Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Csuhás

Nem kell feltétlenül ragaszkodnod a gyári kialakításhoz. Teszem azt, ha a retesz helyét előre átfúrod a nyers fogaskerekeken majd a tengelyeken az eredeti reteszt is lemunkálod rádiuszosra akkor működő és házi körülmények között lényegesen könnyebben gyártható megoldásod lesz.

hostya

Ha csak egy "eredeti" fogaskereked(is) van, akkor azon rajta van minden szükséges méret.. [#vigyor2]
Rajz nélkül is legyártható(átalakítható) a többi is, a beszerzett fogaskerekekből..

Az összes cserekerék alapvetően egyforma(méretű).., szélesség, agyméret, furat, reteszhorony szélesség..stb.
Egyedül a külső átmérőjük különbözik a különböző fogszám(ok) miatt... [#integet2]

KoLa

"a retesz helyét előre átfúrod a nyers fogaskerekeken"
Ez így stimmel mert könnyebb lesz belevésni a reteszhornyot.
De a többiről még nem hallottam:)

PSoft

Van egy kb húszéves Black & Decker "nagyflexem".(1800W)
A forgórész tengelyére, hasonló módon van rögzítve/ékelve a kis "kúpkerék".
Három darab, kb. 2 mm átmérőjű tűgörgő viszi át a nyomatékot a tengelyről a kerékre.

Csuhás

Ha valaki nem tud reteszhornyot vésni, és nem kilowattos teljesítményekről van szó, akkor lehet nem szabványos pl hengeres reteszt is használni. Itt persze félkör azaz egy lekerekített négyszög a keresztmetszet mert a tengelyben már készen van a szögletes reteszhorony.

( Régi gépeimen több helyen pl bronz trapézanya rögzítésénél találkoztam azzal hogy két hengeres felület találkozásába a tengellyel párhuzamosan volt egy menet fúrva amiben egy behajtott hernyócsavar biztosította a fix kötést )

Szedlay Pál

Újfent egy kérdéssel fordulok hozzátok.

Mi történik abban az esetben ha nem tudjuk a technológia miatt tartani az optimális forgácsolási sebességet, és az érték jóval kisebb. Romlik a lapka élettartama, rossz felületi minőség, szóval mi lesz a következménye.
Itt egy példa rá, itt töredéke a sebesség a helikális interpoláció miatt.

paradipiro

A gépi főidőd nem lesz optimális. Magyarul lassú a megmunkálás. A felületi minőség sok mindentől függ, éppenséggel romolhat is túl lassú sebességnél.

KoLa

Igen! én erre az öszvér' megoldásra gondoltam hogy,nem ismerem, fele négyszög fele rádiusz?!
Azt a módszert hogy a hatásvonalon befúrunk egy M6-M8-as menetet azt persze én is gyakran alkalmazom perselyezések rögzítésére főleg.
Ha nagyobb erőátvitelről van szó akkor inkább a retesz.

6rk75uezn

Egy olyan kérdésem lenne hogy egy szegnyeregre fogott metsző mitől nyomja le a felmetszett menetátmérőt pl:18x1,5-öst 17,5 re.
Tudom ezer oka lehet de örülnék ha valaki felsorolna párat.
Más metszőnél is előfordul az átmérőcsökkenés de nem ilyen brutális méretben.
Tudom 1000 oka lehet!!
Nyereghüvelyen van egy metszőtartóm ami 5 század alatt fut a tartórész és a hüvelyte húzható része.
Maga a hüvelyen a metszőtartó  0,1mm es lógással van felillesztve.(60mm a hüvely átmérőlye)
A tartóban a metsző nem áll fére.
A metsző nem pattant/csorbult és éles,nem egy elkopott darab.
A szegnyergem helyzete jó!
Köszönöm.

ysc3kmx9v

Először meg kellene állapítani ,hogy a menetmetsző esetében minden rendben van. Kézi hajtóvassal a szegnyereggel támasztva, rákísérni a metszőt,úgy hogy a metsző oldalát vezesse a szegnyereg oldala{mindkét oldalt próbálni,mert ha nincs derékszögbe a metsző menete és oldala, akkor lehet probléma}. Ha így jó a menet akkor a metszőbefogóban kell keresni a hibát, lehet,hogy a metsző befogásakor félrenyomja a csavar,de ebben az esetben a menet oldalát is kissé faragja a metsző.

sufnituning

Szia megvenném azt a metszőt.

jani300

Csak nem arra gondolsz hogy valami nem metrikus méretű ?

KoLa

KoLa

Mikor rágja le a menetet oda vagy vissza?

jani300

Üresbe tett főorsóval megpróbáltad kézzel hajtani ?