Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

ukcge40u

Azért érdemelne egy kis korrekciózást a stílusa.
Esetleg új nullpontot.
Ha poénok nélkül nem figyelnek rá, akkor ..., khmmm..., ...szóval mehet a szűzlányhoz próbálkozni...[#zavart1]

Miki2

Mint írtam, már vagy 20 éve használtam utoljára.
Lerajzolom, és elküldöm magánban.

Miki2

Ha lehet, magánban küld meg a mail címed, mert ez a "klikk ide" nem működik.

KoLa

Szia én csak a műanyag gyűrű külső élére gondoltam!

KoLa

Hát Miklós ez a külső sarokletörés nagyon ötletes - nekem ez nem jutott az eszembe!  A képzeletemben látom hogyan működik ez - ott kell lenni időbe mert ha elmegy akkor már kaparászhatunk utána, vagy vissza kell állni és az már időveszteség!
 A Leslie féle nagyon jó a furatokban mert stabilizálja magát a hátraköszörűlésen - nekem is van ilyen - bár én inkább jól elhelyezet pótkésekkel vagy megfelelő profilkésekkel oldom meg az ilyesmit!
De ez a nagyolóra rátámasztott ez kiváló

000000000

Itt Szombathelyen a MÉH telepről már nem lehet anygot venni, a guberálókat kitiltották, mert az ellenőrzés során nem volt megállapítható, hogy feketemunkás, vagy vevő az aki a kupac tetején válogatja a vasat:). Viszont autó bontóból talán hozzájutok némi anyaghoz. Pl. most egy 150-es kolső átmérőjű csapágyház kell ezt a Suzuki fékdob kiadja. Aztán a féltengelyek is jól fognak jönni kisebb tengelyhez, csavarhoz. Hogy ezekkel mi lesz? Hát meg kell tanulnom felismerni az acél és öntöttvas fajtákat. Biztosan vannak erre is trükkök. Egyelőre abból indulok ki, hogy az adott darab milyen igénybevétel elviselésére készült, milyen eljárással (forgácsolás, köszörülés, kovácsolás, öntés).  Ha köszörült, akkor kemény, (legalábbis a felülete) nem sokra használható. Amin meg csak nagyolási késnyomokat látok, az talán alkalmas tovább feldolgozásra. Egyébként itt kb 200FtKg áron lehet a tömör rúd anyagot venni, fűrésszel méretre vágva. Igaz erre 2-4 napot is várni kell. Hiába meg kell ismerni az anyagokat, mint asztalosnak a fa fajtákat. Most már tudom, hogy tök fölösleges húzott csövet venni, ha meg lesz munkálva, mivel vetemedik és drága. Eddig azt  hittem, hogy az "jobb minőségű" acélból van, mint a melegen hengerelt, mert szebben néz ki :[#circling]

4um5b65d

Na igen, ez a lényege a dolognak.
Egy ismeretlen anyagnál menet közben kell eldöntened, hogy melyik forgácsolási paraméteren kell változtatnod ahhoz, hogy jól vigye a kés az anyagot. Ezért nincs sok értelme táblázatból dolgozni. Amit tudni érdemes az maga a lapka jellemzői. Ezt közlik a lapka dobozán vagy a gyártó cég honlapján. Milyen anyagcsoporthoz, mekkora vágási sebesség tartományban, előtolással és fogásmélységgel érdemes próbálkozni. Ha sikerélményt szeretnél első körben akkor szakkereskedésben keresd a "9SMN... 11SMN.... 9SMNPB.... 11SMNPB ... jelzéssel kezdődő anyagokat. Az utóbbi kettőben ólom is található amitől még kellemesebb vele a munka. Ezeket általában csak húzott anyagként kapod automata acélok gyűjtőnévvel, ami ugyan drágább, de nagyon jó velük dolgozni.  Igaz, autó kerékcsavart ne akarjál belőle csinálni, mert nagyon gyatra a szakítószilárdságuk....

