Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Varga László

Nem vezeti semmi!
Próbáld ki  kapcsold be a vezérorsót állíts be egy menetemelkedést legyen mondjuk egy egész szám.
forgasd a tokmányt kézzel míg a mellékhajtóműved elindul,majd tegyél egy mérőórát az ágyra  nullázd ki.
tekerd visszafele a tokmányt kézzel,s mikor a mutató kimozdul ,az a te holtjátékod vagyis a gépedé ez lehet negyed vagy háromnegyed de másfél kör is .
Ezért nem lehet megmondani hogy a menet árok vagy a menet csúcs vagy a kettő között helyezkedik el a kés visszafele.
Persze ez összefüggéstelennek tűnik amit én hadoválok!

Istvan0728

jani300

Hát ezt a dolgot nehezen kezdtem kapizsgálni ...
Jól gondolom hogy a visszafele forgó anyag emeli meg a kést ?
És ha kifut a menetből akkor tud vissza ugrani alaphelyzetbe ?
Ötletes [#eljen] (+ gomb helyett :) )

s7manbs8

Ezt úgy lehetne megérteni, ha csinálnék egy ilyet és az esztergában megnézném, hogy viselkedik. :)

jani300

Nemá !  :)
Annyira nem bonyi ,talán még én is értem :)

jani300

[#t133p43334#]
Az öreg szaki rögtön tudta :)

s7manbs8

Na, mégegyszer megnéztem már értem, ahogy forog az anyagaz fordítja el a szárat a késsel együttígy ha hozzáér bárhol, az kifordítja, jó kis szerkezet, a fizika működik, nem kell ide makk3 se. :)

xbwtgv9j

Üdv! Fog tudni ez menetemelkedést vezérelni?

Csuhás

Hmmm, nem egy elegáns megoldás. De a muszáj nagy úr.
Ha erre kényszerülnék inkább az esztergálandó tárgy elé vagy mögé applikálnám a menetsablont, de a munkától függ hogy ez megoldható-e.

Hasonló elven működtek régen esztergák, cserélhető menetsablonokkal, ás bronz negyed anyákkal, ott vagy merev rudazat vitte előre a mozgást vagy maga a főorsó tudott előre hátra mozogni.

A megoldásodban a buktató, a nem egyenletes menetemelkedés,
a rudak geometriája miatti torzítás, illetve könnyű hibázni és elöl hátul törni valamit a gépen.

xbwtgv9j

Köszi. Megcsinálom a héten és meglátjuk mennyit hord el

Tari Gábor

Sziasztok,

Van egy E3N esztegagépem. Szeretném megtalálni azt a rajzot, ahol a kenési helyek vannak ábrázolva. Találtam hozzá gépkönyvet Csuház könyvei között (ezúton is köszönet a gyülyteményért) de pont az az oldal hiányzik belőle. Ha valakinek megvan, nagyon megköszönném ha megosztaná velem valahogy.
Egyébként szívesen veszek bármilyen jó kenési karbantartási tippet, hogy sokáig megőrozhessem szeretett gépem jó állapotát.

Köszi

Gábor

Gyula65

Emilke meglátogat a témában!
Üdv!
[#taps]

KoLa

Volt egy link ahol az a rengeteg esztergagép és marógép leírás volt, nem tudom most előhozni, nincs meg valakinek? arra az amerikaira gondolok valami " machinery " volt a címében.

KoLa

Öreg!
Az öreg szaki nem vén szaki,főleg ha műszaki!:)

PSoft