Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

000000000

Az ingyen meló elsőre jónak tűnt, de az sem járható, mert azt meg én (megrendelő) nem bírom egy idő után. Ilyenkor persze ajándék lónak ne nézdd a fogát alapon semmiféle minőségi vagy határidőbeli eltérést sem szabad szóvátenni, ha esetleg van, és a már két hőnapja leadott terveket sem illik közben módosítgatni, esetleg egy fontosabb alkarészt mégis mással pénzért azonnal legyártatni.

Robika37

Tisztelettel jegyzem meg leszúrás témában. anno tanuló koromban az egyik kollégának sikerült 3db leszúrást produkálni egész nap átm. 20 C45 anyagból egy EAN-100-es padon. Közben köszörült vagy 8-10db leszúrókést...és te most leszel tanuló.Mert ugye az elmélet nem vágja ketté a csövet..
Üdv Robika

4um5b65d

Szigma, ne szívass.... rég jártam már ki a 6 elemit. Ebből is 2 első és 4 második volt....
Akkoriban csak piros és fekete pontokat osztogattak.....
De majd utánaszámolok a dolognak....[#papakacsint][#nevetes1]

KoLa

Ez a kolléga azóta érdemes dolgozó lett?
-Szórasemérdemes-[#nyes]

ukcge40u

Én ezt úgy csinálom, hogy ad egy: tudom a gépet.
Mindenestül.
Ad kettő: keresek szerszámot, ami még jó is lehet a feladathoz.
Ad három: befogok mindent, nekiesek, és a lehető leggyorsabban megcsinálom.

Komplikáltabb dolgoknál azért a rajz fölött elszívok 1-2 cigit, de az kell.
Amíg a fejemben nincs kész a folyamat, a fogások, és a darab, addig én nem is nyúlok a géphez.

Kedves barátom apjának van egy E400 esztergája.
Kicsit meg van szakadva, de mivel én imádom ezt a géptípust, így jóban vagyunk, ha néha kell valami. A gazdával is jóban vagyok... :)
Mikor az öregnek elfogyott a köszörűköve, és én beestem egy sörgős melóval, szerinted min csináltam kést?
Naná, hogy a 250-e flexen köszörültem beszúrókést. [#buck]
Nagyon jó kés lett, az öreg el is rakta magának. :)
Simítani meg jó volt a kisflex 2mm-es vágókorongja....

Erre faragjon valaki programot. [#papakacsint]

ukcge40u

Márhogy a kést besimítani...

(nagyon hiányzik nekem az utólagos szerkesztés... [#rinya][#rinya][#falbav])

4um5b65d

Látom felbolydult a méhkas az óradíjak kapcsán.
Én nap mint nap szembesülök olyan dolgokkal, hogy a kedves megrendelő megérkezik, majd előadja a óhaját-sóhaját, sokszor egy negyed órás munkához kapcsolódóan jelentős időt tölt a műhelyben. Mert ugye meg kell beszélni a munkát, felírom a nevét, telefonszámát, néha kiszalad a kocsihoz mert nem tudja a saját számát csak ha kikeresi a mobilból...esetleg itt méricskéli le az alkatrészét, itt határozza meg a méreteket, elszív még egy cigit, fogadja a mobil hívásait... ja és most született meg az unokája és képzeljem el, hogy milyen szép. Közben meg telik az idő..... Ha meg közbeszólok, hogy ugyanmár ne a 11-es furatba akarjon egy M12-es menetet belefúratni akkor még több idő elmegy mert hát ő erre nem is gondolt, hogy az nem lesz jó. Nem érti, hogy miért nem jó a 11-es furat, mikor a 12x1-es menethez meg jó.... :(
Ha úgy gondolom, hogy a munka negyed órába belefér akkor óradíj szerint mondok neki előzetesen 1000Ft-ot. Néha sokallják, gondolkodnak , hogy megéri e nekik....
Aztán ha elkészült a munka és visszajön érte ,akkor áttanulmányozza, hogy minden a helyén van e...esetleg meg is méri. Megírom a számlát...majd még elmeséli, hogy egy barom nekiment a kocsijának és, hogy akkor ezzel mi lesz......
Már régóta azon gondolkodom, hogy minden ügyfél megkapja ingyenesen az alkatrész várható gyártási idejének az 5 százalékát. Vagyis 100 percnyi munkához 5 perc áll rendelkezésére, hogy elmondja amit szeretne...a többi teszem azt 30 percet amit még itt tölt a műhelyben az automatikusan kiszámlázásra kerül a munkán felül.....

