Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

6rk75uezn

Nem,nem nyomja a hatezres a zsebebet,nagyon nem!!!

6rk75uezn

Gyakorlati órákat kell vennem?Ezt fejtsd ki bővebben hogy konkrétan mire irunyult ez!!!

6rk75uezn

Oké,igy fogom keresni,azt kell valamivel keverni?

Csuhás

Ahogy írtam pár csepp gépolajjal kell összedolgozni nagyjából gyurma állagúra. De a vazelin is jó ötletnek tűnik.

6rk75uezn

Istvan0728

T. Urak!

"laacika" esetéből okulva tisztelettel kérem segítségeteket, útmutatásotokat, mivel közvetlenül gépvásárlás előtt állok és nagyon nem szeretnék mellé fogni:  

Hogyan vegyek használt esztergagépet témában?

-azt már kitárgyaltuk, hogy milyen gép típusokat érdemes számba venni:  
1. E400
2. Ean 340/100
3. E2N

anyagi keret: max. 500 eFt

De egy teljesen kezdő hobbista, konkrét szakmai segítség nélkül(nics olyan hozzáértő személy, aki el tud jönni velem a kiszemelt gép megnézésére, kipróbálására, véleményezésére), hogyan, miből tudja megállapítani, hogy ezt a gépet meg szabad-e venni vagy nem?

svager

Kipróbáltam a vazelint,(már mint belekevertem a kék pigmentet)
Gyári tusírpaszta lett.
Ezek szerint,a gyárit is így csinálják.

Csuhás

A gyárit én halványnak találtam, a vékony festék alig látszik így jobb volt a töményebb saját keverés. Amiknál láttam de még nem próbáltam ki hogy ők a jelölés előtt egyenletesen bekenik a felületet narancssárga tusírfestékkel. Így a kék jelölés sokkal kontrasztosabban jelenik meg.

jani300

A főorsó első csapágyának felületéről említést sem tettetek ...
Az akkor hibátlan ?

jani300

Hát ebben nehéz segíteni .
Valahol ehhez kell a több évtizedes tapasztalat .
Az E2N tökéletes lehet egy kezdőnek .
Olcsón kell venni , minél több tartozékkal , lehetőleg jót !
Jó üzletet igazán csak pofátlan kupec tud kötni .
Itt szerencsére abból kevés van ...

svager

Nehéz így,bármit is mondani,mivel a főorsó felületét nem láttuk.
A csapágy úgy néz ki,valaki megpróbálta hántolni de nem sikerült valami jól.
Szerintem csak akkor lesz jó a hántolás,ha az orsó hibátlan, ha azon is van berágodás vagy valami egyéb sérülés,fölösleges a hántolás,mert soha nem lesz jó.

drehás

Szevasz István.
E400 vagy EU400 esetéről beszélek.A kettő közt a különbség,hogy az EU400-as  Kétsoros hengergörgős kupos  főorsó csapággyal rendelkezik,ami ha már kopott és nem után állítható 98000 forint SKF de az orosz megfelelője is 30 körül van.Ha a gép villany alatt van érdemes egy darab csapszeg anyagot vinni ,esetleg egy jól beköszörült előretolt élű kést is ,és megpróbálni egy felületet esztergálni,és mérni .Az anyag ne legyen kb 30mm-nél sokkal nagyobb mert a hordózást nem veszed észre nagyobb átmérőnél.A hordózást akkor csinálja a gép ha előéletében a tokmány elött dolgozott állandóan és ott kopott meg a prizma.Ha nincs áram alatt a gép,érdemes az orsószekrény tetejét levenni és megnézegetni a fogaskerekeket,hogy meg vannak a fogak minden fokozatnál.Én pld olyan vásároltam ahol az egyik tengelyen lehegesztették a csapágyat(sok pénz,és munka ezt kijavítani) a fogaskerekeket mindet körbenézve minden fog teljes-e?.Ha viszel egy mérőórát mágneses szárral akkor a főorsó lógását megtudod nézni ,és ha 0,05 mm-nél jóval nagyobb akkor gyanakodjál.Kereszt szánt kitekered teljesen és ott beállítod az éket legkisebb holtjátékra aztán  behajtod a tokmány azaz a főorsó tengelyvonala felé,és közben kézzel megrángatod többször,ez némi információt adhat a kopásáról.De ha valami dörzsölt viszonteladó akkor a legnehezebb mert nem szeheted szét a gépet darabjaira.Egyszóval ha egyedül mész akkor kell hozzá vakszerencse is.

drehás

bocs az  Istvan0728 nak írtam

drehás

Az írásomból kiderül,hogy nekem EU400 asom van,tehát Az E400 at ajánlom a 3gép közül,de nem mindegy,hogy milyen állapotban vannak.Azt nem írtad van-e közöd az esztergáláshoz,vagy csak ezután fogsz megismerkedni vele?Mindkét gépnek EU E400 dugattyus olajzása van,és az E400 siklócsapágyas ezért fontos ,hogy az is jól működjön.Az esztergályos minden bekapcsoláskor a plexiablakra tekint,hogy van-e olaj mert különben nagy baj lesz.Ezzel a géppel úgy lehet leszúrni(feltételezve,hogy nincsenek oriási kopások),hogy amit a kés elbír,mert nem rezonál be.A felsorolásodban levő másik 2 gép ilyen szempontból már problémásabb.

6rk75uezn

Arról tetem fel képet,tehát ami a szegnyeteg felé van,a hátsó csapágyat pedig tökéletesnek vélem.