Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

000000000

Szerintem a nagyolást megcsinálhatod jobbról-balról és hamár nagyobb a furat, akkor belefér egy merevebb kés a z egyoldalú méretre esztergáláshoz.

4um5b65d

Jól írja vbodi elvtárs !
Furatkést amúgy elég egyszerű csinálni. Ha nem akarsz vele sokat vacakolni akkor fogsz egy 15-ös köracélt aztán az egyik végétől kb 15 mm-re keresztben átfúrod egy 8-as fúróval, majd egy törött menetfúró szárát belerakod a furatba és tengelyirányból egy 8-as menettel rögzíted.
Ebből csinálhatsz egy nagyobbat is. De ha már a jövőre is gondolsz akkor négyszög anyagot esztergálj le 15-ösre és akkor van egy félprofi furatkésed amibe menetvágó vagy seeger beszúrónak megköszörült gyorsacél darabkát is rakhatsz.

000000000

Köszönöm!!![#worship][#integet2] Mindkettőtöknek.

000000000

szia!van egy régi orosz forogépem,3 morséval,kikell csak venni belőle,és egy talpat csinálni rá,és bele a csucsot és kész.főlajánlom ingyért!lomtalanitok,és legalább hasznositani tudná valaki!

000000000

Szia Laslie!
Nagyon egy húron pendülünk, pedig én soha nem tanultam forgácsolást.Én is hasonlóképpen szoktam megoldani a furatkést, C45-ös négyzetacélból, de csináltam már bele kést tömör keményfém maró szárból is,tovább bírja. De hasonló módon szoktam megoldani az imbuszcsavarok fejének sűlyesztő furatát is. Ha lesz egy kis időm, prezentálom.

4um5b65d

Én mondjuk ritkán használom ezt a módszert furatkésnek, mert van helyette jó pár váltólapkásom, de például trapézmenet vágásra meg szinte mindig ilyet dobok be. Tök jól be lehet vele állítani a menetemelkedési szöget.

000000000

Nekem kovácsolt késeim van erre a célra az is bevált.

43pbwjg8s

na kinn voltam és csináltam megint némi dolgot a fagéphez.
Azonban van egy gondom.
A menetes szárakat (M12) szeretném úgy kialakítani, hogy pl az egyik oldalon leesztergálom a csapágynak megfelelő D10 (+- akármennyi) átmérőre egy kis csonkot, a másik oldalon pedig egy hosszú rész (kb 50mm) lesz D6 os a kupplungnak, és ez után lesz a csapágy számára kialakított váll.
Ez rendben is lenne, de mi a túróból rakták össze ezeket a menetes szárakat?
Nagyon nehezen tudom esztergálni.
Egy betétes késem rá is ment pedig 0.1-es fogásmélységekkel támadom.
Valami tanácsot adnátok?
Az eszterga nem nagy teljesítményű, 550W.
Valaki elmondaná, hogy mi is a legjobb technika ebben az esetben?

4um5b65d

Milyen lapka ment tönkre 0,1 -es fogástól ?
A legjobb egy 45 fokos késsel lenagyolni a menetet.

4um5b65d

Tegyé má főőőő egy képet arról a lapkáról, nehogy olyat vegyek véletlenül...

43pbwjg8s

Ha nagyon akarod holnap lekattintom.

De nem érdemes foglalkoznod vele mert "gagyi". Az ára annyi is volt a készletnek. Azért meglepődtem, hogy rendesen lehasadt egy darab róla.

Köszönöm a tippet a 45 fokos késre. Remélem bejön.

Egyébként segits mert most össze vissza vagyok zavarodva:
Hogy hívod azt a kést ahol forrasztva van a lapka? (forrasztott lapkás kés? Betétes kés?)
Hogy hívod azt a kést ahol cserélheted a szárban a lapkákat? (váltólapkás kés?)

Nos ami kiment az forrasztott lapkás volt.

000000000

Szia Laslie! Nagyon jól bevált a 16x 16 os négyszöganyagból készült lukkés.Szépen haladtam az üregeléssel.Bár kis fogásokkal mertem csak használni mert 155 mm kilógása van.[#integet2]

000000000

Egy kérdésem lenne:A lünettának a bronzpofái mekkora sebességet viselnek el,illetve kell e utána állítani ha hosszabb ideig használom?

4um5b65d

Forrasztott lapkás az forrasztott lapkás.
A váltólapkást hivatalosan szerelt lapkásnak nevezik, de betétlapkásnak/betétkésnek is éppen nevezheted. Én a váltólapka szót használom rá. Ezt szoktam meg.
Betétkésnek csak azt a fajtát nevezem amit épp most használt Palom. Amikor egy kifúrt késszárba a te saját kis megköszörült HSS vagy egyéb anyagú "mini késedet" rakod be.

A forrasztottról ne csinálj képet. Felesleges.
Ha menetet kell lekapni a késsel akkor sokat lendíthet a dolgon ha egy kb 0,3-0,5 mm-es élszalagot teszel az élére. Ellenálóbb lesz a bicska. Ja és ami fontos legalább egy 30-as szám legyen a késen jelölve. Például:  P30 (ez nem annyira rideg lapka)

4um5b65d

Akkor küldöm a melót ha már nagyon benne vagy a furatozásban....
[#vigyor2]
A bábot lehet hajtani nagyobb fordulaton is, minden csak a kenéstől és a merevségtől függ. Én soxos úgy csinálom, hogy a hűtőfolyadékot félig meddig ráfolyatom. De elárulok egy trükköt. Az enyémben csapágyak vannak.