4um5b65d

[#vigyor3][#eljen][#nyes][#nyes]
Ezt a dumát muszáj lesz átvennem.... na persze csak a forrásszemély mindenkori megjelölésével....

KoLa

Pfhuuuuu! Barátom!ebből nehéz megélni![#csodalk]

3k74cecek

Tökéletesen igazad van, de én azt hittem, hogy ez az egész a félórányi, nem pedig fél óra effektív munka+1.5 óra szaktanácsadás és bájcsevegés.
Én ilyenkor azt szoktam mondani, hogy bocs, de mindjárt jönnek egy másik melóért és nem akarom váratni, és elkezdek dolgozni. Aztán ha van egy kis gépzaj, akkor már elmegy a mesélhetnékje.

KoLa

Sanzi! feltanáltad a spanyol viaszkot[#taps]
Nekem nap mint nap kell vali hasonló trükkel előállni a haladás érdekében[#wave]
23 éve vagyok E400-as függő[#nevetes1]
Vannak jobb gépek de ez cucializmusból fennmaradt gépcsoda túlél mindent - nagyon kézreáll-velemszületett-kezem és agyam magnifikációja[#guluszem1]

vthgizrff

Ennél csak azt szeretem jobban, mikor valakinek annyira sűrgős, hogy szeretné megvárni. Ezzel nincs is semmi gond ha éppen van szabad gép. De mikor elkezdek dolgozni úgy kell arrébb hesegteni, hogy én is odaférjek a géphez..
Persze mikor már elkészült az alkatrész akkor meg marhára ráér beszélgetni.

KoLa

Jókimagyarfejeztem magam!!!

4um5b65d

Na ezt már én is csináltam, de volt, hogy akkor azt mondta, hogy ezt még megnézi hogy hogyan készül, mert ilyet még nem látott.  Nem szeretek úgy dolgozni, hogy ott nyüzsög valaki. Egyszer volt egy fazon akinek "elvágtam" a fülét egy hosszan kilövellő műanyag forgáccsal. Ment a forgács mendegélt a fickó füléig aztán a gép meg feltekerte a tokmányra a forgácsot és visrosszántotta az egészet..... Egyszer meg lefejeltem egy megrendelőt mert oda állt mellém egész közel és a fejét dugta , hogy lásson is valamit. A forró forgács meg repült felém én meg elkaptam a fejemet. Utána mindketten fogtuk a fejünket, úgy összekoppantunk....

ukcge40u

Nos, volt már rá példa, hogy barátommal (E400) úgymond nyílt napot tartottunk.
Jöttek is a traktorosok hét határból, mindeféle tengőkkel, meg tárcsákkal, autósok féktárcsával, és egyéb kívánságlistások.
Mivel a tulaj, akit én nagyon tisztelek emerileg, de ledolgozom 5 perc alatt, minden tiszteletem ellenére (bár, igaz, talán én is leszek cukorbeteg, meg idős, de nekem az alapszakmám nem karbantartó), csak szedte a lóvét egész nap, így a fiával piszkosul berúgtunk.
Így esett, hogy megmutattam, hogyan lehet egy picit köszörült gyorsacéllal kézből leszúrni egy 40-es bakelit rudat.
Szóval jó buli volt...

Csabinak meg csak annyit a számításaihoz, hogy köszörülök én neked olyan 32-es fúrót, hogy elélvezel tőle, ha nem vágod a dolgot, de fúrni nem fogsz vele.
Meg olyat is tudok, amivel nem kell erőlködni...

A madzagolások és egyéb kötözködések elkerülése érdekében esztergályos az alapszakmám, magam köszörülte késekkel nyertem meg a megyei szakmai versenyt, és ha innen tovább kell állnom, akkor az lesz a huszadik munkahelyem.
Sokat láttam, sokat tanultam minden forgácsoló szakmában.

És mivel most sokat is ittam, kéretik ezt úgy kezelni, mert nem vagyok annyira hencegős fajta, csak kicsit...

Elmeállapotomról már nyilatkoztam korábban.
Szerintem sem vagyok normális...  
[#shakehead][#idiota][#idiota][#idiota]