. Csak még nem tudom, hogy hogy is tegyem fel a tolómérőt hogy lássam is. Lehet, hogy a körasztal alatt lesz álló helyzetben, vagy akár a fúrógép oszloppal átellenes oldalra teszem egy kar rendszerrel. Ezen még agyalnom kell.

4um5b65d

Sőt még az is megvalósítható, ha a fej a középhez képest 50 mm-re áll azaz egy 50mm sugarú lyukkört fogsz készíteni akkor a tolómérő ne 50-et mutasson, hanem 100-at. Tehát kapásból a lyukkör átmérőjét mutatja, amit a rajzokon úgy is így adnak meg.

ywathzay

Milyen szemcseméretű gyémántkorongot érdemes beszerezni esztergakés köszörüléshez? Olyan széles a választék, 150-600 szemcseméretből, nem használtam még ilyet, mi lenne az általánosan használható?

000000000

Amilyet kapsz a piacon, olcsón. Gondolom a boltokban megkérik az árát.

ywathzay

Hong Kong-ból akarok rendelni, 5-7-9-e forint szállítással együtt, átmérő és szemcseméret függvényében. Piacra nem járok, nekem ahhoz nincs türelmem.
pl van itt egy, ezzel szimpatizálok:
http://cgi.ebay.co.uk/320-Grit-Diamond-Wheel-150MM-CUP-Cutter-Grinder_W0QQitemZ260512211119QQcmdZViewItemQQptZLH_DefaultDomain_0?hash=item3ca7bce0af" TARGET=_fnew>ebay

lari

Ha meglesz az árajánlat, tedd már közzé légyszíves! Engem is érdekelne....Köszi!