Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

KoLa

"se menetet nem tudsz vágni és nem késelni!"
"mint ahogy nem megy a MENETVÁGÁS és nem késelés"

Én még ezekett a szakkifejezéseket nem hallottam az esztergályos műhelyben, pedig ott vagyok már negyedik évtizede.
Késelésről már hallottam, annó a Kékfény-be.

A faggyúról pedig még csak annyit hogy az iparban elég elterjedt menetvágó kenőanyag,(nem cnc technológiára kell gondolni) ha ecsetelhetőre olvasztod és kipróbálod, akkor kidobod utána az összes drága spré'det vagy motorolajadat! mint írtam akkor látszik meg a különbség mikor olajjal elkezdi lerágni a menetet a metsző, ha ekkor előveszed a faggyút! még egy fél napig jó lesz a meneted, mielőtt kidobod.

svejk

Két öreg nálunk kénport kevert a faggyúba.
Az mely jellemzőt javíthatta?

PSoft

Sokan azt mondják, "büdös" a marhafaggyú.(amiben, van is igazság)
Főleg, ha hevíted is a metsző vágóéleivel.
Én is használom, ott a bekevert cuccal a tégely a gépnél.
Sosem érdekeltek az ilyen "másodlagos" dolgok...
No meg hogy ott a többféle kesztyű a polcán.
Mással fogja a rozsdás vasat,ás mással a nem rozsdásat.
No meg egy harmadik fajtával a farkát, mikor hugyozni megy.:)
Nálam meg, ultraderm van a kézmosónál, oszt...annyi.

Csuhás

Kézi menetfúráshoz régen üregelő sprével kevert faggyút használtunk, most molibdészulfidos zsírral és egy kis olajjal melegítettem össze a faggyút. Nekem jól bevált.

KoLa

Na azok még nálam is öregebbek lehettek!mert nem tudom!
Magasabb kéntartalma az automata acélnak van, ezek szerint a kenés miatt?vagy az állagát javította?
Mert a legjobb a tiszta faggyú, csak azt nehéz adagolni.

Csuhás

Talán jobban megmaradtak a kén szemcsék ott ahol az egyéb kenőanyagok már kinyomódnak, talán úgy működik mint a grafitos vagy molidénes zsír.

KoLa

Mi birkafaggyút használunk itt az alföldön, és a céges bulik hangulatát hozza, a birkapörkölt-szag [#nevetes1]munka közbe'

svejk

Aha, lehet, akkor az volt az ős EP-adalék. :)

iv43r83d

Esetleg valami forgácsdarab nincs beszorulva a metsző éle(élei) közé ami elkerülte a figyelmedet?[#nemtudom]

KoLa

Igen ez valószínű lehet ha visszafelé pusztít a metsző!de akkor a következő meg jó lesz, ha nem tömörödik be a forgács.
Azt is érdemes megnézni hogy a metsző furatait nem takarja-e be a tartó vállrésze! mert ha igen akkor könnyen beszorulhat a forgács.

iv43r83d

A menetről is lehetne kép!

6rk75uezn

Ejj de jó kis diskurzus jött itt létre,ismét sikerült nagy port kavarni ezzel a kérdésemel [#kacsint]
Talán kicsit gondolkozhattam volna mielőtt ide rohanok a billentyűzethez és rögtön kérdezősködök,de igy talán született pár hasznos hozzászólás is!(vele együtt egy kis birkafaggyú illat is) ;)
Szóval mint emlitette D.Laci a 43268-as hsz ben,megnézhettem volna hogy a 17,5mm-es csökkent átmérőlyű meneten lóg-e a metsző vagy szoros mert egyértelművé teszi hogy a metsző-e a bűnös vagy máshol kell keresni.
Nem igy jöttem rá,egyszerűen csak annyit elkövettem hogy pont annál a szűkitőgyűrűnél amibe a 18x1,5-ös metsző megy az egy kicsit lóg benne,nem sokat kb 0,15 öt és mivel a metsző rögzitő csavart meghúztam az bizony elnyomta,tehát kikerült a központból.
Azóta csináltam egy másik ilyen gyűrűt amibe szorosan illesztettem a metszőt és máris tökéletes minden.
Ezt a faggyús dolgot ki fogom próbálni,kiváncsi vagyok rá.
Köszönöm mindazoknak akik irtak! [#taps] [#worship]

6rk75uezn

Jaa és kiegészitésként igy az utóbbi metszések alkalmával  az is árulkodó jel volt hogy a metsző 4 db furatán ahol a forgács kikanyarodik azok bizony nem egyformák voltak,mint pl csigafúró esetében illik mindkét élnek egyformán egyszerre dolgoznia.
Köszönöm mégegyszer mindenkinek aki próbált segiteni!!
[#eljen]

000000000

KoLa

Arról is! és a metszőtartóról is jó lett volna egy kép, és a megvezetésről amivel a szegnyeregbe van fogva!
Nagyon fixen lett ezek szerint befogva, ez hiba!egy ilyen menetelő szerszámnak kóttogni' kell a szegnyeregből vezetve, +-0.5mm az megengedett!az anyag majd visszaemeli az átlagba.
Én még ilyen jelenséggel nem találkoztam.
Ilyenkor jó, egy lógó szegnyereghüvely!