Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

000000000

Ezek a kicsi lapkák arányosan kevesebbe is kerülnek, mint a nagyobbak? Ez a forma simításhoz  (méretezéshez) jü, vagy nagyoláshoz is jó? Egyébként nem tervezem minigép vásárlását, egyelőre az SV18RA-val szemezek.

4um5b65d

Azt nem tudom milyen az ár-méret arányuk, mert ilyen piciket nem vásároltam még soha.
Ha Tos gépet veszel akkor neked ugyanezen formából a nagyobbat javaslom. DCGT 11T304 vagy DCMT 11T304.
11mm fővágóél hossz és r=0,4 mm-es csúcsrádiusz. Ezek az adatok a típusszámból közvetlenül kiolvashatók.
Méretezésre és középnagyolásra is alkalmasak.
Az hogy mire használatos azt a rádiusz és a forgácstörő kinézete határozza meg.
0,2-es rádiusz méretező.
0,4-es rádiusz méretező és középnagyolásra is jó.  
0,8 tól felfelé pedig csak középnagyolásra.
Kivételek persze itt is vannak. Például a 0,8-as rádiusszal alumíniumhoz tervezett lapka tök jól alkalmas C45-ös acél méretezésére nagyon kis fogással is. A C45-nél elég nehéz elérni, hogy kis fogásmélységnél szép felület legyen.
Egyszóval TOS-ra mindenképp jó ez a lapka. Én is használom és ez az első számú kedvenc.
Az agresszívebb nagyolásra pedig a Trigon lapka ami nagyon bevált. WNMG 080408.... http://www.iscar.com/Ecat/familyhdr.asp/fnum/494/app/32/mapp/IS/GFSTYP/M/lang/EN/type/1" TARGET=_fnew>ITT

000000000

Ezeknek az 55fokos késeknek ké oldalon összesen 8 élük van. A tompaább szög- (>90fok) éleket is kialakították, de apl. a DCGT 11T304 -nek csak egyoldalas és csak két élre van forgácstörő kialakítva. Ennek mi értelme, így kevesebbszer lehet átfordítani, hiszen 8 helyett "csak"  2 éle van? A Grade mire vonatkozik, keménység, kopásállóság? Vannak bevonatos és bevonat nélküli lapkák és különféle spray formájú csodaszerek. Mi a lényege ezeknek?

D.Laci

"Ezeknek az 55fokos késeknek ké oldalon összesen 8 élük van."
Ha négy élét mondjuk  jobbosnak használtál, és mivel használtad azt már ballosnak nem fogod használni! :)
"Ennek mi értelme, így kevesebbszer..." Ez a kapitalizmus lényege! :)  
Örülj hogy kéttszer annyit tudod használni mint ha csak egy éle lenne. :)

keri

Nem értem minek problémázol ennyit.
A váltólapka kis teljesítményeknél is jó és annyira nem drága a lapkás kés. 100euro egy 7részes komplett készlet kis méretből.
Ennyiért én nem szenvednék a gyorsacéllal.

keri

Ahogy én tudom a bevonat az javítja a kés csúszását (talán keménységét is) az anyagban, kevésbé melegszik és nem ragadnak rá a puhább fémek. A Sprayknek ugyan ez az értelme, ha éppen nem használsz folyamatos hűtést.

Én ugyan nem szoktam esztergálni de fúráshoz WD40-et használok, mert sokkal jobban viszi az anyagot.

keri

Ja és 5db lapka 40euro

Miki2

Annak, akit érdekel: A kézikés rajza.
https://secure.wlxrs.com/kwKOvEV4sOzr69HqCiDWtw/images/transparent.gif" TARGET=_fnew>Kéikés
Anyaga:  2,5-3 x 15 mm-es laposacél, a végére egy darabka vídia van forrasztva.

Miki2

Annak, akit érdekel: A kézikés rajza.

https://hcqpsw.blu.livefilestore.com/y1pJK6NhB6Bzbk5odq2iYfIOXyK1-" TARGET=_fnew>Kézikés
Anyaga: 2,5-3 x 15 mm-es laposacél, a végére egy darabka vídia van forrasztva.

ywathzay

Akkor esztergálás közben próbáld meg fújni Wd40-el, vagy vágóspray- vel az anyagot, vagy akár csak csepegtess rá (ne folyasd)  folyamatosan emulziót. Meglátod mi a különbség a kettő között. Gyakorlatilag az első megoldás nem alkalmas az esztergáláshoz. Ha valamiben ennyire nem vagy jártas, ne tárd tényként kezdő elé mert csak a bosszúsága lesz már az elején.

keri

Miért mi történik? Gondolom füstöl kicsit.
Eddig kizárólag szárazon esztergáltam.

