Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

4um5b65d

Na így jár az aki a felénél leáll az írással majd 1 óra múlva folytatja.....  beelőznek... :))

4um5b65d

Ez bizony nem az... [#ejnye1]

4um5b65d

Ez viszont már az....PDF 9. oldala..
http://www.laurex.hu/Starrett-Laurex%20Akci%C3%B3.pdf" TARGET=_fnew>ITT

svejk

Egy libellás vízszintmérőn nem sok kalibráció lehetséges. Lerakod akárhova megnézed hány osztást mutat, majd megforditod 180 fokkal és ugyan azt kell mutassa.

000000000

> Esetleg ha egy magasítót csinálsz a békára >acélból akkor van esélyed
Természetesen magasítóra gondoltam. Ugyanis a gépet néha arrébb kell tennem, pl. tisztítás közben, egyébként pedg a fal mellett lesz, ezért a békás mozgatási lehetőség lenne ideális, legalábbis jobb nem jutott eszembe olyan, aminél a gép földről való felemelése és lerakása sima ügy. A gres lap a statikus terhelést bírja, egyébként is teszek a talpak alá egy gumilapot, hogy a rezgéseket ne vigye át közvetlenül az épületre. A vízszintezést egybként lehet, hogy időnként meg kell ismételni, ugyanis az épületek is mozognak évek alatt, ezzel együtt a padló is görbülhet a garázsban. Tehát nem árt, ha van otthon egy ilyen pontos vízmérték :). Közben megtaláltam, a 2századost kb 60e+áfa lenne újan. Na mégegy műszer, amt meg kéne venni :)).

000000000

>Lerakod akárhova megnézed hány osztást mutat, >majd megforditod 180 fokkal és ugyan azt kell >mutassa.  
De ezt csak egy kalibráló helyen lehet ellenőrizni, mert kell hozzá többek közt, egy  sík felület ami nem árt ha a benne lévő feszültségek és hőingadozás hatására sem görbül meg. Ezt egy sokmillióéves gáránitból "faragott" asztal tudja, ez meg momentán nincs otthon.
Ha nem sík a felület akkor gubanc van, mert ha nem pontosan ugyan oda teszed, vagy nem pont 180 fokot fordítasz el, pár ezred szintkülönbséget okoz és már nem azt mutatja. Egy mart öntvény gépasztal bőven eléggé nem sík ahhoz, hogy alkalmatlan legyen a célra. Másrészt itt az is fontos, hogy a libellán egy osztásnyi kitárás, az 2 század miliméter/m legyen se több se kevesebb. Különben nem tudhatod, hogy az előírt hibahatáron belülre állítottad-e a gépágyat vagy sem (mivel tökéletesen középre sosem lehet).  Szerintem egy ilyen mérőeszköz kalibrálása tehát elég eszközigényes, házilag nem ellenőrizhető a pontossága. El kell hinni, vagy ellenőriztetni kell. Az asztalnak legfeljebb tízezred miliméter/m pontosan síknak kell lenni, és ha nem ugyanilyen pontosan vízszintes is, akkor csak azt az egy dolgot lehet megállapítani, hogy a műszer nem pontos, de beállítani nem lehet. Ez csak vélemény, nem tény.

4um5b65d

Elgondolkodtam a magasítón....szerintem felborul.
Emlékszem még mikor ezeket a gépeket mozgatták targoncával. Ott is nagyon a lebillenés határán volt. Viszont a targoncának sokkal szélesebb nyomtávja van. Nem csak a felemelés a lényeg hanem, hogy ne forduljon ki alóla a béka...
Egyébként a gép háta mögé jó ha be tudsz menni bármikor. Onnan lehet ellenőrizni a váltóban az olajat, arra lehet a tálcát kihúzni és nem utolsó sorban az emulzió tartályt is onnan tudod tisztítani.

Miki2

A megoldás: Kézi emelővillás "targonca".
Emelési magasság 1,6 m. Terhelhetőség 1T.
Állítható villaszélesség. Oda, ahol a béka emelőmagassága már nem elég.

svejk

Nem hinném hogy egy libellás vízmértéket ne lehessen lerakni kétszer egy valamire való lapra...
Egyébként biztosak vagytok Ti abban a 2 század milliméter/méterben? Nekem az valahogy gyanús, de majd csütörtökön kilopom az esztergályos szekrényéből és megskubizom.
Nekem nem rémlik az olyan nagyon finom szerkezetnek, egyébként a pad tartozéka volt.....

4um5b65d

Naná, hogy biztos...rá van írva....
Amelyikre meg 5 század van ráírva...... na az nem 2 százados... :))

ukcge40u

Fenn van a 2 PDF a mappámban a hunbay-on.
Szíjkatalógus, és a kerékkatalógus.
Onnan le tudod szedni. :)

000000000

>Elgondolkodtam a magasítón....szerintem >felborul.  
Miért? Elvileg nem tud felborulni, mert csak 1 centire emelem el a lábát a padlóról. A bak amit alá teszek ugyanolyan száles lehet, mit a targonca emelővillája széthúzva. Elvi akadályt nem látok, ha nem emelem magasra teljesen biztonságosnak tűnik.
>Onnan lehet ellenőrizni a váltóban az olajat,
Hát akkor pláne kell valami mozgatóeszköz, mert a garázsban van még pár dolog, egy autó egy utánfutó, 5 bicikli egy moped és ezek mellett át is kell tudni járni, ha az uvarról az utcára ki kell vinni valamit, nem tehetem középre az esztergapadot :(

000000000

Kösz az ötlet nem rossz, de nem igazán kell magasra emelni, 1 centi elég a padlótól. Mésrészt akkor a targoncának is kellene hely a garázsban brrr... :)

ukcge40u

Az nagyon jó lesz, amikor megszeret a gumis, mert sok melód lesz neki.
A forgács, akármennyire is vigyázol, előbb-utóbb betalál valamelyik gumiba... [#rolleyes]

svejk

Te vagy a forgácsoló szaki...
De... Nem lehet hogy az a 2 század a műszer hosszára vonatkozik és nem 1m-re?
Ez hihetőbb lenne számomra mert ami nálunk van az kb. 150 mm hosszú.