Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Istvan0728

VighLajos

[#nyes]
Ilyen rajzra mondta a géptantanár:
- Mondja kolléga, ezt maga a f@szával rajzolta?
Felnézett, majd helyesbített, miután kiderült, hogy az elkövető egy hölgy volt:
- Bocsánat kollegina, a vőlegénye f@szával?
[#vigyor]

kua93zk4w

Sziasztok ! Valaki vállal fa esztergálást?
Lenne benne pár hosszabb db is, amúgy nem bonyolult csak hengereket kellene.

ij3wgvb25

Sziasztok.

EMU 160-AS esztergageprol valaki valamilyen infoval tud szolgalni. Milyen adatokkal rendelkezik? Csucstav, elfordulas, ateresztokepesseg, motor, suly? Esetlwg valami gepkonyv?

Koszonom.

Csuhás

A kérdésed alapján azt hisze ilyen gép vásárlását fontolgatod. A maga kategóriájában jó gép, szóval ha modellező vagy akkor jól ki tudod használni. De ha hobbi célra keresel otthoni barkácsoláshoz gépet ez kicsi lesz neked. Egyéb korlátai is vannak, lapos szíj átrakásával vált sebességet, menet irányváltó kar hiányzik, és összefoglalva nagyon kicsi gép. Az emu 200 már használhatóbb, nagyobb, és fokozat nélküli váltós. ( Bár én eladtam mert minduntalan kicsinek bizonyult. Most e2n van ami nekem jó ) Az emu250 pedig egészen jól használható tudású és méretű nehéz műszerész eszterga.

svejk

A napokban megint kezem közé került ez a régi IBC50/175-ös köszörű szupportom.

Úgy emlékeztem értem a működését, de most belekukkantva úgy látszik mégsem.
Nem értem a slég állító és a két radiális rögzítőcsavar lényegét.
Az állítócsavar a belső rúgóval egyezően feszíti a csapágyakat, de akkor mi is így az értelme?

Ha valaki ismeri ezt a típust írja már le a beállítás menetét.

A kép net-es pont nem látszanak a csavarok, de majd csinálok képet az enyémről.

svejk

ywathzay

A mai nap MK4 kúpot köszörültem szupportköszörűn.
A munka végén a köszörűkorong az alsó képen látható módon nézett ki. Van-e közöttünk köszörülésben jártas, aki tudja hogy miért így koptat a kő? A szupport felcspágyazva, a kő kiegyensúlyozva, köszörülés előtt felsimítva gyémánttal.

István83

Szia!
Én elsőre csapágy pontatlanságra tippelnék.
Síkköszörűn láttam ilyet.minimális anyag leválasztás után.

6rk75uezn

Ha a csapágyazás tényleg okés akkor én szabályzås közbeni rezonanvciára gondolnék.

ywathzay

Laacika, amennyiben valóban a csapágyazás remeg, az a szabályozáskor is remeg...
István mit értesz a csapágy pontatlanság alatt? Oldalanként 2-2 db előfeszített csapágy van a házban, elölről a köszörűkő oldalán ütköztetve a háznak, beszorítva. A másik oldalról a csapágy belső gyűrűjén távtartó akadályozza meg a "túlfeszítést", külső gyűrűn rugós ütköztető van a ház falához. Összerakáskor megforgatva a tengely húzósan járt, nem szabadon pörögve, tehát elvileg elő van feszítve. (talán ez kevés neki?)
Ez egy Drukov SBMT-2 (Cseh) szupport, ami gépkönyvet találtam róla abban robbantott ábra nincs az orsóról.

István83

csapágy geometriai pontatlanság.
Ha rezgés lenne,akkor annak pikkelyes nyomott kellene hagyni a munkadarabon.A köszörült felület milyen lett?
Meg azért azt tegyük hozzá,hogy egy palást köszörű kétszer olyan nehéz mint egy azonos méretű eszterga.Lehet esztergán
köszörülni,de attól még nem lesz belőle palást köszörű.
Én is szoktam ilyet csinálni,ha valami nem fér bele a köszörűmbe,és beteszem az esztergába.De nem lesz azonos a minőség.

ywathzay

Először finoman pikkelyes lett a felület, de mire kiszikráztatom majdnem tökéletes, 15mm magasságból saját súlyával bele ejtve az MK4 hüvelybe kézi erővel eltávolíthatatlan, tehát hibátlanul illeszkedik. Viszont az a fura, hogy van amikor hozza a kívánt felületi minőséget minden különösebb rosszakodás nélkül. Próbáltam már a vágósebesség növelésével is variálni, de 30m/s környékén talán még rosszabb az eredmény. A gép egy TOS SV 18RA, az éklécek után állítva. Koyo csapágyakat kapott, eredetileg is ez volt benne, számozás stimmel. Talán mégis meg kell bele venni a 80e forintos szettet ami mikronra be van mérve?

Csuhás

Szerintem tekintsd tökéletesnek az eredményt. A korongon a mintázat meg valami halvány rezgés miatt alakulhatott ki. Véleményem szerint a kosz nem egyenletesen rakodott be a szemcsék közé. De mert a felület jó, nem érdemes tovább rágódni rajta.

svejk

Ilyesmi kinézetű a belseje?