Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

b4nm7gjvr

Én kicserélném a kondit!

Csuhás

Milyen oka lehet ha nem nyom eléggé egy szivattyú.

Nem megfelelő a fordulatszám. Meg kellene mérni. Vagy meghajtani 3f-ról.
Valahol visszajut a víz megkerülve a lapátokat.
Elfogytak a lapátok ( a képen jónak látszik )
Elforog a lapát a tengelyen.
Rossz a forgásirány ( Ezt megbeszéltük )
El van valahol dugulva.
Leér a edény aljára és nem tud szívni.
Szorul a forgórész.

Legvalószínűbbnek az alacsony fordulatszámot gondolnám, mert egy 3f motort próbálsz egy fázisról járatni.

6rk75uezn

Imi,már én is gondoltam a fordulatszámra,az adattábla teljesen le volt kopva,igy nem tudom a fordulatot,de egyértelműen 1400 et forog.
Én eddig centrifugál szivattyúba csak a nagyobb fordulaton üzemelőkkel talállkoztam (2800).
Kimegyek és mérek egy fordulatot ebben a formában,majd adok neki freki váltót és megnézem 50Hz en.

Alul tud szivni mert nem ér le teljesen és szépen el is lepi az emulzió,mert után öntöttem,gondolván hagy lepje el rendesen.

Csuhás

Egy ilyen kis lapátos szivattyú nem hiszem hogy 1400 körül forogna, nem is láttam még csak 2800-ast. Van kint a műhelyben a polcon vagy 3..4 db azok is mind nagy fordulatúak.

000000000

Valami el lett kötve.

6rk75uezn

Nincs mit elkötni,ez egy három fázisú (szerintem 120w os motor),melyet deltába köttem idekerülése után és egy megfelelő kondival 1 fázisról hajtanék,de nekem is feltünt hogy keveset forog,és mint ha melegedne is egy kicsit.
Mostmár ráérek megyek mérek fordulatot.

6rk75uezn

Én inkább menetzárlatosnak gondolnám,de akkor meg szerintem mikor freki váltóról kipróbálltam hibát irt volna.

000000000

Akkor talán az üzemi kondi.

PSoft

"Legvalószínűbbnek az alacsony fordulatszámot gondolnám, mert egy 3f motort próbálsz egy fázisról járatni."

No de, egy fázison járatva is 50Hz a frekvencia.
A motor pólusszáma adott, az nem változik.
Nem hinném, hogy jelentősen esik a fordulat egy fázison járatva, kondenzátoros üzemnél.

Csuhás

El tudom képzelni hogy brutális mértékű szlippel forog ugyan de meg sem közelíti a szinkron fordulatot.

ANTAL GÁBOR

Igen mert a szivattyúgyártók megtanulták az Euler féle turbinaegyenletet  ( amely kis közelítéssel kimondja hogy az emelőmagasság a kerületi sebesség négyzetével arányos. ) . Tehát egy 2880 as motornál kisebb lapátátmérő ( stb ) adódik . Tuti hogy azt gyártják  ( mert olcsóbb )

6rk75uezn

Én is igy gondoltam mind idáig,hogy jelentős fordulatszán csökkenés nem adódhat,de kondival 1 fázisról 1000-ret forog,frekiváltóra dobva meg 2880-at.
Nem értem hogy ilyenkor mi van,mert még nem talállkoztam ezzel a jelenséggel.
Mindjárt dobok 3 videót.

Csuhás

Nos én találkoztam. Amikor megpróbáltam forgásra bírni a szomszédom ismeretlen ( régi öntöttvas házas, saccra 2kW körüli ) motorját. Többféle kondival, üzemi és indító összeállításban is próbálkoztam. Forgott de kézzel le tudtam fogni. Szóval nulla volt az eredményem. Magamnak még játszottam volna vele, vagy frekiváltóra kötöm, de neki inkább visszaadtam.

PSoft

Mekkora a motor, mekkora kondival próbálod?

jani300

Üresen sem pög ki egyfázisról ?
Gyengusz az a motor és nem marad elég teljesítmény egyfázison szerintem .
Nagy egyfázis buherátor vagyok ,de nekem sem szoktak kipörögni ezek egyfázisról .
Mindig a három fázis csinálóval próbálom , ki .
Még egy 230-400 as trafóról megpróbálhatod csillagban , a kondi feszültségére figyelve .