Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

D.Laci

000000000

KoLa

Metszővel a hosszú meneteket szoktam esetleg javítani ahol kinyomja a kés az anyagot és plusszos lesz.
Az ilyen rövid meneteket illik kivágvi méretre.

ysc3kmx9v

A kész tengelyekre, csak nagyon kicsi menetek esetében használok menetmetszőt, a nagyobb menetek elkészítését késsel oldom meg, nem vállalom azt a kockázatot, hogy az esetleg hibás metsző kárt tegyen a tengelyben. Nem rég kellett készíteni ko33-ból M16 meneteket, eszemben sem jutott a metsző használata.

ecp4rs0md

Annyit tudom,hogy apám semi vágna soha metszovel,esztergályos nagyon keveset használ metszot,vagy fúrót AZT már csak fazonigazításhoz de ez hobby fórum ITT mehet a metszo. [#kacsint]

ysc3kmx9v

Lehet, hogy félreérthetően fogalmaztam az előző hozzászólásomban, az egyszerű csavarok készítésekor én is a menetmetszőt használok többnyire, csak különleges anyagok,és alkatrészek esetében részesítem előnybe a késsel vágott menetet, annak minősül egy tengely is.Nem szeretnék tönkretenni egy majdnem kész tengelyt, egy próba nélküli menetmetszéssel.

d6i9g5pbs

Üdv a tagoknak..keresek E2N bajonettzáras főórsó mértezett rajzát  ha valakinek lenne  köszönettel fogadnám....

grekon

Üdv .
SNA 500 gépkönyvet keresek .

Csuhás

A szabványos főorsó végződésről találhatsz nálam rajzot. Az egész orsó rajza az a gyár megszűnésével alighanem papírhulladékként végezte.

Varga László

Készítettem egy hasznos alkalmatosságot kibillenő furatmenetkést.persze lehet még ezt köríteni például egy végállás kapcsolóval ami zsákfuratban lehetővé teszi az időben való irányváltást.A videó egy kicsit szerencsétlen-de hát csak két kezem van[#nemtudom]
[#nyes]

6rk75uezn

Nálam nem elérhető a videó.
Törölted?

Gyula65

Valószínűleg másnál sem!
Üdv!

Szalai György

Nálam működik a videó.
Amit nem értek: Ha előre forgásirányban már bevágta a kés a helyét az anyagba, akkor hátrafelé forgásirányban miért nem fér el a kés a menetárokban?
Miért kell billennie, mintha harántgyalu kés volna?
De, ha már bonyolult: Nem lehetne két kés egy tartószáron, hogy az egyik előre forgásirányban vágjon, a másik pedig billenés után a hátrafelé forgásirányban?

Nem értek hozzá, csak nem az egyenletes forgástól sajnálom a gépet, hanem az indításoktól és irányváltásoktól. Főleg ha azok elkerülhetők, vagy kihasználatlanok.
Ha visszafelé is vágna, akkor felére csökkenhetne a kihasználatlan indítás, irányváltás.
De lehet, hogy csak beképzelem.

Csuhás

Sajnos a hagyományos esztergák nem így működnek. Visszafelé járatva kell visszajönni a menet elejére, hogy az áttétel szinkronban maradjon azaz előre ismét beletaláljon a kés a menetbe. ( Van egy két gép ahol ezt trükkösen megoldják, illetve lehet menetórát is használni, de rövid menetnél a legegyszerűbb a vissza járatás ) Sajnos az áttételeknek, a vezérorsó anyának stb van egy kis kotyogása így vissza iránykor lemarad a szán, és ha nem emelnénk ki valahogy a kést akkor az legyűrné a menetet. Kiemelni vagy a szán tekerőjével, vagy valamilyen trükkös szerkezettel lehet. Erre mutat egy példát a videó. Sajna nem látszik a megoldás mikéntje.

Gyula65

Böngésző függő!
Firefox, Chrome alatt működik, Opera alatt nem.