Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

43pbwjg8s

Hát igen... Sokminden jó lenne ha lenne, de nekem gyakorlatilag semmim nincs. Így a művészet a dolog tudom, de hát....
Ocsóért nem adnak semmi normális cuccot.
Van egy 10-es betétkésem is C típusú lapkáim  vannak hozzá, két típus. A típusok most nem ugranak, be, de mind a kettő típus acélhoz van.
Ezen kívül ez a 8-as forrasztott lapkás kis készletem. Emellett van még egy mini furatkésem szinttén lapkás, de ez speciális lapkákkal. Ez pici finom, és puha munkákhoz való csak. D2-től tudok vele esztergálni, de max 20 mélyen.
Szóval... Ez az ami van kéznél. Tudom, rosszral nem lehet dolgozni, de egyelőre nem telik másra.

Megpróbáltam a C lapkással is, de azzal eszméletlen módon melegedett az anyag. Hűtésem az persze semmi, úgyohgy először teljesen bekékült az első darab.
A fordulatszámot 1200-1500 között próbáltam.
Megpróbáltam egy ecsettel vizet felvinni rá közben, de szerintem a víz eleve nem jó (?) magában, a hűtés ebben a formában pedig nem igazán hatékony.

Ennyi amit mondani tudok a dologról.
Mit tanácsoltok ennek a fényében? Vigyem el esztergályoshoz? Esetleg valamelyik kés más forgácsolási sebességgel és valamilyen können megoldható hűtési megoldással jó lehet mégis?

Mindenesetre holnap azért megpróbálkozok a 45 fokos forrasztott lapkás késsel is. Elkalandozok egy kicsit a fordulatszámok között is.
Végülis el tudom így is érni amit akarok, de valami keserves kínlódás árán. Ez pedig mindenképpen azt jelenti, hogy ahogy csinálom az nem jó.  
Tehát! Ha van rá érkezésetek, kérlek segítsetek!

4um5b65d

Milyen az a C típusú lapka ? Ez váltólapkás szerszám ?

000000000

Lesli azt írod hogy a te bábjaidban csapágyak vannak

Én is vásároltam egy esztergát E 320 bábok azok , hiányoznak és szerintem nem beszerezhetőek.
Szegény elég régi típús.
Szerinted hegesztett kivitelben ,csapágyakkal kivitelezhető a a dolog?
A fogaskerekek már megoldódtak rajta ha még emlékszel akkori dillemámra

4um5b65d

Persze, összehegeszthetsz egy vázat , de tömör anyagból csináld és ne spórold ki az anyagot semmiképp, mert ez a bábozás egyébként is egy elég gyenge pontja a forgácsolási folyamatoknak.
Amire nagyon figyelj, ha csapágyasan csinálod akkor nagyon derékszögben kell állniuk a csapágyaknak a hossztengellyel bezárólag, mert bábozáskor egyszerűen a forgás miatt kihúzzák a csapágyak a tokmányból az anyagot ha szögeltérés van. És ezt nem tudod ellensúlyozni a nagyobb tokmányerővel.

43pbwjg8s

Így van. Váltólapkás.  
Valami 1600-os szám rémlik az egyik jellemzőjeként ami mintha a keménységgel, lenne kapcsolatos.
De szerintem ezt igy nem érdemes találgatni. Egyszerűen nem tudom itt most megmondani.
Azt tudom, hogy kemény anyagokhoz kaptam (ajándékba azt is mint sok minden mást).

000000000

És mondjuk milyen csapágyat alkalmaznál futóbábnál?

4um5b65d

Akkor az egyáltalán nem biztos hogy alkalmas arra amire használod. Apróbb jelekből ki lehet olvasni, hogy mire való. Ha tudsz makro képet tenni a lapkáról akkor előrébb leszel. Ne törd össze feleslegesen.

4um5b65d

Mekkora is ez a gép ? Nem vagyok képben....

43pbwjg8s

550W, D80-as, ASSIST

4um5b65d

Ezt zotyo-tól kérdeztem a báb mérete miatt, de most legalább ezt is tudjuk....
[#nevetes1]

43pbwjg8s

Hát akkor folytatódik ma a próbálgatás, hogy megtaláljam a legjobbat amit ki tudok hozni ebből a vacakból.
Köszönöm az eddigieket!

Robika37

Szia !

Mindenképpen kell vmi. hűtés-kenés.
Milyen hosszú a menetes szál? Hogyan fogod a tokmányba futerral(olyan hasított cső féle illesztve az adott átmérőhöz) vagy csak simán,megtámasztottad ? Mert ha hosszan átlóg a főorsón és nem elég stabil a megfogás amikor megmozdul/berezeg simán kipattanhat a lapka.
Szerintem ha sima menetes szál akkor gyorsacél késsel is meg kellen tudnod esztergálni.
Néztem a Blog-odnál a fotokat .Tegyél a géped alá vmi. tálcát és akár mint az infuzió csöpögtesd rá a hűtést. Teljesen másként viselkednek a szerszámok és az alapanyag is ha hütő-kenő folyadékkal megy a forgácsolás.
Robi

4um5b65d

Jól beszél Robika !
A hűtés-kenés dob rajta egy jókorát, de szükség esetén azért anélkül is meg lehet csinálni....
http://cnctar.hobbycnc.hu/LASLIE%20(%20Eszterg%e1l%e1s%20)/video/002_menetes_rossz_nagyolas.wmv" TARGET=_fnew>VIDEO....

hyn6ys8wt

"Tegyél a géped alá vmi. tálcát és akár mint az infuzió csöpögtesd rá a hűtést. Teljesen másként viselkednek a szerszámok és az alapanyag is ha hütő-kenő folyadékkal megy a forgácsolás. "

Ez igy igaz... Én is egy infuziószereléket haasználok a hütés-kenéshez, 3 rész csapviz és egy rész brigéciolt keverek össze. Legalább a szine olyan mint a profi emulzióknak...:-))) De nagyon hatásos!
Viszont azt nem tudom hogy a forgács miért kunkorodik kilométer hosszan és miért nem törik el, pedig gyári forr. lapkás késeket használok???

s7manbs8

Csinálj még ilyen videókat, jó nézni.