Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

8j72w5ff0

Igen, részben az én hibám, mivel nem írtam hogy inkább rendelnék ha van olyan üzlet. Így lényegtelen hogy hol lakok, de hogy lehűtsem a kedélyeket és az ebből fakadó felesleges vitákat, kiírtam az adatlapomon a lakhelyemet mert néhányaknak ez a vesszőparipája.

PSoft

Ha csak azért adtál meg magadról + adatokat, mert "néhányaknak ez a vesszőparipája", akkor...kár volt. :(
Nem kell itt senkinek "megfelelni", elég ha...magadnak felelsz meg.

jani300

Félreértések elkerülése végett engem nem zavar ki van é töltve az adatlap .
Van pl ez a kézből csigafúró köszörülés .
Azt példának okáért sokkal egyszerűbb egyszer megmutatni .
Na persze azt inkább nem amikor kisflexel kell helyszínen mert hát az van éppen . De hát úgy is fúr az a fránya fúró ...

8j72w5ff0

Nem megfelelésből adtam meg, hanem hogy ezért legalább ne kössenek belém. Úgyis találnak más belém kötnivalót akiket az elégít ki, de legalább egy dologgal kevesebb lényegtelen, haszontalan kérdés lezárva.
Magamnak megfelelek, a hiányosságaimmal együtt, mások meg...[#kacsint]

4ud9rtjz

Jó estét mindenkinek!

Szeretnék kérni vélemény vagy tapasztaltot
erről az esztergáról:Vörös proletár 16k20
Hibákról vagy hogy mire kellene figyelni mert lehet hogy szert teszek egy ilyenre!:)

Előre is köszönöm mindenkinek!

fisrcxuk3

Szia! Csak ajánlani tudom , bár ez már talán nem hobbi kategória. a legjobb gép amin dolgoztam, nálam No.1
 Javitani? csak a beállitása volt a mechanikus féknek, kuplungnak, elektromos hiba a villámon, egyszerű villanyszerelés.
(A 25 A -s biztit hidegen néha leverte, de ez nem a gép hibája) Ha elindult akkor kuplung előre hátra, mindent visz, harap ha kell és pontos is. Legyen meg minden tartozék,régen még a köszörű is járt hozzá,tokmány se általános, nem kell hozzá tokmánytárcsa.
Hirtelen ennyi.

Lacibácsi

Én is tudom ajánlani. Nem a legcsendesebb gép, más hátrány nem jut eszembe. Lehet rátenni kisebb motort, ha nincs elég amper. Nagyon erős stabil gép, ez nem rezeg.[#kacsint]
Készült légpárnás szegnyereggel is, onnan lehet megismerni hogy van egy levegőcső hátul a szegnyergen. Ha arrébb akarod tolni, oldod a rögzítést, ezzel kinyitsz egy szelepet is, ami levegőt nyom a csúszófelülethez. Remek ötlet, csak kell hozzá kompresszor.
Tavasszal elhunyt öreg barátom használt ilyen gépet, innen van a sok éves tapasztalat. Ő minden nap olvasta a fórumot de   nem volt regisztrált tag, így nincs tőle bejegyzés a 16K20-ról.

fisrcxuk3

Lacibácsi  írta ; ez nem remeg ! Az én régi siklócsapágyas e400 -am orsója meg van  támasztva 4-500 mm-eren, ezt képzeld el a dupláján!Az a kb. méteres főorsó mindent visz, ehhez méreteztek mindent!
Eszembe jutott a legnagyobb hiba, amin fentakadtam, Az50-es főorsófurat nem vette be az 50-es hidraulikaszárat!
Felkellett dörzsárazni!

Szerelő

Üdv.
Van aki szereti van aki kevésbé szereti a tipust.
Alapvetően egy megbízható jól kezelhető gép.
Használt vásárlásakor az alábbiakat lehet/érdemes megnézni.
Az elektromos szekrényben és a gépen a vezetékek és kapcsolók állapotát.
A főorsó irányváltó kuplungok lameláinak kopását. (Egy idő után cserélni kell őket mert nem állíthatók)
A főorsó előre/hátra indítókar rudazat kopását.
A főorsó előre/hátra kar középállás pozició kopását.
Keresztszán trapézorsó kopását.
Gépágy és keresztszán csúszóvezeték állapotát.
A főorsóházon belül a kenőolaj elosztó műanyag tálca hiányát/törését.
A kenöolaj visszafolyóág eltömödését.
A villám motor szílytárcsa retesz kiverődését.
Hűtővíz tartály tisztitásának hiányát.
A gép pontosságát próba forgácsolásal lehet ellenőrizni.
Ezek a problémák a gép korábbi használatától függően jelentkeznek kisebb vagy nagyobb mértékben.

4ud9rtjz

Köszönöm szépen mindenkinek a segítő válaszókat!!!

További szép napot!

KoLa

Aki frekiváltóval hajtja a régi esztergája főorsóját, az ki tudja próbálni a potméterrel azt amit a cnc-sek SSV-nek hívnak.
Már próbáltam, nagyon hatásos!

sufnituning

Szalai György

Ehhez azt az 1s körüli idejű ingadozást le kéne tudni követnie a nagy tehetetlenségű főhajtásnak, a munkadarabbal együtt.
Le tudja követni, ha nem szervóhajtás, csak egy frekvenciaváltó?
Vagy valami teljesen mást csinál, ellenőrizetlenül?

KoLa

A változás a lényeg!  hogy ne tudjon elhatalmasodni a rezgés.
A szinkront, azt úgyis a motortól kapja minden fogaskerék.
Nekem az E-400-on a fogakerekek nem kocognak, a fogás kiveszi a holtjátékot, amikor erre van szükség, üresen meg minek prellóztatni?

4ud9rtjz

Üdv

Voltam a megnézni a vörös proletár esztergát de ténylg ígaza volt a kollegának nem hobby kategoria!
Nálam a teljesítményen bukott el a dolog!
Úgy hogy vadászok tovább esztergára ha esetleg tudd valaki 750 vagy 1000 esztergatt gondoljon rám!
Még egyszer köszönöm a hozzászolásokat!

Üdv:Feri