keri

MIvan??? legközelebb a Tescóból akarnak majd kitiltani mert nem lehet tudni hogy eladó vagyok vagy vásárló??? Ilyen hülyeséget :)

D.Laci

Az van, hogy több mint 1-2 éve erősen törvényileg szabályzot és elenőrzötté teték .
Ha jobban belegondolsz 30-40 éve se lehetetvolna bemeni a MÉH telepre. Úgyanis az egy fokozottan veszélyes munkaterület volt és az is maradt. Csak dolgozók tartozkodhatnak ott megfelelő védőfelszerelést használva, munkavédelmi oktatásban részesülve.
Nem hiszem hogy egy mütöbe is simán besétálhatnál.
Ha rád borulna a halom huladég vagy bármilyen sérülést szenvednél szaladnál anyucihoz, hogy pereljük be őket ? :) (ha még lenne esélyedrá) :(

D.Laci

És színes fémet el sem adhatbnak!

keri

...itt még számlát is adnak róla, szerencsére ide még nem ért el ez a kreténség, főleg hogy a vastelepen felül egy csomó más cég is van azon a telepen amit azért illene megközelíteni valahogy.

000000000

A lapkák kések terén sem jobb a helyzetem, azokat még annyira sem ismerem, mint az alapanyagot. most már annyi fajta anyagú és formájú kés, lapka kapható, hogy nehéz eligazodni köztük.  Azt gondoltam, hogy gyorsacél késsel mindent meg tudok oldani, azt meg egyszerű eszközökkel tudom élezni. lehet, hogy elkerülhetetlen lesz pér szerelt kés beszerzése is.. A szerelt kések talán drágábbak, és azokat nagy vágósebesség mellett lehet (ki)használni. a SECO programjában talált adatok alapján a 6KW-os motor sem sok sőt 3mm-es fogásmélységnél már kb 6KW forgácsolási teljesítmény kell ha tartom az ajánlott vágósebességet. Ennek kis átmérőnél a max fordulat (2800) is határt szab. Pl. 30-as átmérőnél már 300 feletti fordulatokat ajánlott a CP2000 grade (ez talán a lapka anyag és bevonatra utal) késhez.

000000000

300 helyett 3000 fordulatokat ...

000000000

Szerintem a kisgépekkel ezek szerelt nagy teljesítményű  kések nem használhatók ki, mert a minigépekkel csak a kés hegyét lehet koptatni a tizedes fogásokkal. Egy 3mm-es fogásnál sem kopik jobban a kés hegye, mint 0,1-nél,  csak 30-ad annyi ideig kell dolgoznia, ugyanannyi forgács leválasztásához. Ez az elmélet, de lehet, hogy a gyakorlatban nem csökken ennyivel a szerszámkopás. Ha csak tizede a kopás, már akkor is jelentősen olcsóbban üzemel a nagy gép, mint a pici.

4um5b65d

Amennyiben nem szeretnél váltólapkás késekkel dolgozni , akkor végképp felesleges bármi nemű táblázat, hisz a köszörült késeknél nem tudod mindig azonos módon belőni az élszögeket, forgácstörőt...stb.  
Mellékesen jegyzem meg, 0,1-es fogásnál lényegesen jobban kopik a szerszám csúcsa mint 3mm-es fogásnál. A kis géphez is gyártanak megfelelő lapkát. Ami jól beválhat azok az 55 csúcsszöggel rendelkezők...
Például az DCMT 07.... vagy a DCGT 07...-el kezdődő típusjelű lapkák.
http://www.iscar.com/Ecat/familyhdr.asp/fnum/920/app/105/mapp/BO/GFSTYP/M/lang/EN/type/1" TARGET=_fnew>ITT
Vagy a még kisebbek http://www.industrialsupplyco.net/proddetail.php?prod=isc_0494" TARGET=_fnew>ITT