Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

KoLa

4um5b65d

Jól emlékszem, az előtolást sem kapcsolja ki az E400-as ütközőre futásnál ?
20 éve, hogy utoljára E400-on dolgoztam, és nagyon kopnak az emlékek...

000000000

Nyugaton terjed a digi kijelzés, még régebbi gépeken is látni utólag ráépített kijelzőket. A mostani kínaiaknál meg mar csaknem széria a digit kijelző. Hagyományos nóniuszt sem lehet olyan nagy ördöngősség fabrikálni rá talán. Ez tényleg nem egy súlyos hiányosság. Előnyként tudnám felhozni,  a kivehető hidat, és hogy elterjedt, talán könnyebb hozzá alkatrészt szerezni. Tényleg egy esztergával mit nem lehet megcsinálni egy esztergához? Még marni is simán lehet vele, apróbb dolgokat. Egy mágnestalpas fúrógép feltéttel egész jó kis megmunkálókozponttá alakítható egy iilyen profi eszterga nem? Nem is kell hozrrá barkácsolni semmit.

ukcge40u

De igen.
Ha viszont agyon van kopva, akkor picit nehezebben megy neki.
Menetet vágni imádtam vele, relatíve gyors fordulaton, az a kuplung valami nagyon jól el van találva. Belső menetet is.
Olyankor mindig össze volt firkálva a prizma alkoholossal, hogy hol emelem ki a kést. Azon a gépen én nem törtem furatmenetkést, TOS-on már igen.
De az eleve picit máshogy mozog, kötöttebb, az E400, meg lazább.
Legalábbis nekem.

KoLa

De bizony kikapcsolja csakhogy el lehet állítgatni tudatlanul úgy hogy nem kapcsol ki hanem a vonóorsón lévő körmös kapcsoló kezd el recsegni irgalmatlanul.
Sajnos adtak rá lehetőséget az esztergályosnak hogy állítgathassa a paramétereket.
Ismerem mint a tenyeremet ha valakinek problémája van bármelyik részével szóljon!

ukcge40u

Így van, bár még nem láttam kivéve a hidat egyszer sem.
A mostani céges gépen is Heiden kijelző van, vagy 10 éves.
Ha jó a kés magassága, akkor elég az első fogás után bemérnem a nagyoló, és a simítókést, és nem kell mérnem közben. Századon belül ott van.

Csak az a francos előtolás hiányzik.
A Nortonszekrényben valami elhalálozott, és azóta nem megy a vonóorsó, így semmiféle előtolás nincs.
Ráadásul balos a hossz szán kereke, így ha nagyolok a szokásos 2-3 mm-es fogásaimmal, akkor néha megég a kezem a forgácstól. :(

ukcge40u

Nekem az a problémám, hogy nincs egy a műhelyemben.

Szóltam. [#nevetes1][#nevetes1][#nevetes1]

4um5b65d

Hagyományos hossznóniuszt nem nagyon tudsz egy gépre utólag tenni. Csak az olyannál valósítható meg ahol elfér egy fogasléc és ennek van a gépen egy megmunkált sík felülete.
A TOS-nál például nagy előny a 14-es fordulat is. Ennyire lemenni kevés gép képes.

4um5b65d

Én mindig az ütközőt állítom oda ahol ki kell emelni a kést. Persze nincs lehúzva. A két ütköző felület közti rés pedig nagyon jól érzékelhető.

KoLa

Ez egy igen jó Magyar gép kár hogy vége a gyártásának - a főorsócsapágy kúpos bronz siklócsapágy állítható kívülről, üzemmelegen kell beállítani mert különben megragadhat - viszont nagyon simán fut pl a leszúrás könnyebb mint görgőscsapágynál - pörgetheted 1500-al és tükrös lesz a felület - jobb kézzel mozgatod a hosszánt ballal a keresztszánt - minden menet könnyedén beállítható - a sebességi fokozatok könnyen elérhetőek .
Sajnos leglerobbantakat sem lehetett 500ezer alatt megvenni pár évvel ezelőtt mert akkor most lenne nekem itthon is egy db.
Azért nincsenek elvonási tüneteim merta a melóhelyen ketőő is a rendelkezésemre áll.

ukcge40u

A tanműhelyben nem volt ütköző... :)

ukcge40u

A szomszéd utcában, a haverom apjának van egy.
Az öreg már cukorbeteg, emiatt, egyre kevésbé lát jól. Még nagyon fainul hegeszt, de mire beállítja a kést, lemegy a nap, mert nem látja.
Igaz, nagyon bután van neki beállítva, mert egy komplett, egész magasságú raklapon áll melette.
Amúgy sem magas gép, de erős túlzással a főorsó vonala a köldököm magasságában van jelenleg.
Ha meg kiegyenesedek, akkor szól a plafon, hogy ne tovább.
2 óra meló után le akart szakadni a derekam (180cm körül vagyok).
Mindegy, ha eladja egyszer, akkor rácsapok.
Ezért a gépért még a 380-at is bevezettetném, megérné.
Hülyére keresném magam a masinával, a környéken nincs normális esztergályos. Marós sem... :)

A gép egyébként pöpec állapotban van, mert nem a festés jelzi az állapotot. :)

4um5b65d

Csaba, nem te vagy fent egy másik fórumon is X31 nick-el ? Ha nem te vagy az akkor valaki más is szemet vetett az esztergádra.

ukcge40u

Tévedtem.
Zacskó magasságban.
Szóval nagyon lent... :(

KoLa

Nekem az E400-as ki van emelve a padlószint fölé 50mm-t így kényelmes , felfelé van hely én is 180cm fölött vagyok!