Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

000000000

Neked is szokott ilyen forgács lejönni az anyagról?

4um5b65d

Nagyon ritkán, csak akkor szokott előfordulni, ha lepattan a lapka és pont olyan szerencsétlenül törik. Te még nem esztergáltál, sokat, de lesz majd olyan is hogy még be sem rakod a kést és már tudni fogod, hogy milyen forgács fog lejönni. Igaz, hogy ehhez mindig ismerni kell az adott anyag típusát....

000000000

Egy esztergályos ismerőstől kaptam külömböző tipusú késeket,mindegyik rapid és frissen voltak élezve,csak azért hogy lássam hogy nagyjából hogy is utánozzam ha élezni kell.Egyiket befogtuk a gépbe és egész érdekes módon kb 20mm es kis kukackákat rakott le a szánra szépen egy kupacba.

4um5b65d

De az is lényeges hogy milyen anyagot esztergálsz. Tök más forgácsa van két különböző acélnak, sőt ha az előtolással és fogásmélységgel is játszol akkor még több a variáció. Én sokszor csak azért váltok más előtolásra, hogy kedvezőbb legyen a forgács kép, nem is azért mert úgy szükséges a késnek. Egyébként ez az előtolás/fogásmélység dolog alapvetően meghatározhatja a késed éltartamát. Van egy mindig visszatérő munkám aminél ezt teljesen kitotóztam, hogy mikor lesz a legjobb hatásfoka a forgácsolásnak. Mindig halál pontosan ugyanazokat a fordulatokat,előtolást és fogásmélységeket használom , ja és azonos lapkát. Amikor kezdtem ezeket gyártani akkor 100 db alkatrészenként 4 váltólapkás él fogyott el.  A fordulat növelésével és az előtolás és fogásmélység minimális változtatásával el tudtam érni, hogy 140 db-nál kopik csak el az első él....

ANTAL GÁBOR

Csak a szabatos mozgásról gondoltam hogy CNC. Mondhatnám úgy is hogy olyan jó a videó hogy azt hittem CNC

000000000

Na igen, a gyakorlat és a tapasztalat rengeteget számít.Főleg nagy sorozatnál,szériánál fontos hogy minnél kevesebb cserélgetés legyen.

4um5b65d

Nálad is ez lenne szerintem, csak erre nem figyelsz fel amikor csinálod. Ha meg a videón kicsivel kevesebb a képkocka szám akkor olyan szögletesnek néz ki a mozgás. De megnyugtatlak ez teljesen kézi mozgatás.... Ha a mellékidőket nézed ott sokszor totojázok, mire ráállok a nóniusszal. Egy CNC nem vacakolna vele.

000000000

Gondolom, Te is észrevetted, hogy a villám forgács mindig a szemüreget célozza, illetve a Te szemüvegeden kopog. Én már kaptam a nyakamba, és a számba is, volt, hogy felvettem az arcvédőt.

4um5b65d

Ez pontosan így van ahogy írod.  
A szilánkos réz forgács meg mindig a talpamba áll és lehetőleg olyan helyen ahol nem érem el...

[#vigyor5]

000000000

Te a milyen színűre színezödött forgácsot szereted, ha nem használsz hűtést acél drehálásakor?

4um5b65d

Nem a színt állítom be hanem a formát. Ha például csapágyas bábbal dolgozom akkor kerülöm a tört forgácsot, mert könnyen az anyag és a csapágy közé kerül a forgács. Ilyenkor nyújtom a spirál hosszokat, egyéb esetben a nagyon rövid kunkori forgácsokra állok rá. Ha zavaróan nagyon szórja mindenfelé akkor is megnyújtom egy kicsit hosszabb spiráldarabokra.
Nagyon ritkán dolgozom víz nélkül, szinte soha. De mindenképp a fehér fém színű forgács a jó. Ha már elszíneződik akkor már meleg a helyzet és azt nem hagyom.

000000000

Értem, a fogácsolási sebességre voltam kíváncsi, hogy mennyire szereted pörgetni a gépet.Tulajdonképpen hűtés nélkül Te is színes forgácsot látnál.

4um5b65d

Valószínű, hogy még előbb színeződne el nálam a forgács, mint nálad. Amennyire láttam, hagyományos késekkel dolgozol, azok nem nyomnak annyira , mint a váltólapkások. Meghát ez a szín azért jócskán anyagfüggő is. Látom, te is sokat dolgozol C45-el, az meg szeret kékülni....

000000000

Szia Laslie!Mint már említettem korábban,a faesztergámhoz készítek szegnyerget.Eddig a nehezén már túl vagyok,vagyis a cső és a benne csúszó morsekúpos menetes rész már kész.Kérdésem a következő lenne:A menetes szár részre kell e csapágyat tenni,ha igen milyet? [#nemtudom][#fejvakaras]

4um5b65d

Milyen rendszerűre csináltad ? Hátul van egy anya és jobbos menetes szárat használsz és amikor tekered akkor a menetes szár is mozog előre hátra ? Vagy a menetes szár csak forog , de hosszirányban csak a morse kúpos cső mozdul ?