000000000

Ezt nem hiszem. Amiket Laslie ajánlott atok ennek kb a duplájába kerülnek. Az ár  sok tényezőtől függ, alak méret, bevonat.  
A Spra amirol irtam nem a WD40 meg a hasonló abc-ben kapható fóró spray, ahem olyan amivel használat előtt kell befújni a lapkát és a meztelen vídia lapka élettartamát a reklámszöveg szerint többszörösére növeli. Ezt használta már valaki? A nevére nem emlékszem de biztos több cég is próbálkozik ilyesmivel. Agyébként ahogy a lapka árakat és a kozz való befogószárakat néztem, egy esztergagép ára egy 5 késszárbó és a hozzá vásárolandó 5x10 lapkából álló készlet. A befogószárak darabja 10-20 ezer forint között van a lapkáké pedig 1500-2000 darabonként. A rombusz alakú késnek mint a többi  négyzet akakú társának, 8 vágóele vagy ha úgy jobban tetszik lekrekített csúcsa van. Ezek egymástól függetlenek, semmi köze ahhoz, hogy jobbos vagy balos szárba fogom be, mincs is olyan, hogy jobbos lapka. Az 55fokos  csúcsok mellett van két 120fokos is. Én ezeket is használnám, ha lehet nagyolásra. De gyakorlatban lehet? Ehhez más késszár kell. Így több mint dupla annyi ideig lenne használható a lapka. Nagyoláshoz a 120 fokost használnám, simításhoz az 55 fokost. Elméletileg . Mi akadálya van ennek? A 90 fokos lapkánál ez ugyen annyira evidens, hogy nem kérdés, hogy 8 élet lehet használni, de itt a 120 egy kicsit nagyobb.

000000000

A hagyományos esztergán miért nem lehet úgyan így csinálni? Nem látom az okát. Nem mintha számítana a véleményem, de csak egy megfogással lehet korrekt.

keri

??? szívesen vennék 89euróból esztergát :) (használhatót)

Ez a 7 száras+lapkás, 8mm-es készlet ára fadobozban az Optimumnál, de a 20mm-es is 185euro.

4um5b65d

Ha arra törekszel, hogy minél több éled legyen amit használni tudsz akkor a már említett trigon lapka a te embered. A 90 fokos lapka a maga 8 élével csak nagyon korlátozott területeken használható. Nem tudsz vele teszem azt egy 90 fokos lépcsőt esztergálni egy tengelyre. Ezeket a furat tengelyük mentén pár fokkal el kell forgatni. Továbbá egy külső megmunkáló késnél előre felé és balra meg kell dönteni. Balos késnél pedig jobbra. Tehát az élek száma szerint a legjobb a trigon a maga 6 élével, mivel ennek a csúcsszöge 90 fok-nál kevesebb.
Az 55 fokos bicskánál a 125 fokos szöget egyáltalán nem tudod használni nagyolásra. Ennél a lapkaformánál az egy "halott csúcs". Gyakorlatilag forgácsolásra alkalmas, de csak egy kis kapirgálásra, vagy egy 125 fokos radiális beszúrásra egy tengelyen, ha olyan a befogó szárad. Létezik ennek az 55 fokos késnek 8 élű változata is, ha ez megnyugtat, de ebből is csak 4-et tudsz igazán kihasználni.
Van viszont egy hatalmas különbség a két fajta 55 fokos közt. Amit ajánlottam azzal olyan dolgot is meg lehet tenni amit a másikkal nem.
Képzelt csak el, hogy hosszesztergálsz a lapkával , majd megállsz egy ponton és a késsel beszúrsz az anyagba 3-4 mm-ert és haladsz a késsel tovább a hosszesztergálással. Vagy beszúrsz a késsel és elindulsz visszafelé a hosszesztergálással. Próbáld meg ugyanezt azzal a nem alávágott 55 fokos lapkával. Míg a bal oldali éllel simán ment a hosszesztergálás, a jobb oldali él csak túrja az anyagot. Miért? Mert ez a fajta lapka nincs aláköszörülve, de ahhoz, hogy használni tudd meg kell dönteni a lapkát a haladás irányába. Ez ugye előre felé és balra van megdöntve egy jobbos késnél.  
Csak egy példa. Ha egy 20-as tengelyre egy 12-es menetátmérőt kell esztergálni aminek a tövénél kell egy beszúrás a menetmetsző kifutásnak, na akkor az alávágott kés a király.