Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Robika37

Szia!
Próbáltátok a két hajtáskártyát felcserélni?
A vezetékeket kellene kimérni esetleg a nyomatékhatárolónál az induktív érzékelőt megnézni.Áram nélkül megmozgatni kézzel nincs-e vmi. mechanikai megszorulás. Nálunk a Hunor néha tudott érdekes hibákat irogatni...
Üdv!
Robika

000000000

Hát a kép elég rossz minőségű, fekete szerintem. élőben még nem láttam a gépet.

4um5b65d

Akkor van esélyed, hogy még nem sokat ment a masina. Általában a keresztszán fogantyúja szokott először leesni a gépről a sok tekergetés okozta kopástól és mivel régebben leggyakrabban csak a sárgás színű poliamid és a textilbakelit volt a cégeknél, így ezekből a műanyagokból pótolták. A fekete még valószínűleg az eredeti.
Talán szerencséd lesz a géppel, a válság miatt elég sokat dobtak piacra. Sok a felesleges gép.
Viszont az is igaz, hogy a TOS-oknak széles körben van jó hírük, előfordulhat, hogy felnyomják az árát. Főleg ha olyanok is lesznek ott akik már dolgoztak ilyennel , azok kapásból kiszúrják ha jó az áru....

000000000

Sziasztok. Az jutott eszembe, hogy létezhet-e olyan egyszerű iis kalkuláció (táblázat stb) ami egy megadott esztergálandó darab rajzából és a nyes  darab méretéből, anyagából, a forgácsológép ls a szerszám(ok) adataiból előállít egy "műveleti utasítást". Ez kissé hasonló a szerszámpálya generálásához, csak itt a melőst vezérelnénk a kijövő adatokkal.

000000000

Hasznos lenne pl, a normaidő és költségszámításhoz is egy ilyen kis progi, és sokat segítene a műveletek optimalizálásában egy kevésbé rutinos hobbiesztergályosnak.

knifemaster

te tényleg egy szakembert akarsz vezérelni aki ezt tanulta, jó esetben gyakorlati tapasztalata is van vagy 10 év?[#whatever]

D.Laci

Egy-egy munkadarabnál felesleges tökölés.
G-codban benne van minden ami neked kell.
De ott is te adod meg a CAM progiban a fogásvétel nagyságát, stb.-t.
Ha annyira lusta a hobbi esztergályos akkor csináljon CNC-t. Vagy soha nem tanul meg esztergálni...

4um5b65d

Van ilyen, az a neve, hogy : szakmai rutin.

Nem lehetetlen, hogy ilyen program létezik, de 100 százalékos munkát sosem fog végezni. Például honnan fogja tudni az a program, hogy egy már megforgácsolt felület a tokmányban való átfordításkor megfoghatod e simán a tokmánypofával? Nem nyomja e meg a pofa ? Ezáltal teljesíthető e a kívánt felületi érdesség.... Vagy fordításkor fog e futni a tokmány annyin belül amennyi az adott feladathoz szükséges. Van e gond a főorsó csapágyazással ami kúposságot, rezonanciát csinál ? Kell e szegnyerges támasztás ami ezen dologkat csökkenti ? Szóval nagyon sok a változó dolog amit a melós azonnal tud korrigálni, de a szoftver erre képtelen lesz...

000000000

Én úgy kalkulálom, hogy nem lesznek ott  olyanok, akik értenek a géphez, sőt szerintem rajtam kívül senkit sem érdekel ez a gép. Lesz egy-két CNC is árverezve, hasonlóan nevetséges áron, szerintem a profik azokra fognak ráharapni. A 750-es csúcstáv kevés annak, aki ebből akar megélni. Szerintem ha valamikor, akkor most lehet jó gépeket olcsón beszerezni. Én legalábbis ezzel bíztatom magam.

000000000

Hát persze, a szakmai rutin, erre gondoltam:)
Szóval frissítgetem a megkopott elméleti ismereteimet, és fellaporztam a Gépipari technológusok zsebkönyvét az esztergálásnál.
Ebből kézzel egy számológép és táblázatok segítségével mindent ki lehet számolni, de azt gondoltam, hogy van egyszerűbb út is, ma már sok dologra létezik kalkulációs progi még olyan, ennél sokkal egyserűbb dolgokra is amit az életben csak egyszer-kétszer kell kiszámolni,
Aztén nem mindengy, hogy az emer milyen felőtolás/fogásmélység fordulat adatokkal dolgozik, ennek kihatása van a szerszámkopásra a villanyszámlára is az időveszteséget ne is említsem. Nem véletlen, hogy a videón 32-es(ha jól emlékszem) fóróval egy lépésben  fór elő. Ne porogjön már feleslegesen a 6 KW-os motor, ha ezt a szerszám és gép tudja? Na ilyen dolgokat szeretnék optimalizálni. Sajnos én nem fogok annyit esztergálni hogy a táblázatokban leírt temérdek adatot (melyek tapasztalaton ill méréseken alapulnak) a fejembe átültessem, vagy újra végigkísérletezzem. Szerintem erre nincs is szükség, hiszen megtették ezt már előttem mások, sőt le is írták képletbe és táblázatba.
Szóval ti profik nem használtok ilyesmi progit?
Pl. egy árajánlat hogy készül akkor? Én naív ember azt gondoltam, hogy ki kell számítani a gépi fő és mellékidőket, tudni kell, milyen előtolássa  fogásmélységgel hány fogásban lehet
gazdaságosan elérni a célt. Itt a gazdaságos-on van ahangsúly, mert a villany a szerszámélezés, és az idő többnyire  költségekkel jár.

000000000

Abban igazad van, hogy egy program nem tud mindent, de azért azt a részt ami a téblázatban van , meg a mit a bemenő adatokból ki lehet számolni azt elég jól tudhatná. Amit nem lehet számolni (pl. megfőgható-e simán pofával átfordítás után) azt nem kéne tudnia. Tehát csak oylan szintig kellele lemenni, mint a CNC szoftvereknek. Amit azok nem tudnak, azt majd a szaki eldönti, vagy megkérdezi a progi (varázsló::))

000000000

Szóval a G-kódban benne van, ezt gondoltam :), de ember számára ez mennyire olvasható formátum?
A folyamat tehát az lenne, hogy meg van a dxf file. Én eddig jutottam el. Hogy lehet ebből legegyszerűbben ember számára értelmezhető utasítás listát előállítani. Lehet, hogy feleslegesnek tűnik, de negem ez a rész is izgat, legalábbis kihívás szintjén.

000000000

Egy ilyen listára gondolok. Lehet, hogy ilyent ma már sehol sem készítenek?  

http://209.85.129.132/search?q=cache:SJTZWQj9cK8J:www.manuf.bme.hu/BSc/Gepgyartas/T4_Gyakorlat_2008.pdf+forgácsolás+norma&cd=1&hl=hu&ct=clnk&gl=hu&client=firefox-a

Pl. egy 10-20 fős forgácsolóüzemben, a gépkezelőre van bízv, hogy hány fogásban milyen előtolással nagyolja ki a tengelyt? Ha rosszul dont (mert a 20 közül nem ő a legügyesebb) akkor időt áramot szárszámot pocsékol, csökkentve a hasznot. Ezzel nem szoktak foglalkozni?

robroy007

Szia Csaba

van még ott esetleg valami amire lehetne érdeklődni?

bármi érdekes lehet a tos-on kívül

valami lista az árverésről esetéeg

ÜDV Robi

000000000

Nem, nem szakit akarok vezérelni, pont ellenkezőleg. Nem akarom vezérelni, hanem mondjuk úgy a gondolkozást nem igénylő részt levenni a válláról, és hagyni hogy a kreatív részre tudjon inkébb koncentrálni. A 32-es előfúrási példánál maradva. Ne tagadjuk, hogy van, aki ezt nem így csinálja, mert sosem számolta ki, hogy ezt a gép elbírja, és nem is jutott eszébe hogy kísérletezzen vele. Előfúrta három lépésben. Ha azonban egy progi ezt kidobja, hogy ilyen bemenő adatokkal, ekkora teljesítmény mellett ez működik, akkor tudom, hogy eddig is el lehet menni az optimalizálásban. Ha ezt nem tudom, akkor elő kell venni a táblázatot, számolgatni. Ez lassúbb, mint háromszer előfúrni szerintem.