Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

sufnituning

Én kiesztergálom a pofavégeket és gyűrűvel szoktam, igaz így lehet, hogy ferdén húzom össze a pofákat, mert kívül felfeszülnek azok.a

PSoft

És...

Föl se varrtam az anyákat!
Négy szabad ujja, csak van egy esztergányosnak.:)
No de, mondjuk egy asztalos...a faesztergájával....[#fejvakaras]
[#falbav][#kuss]

sufnituning

KoLa

A pofák letörései nem arról híresek hogy egyformák!ezek jobbra is, balra is feszítik a pofákat,csak sugár irányban kell előfeszíteni!

sufnituning

igen erre gondolok én is[#eljen]

KoLa

Csak így, veszítesz a befogási hosszból!
Egyedi, puha vagy kemény pofáknál jó ez a megoldás!ha sok alátétszerű munkadarabod van.
A legjobb és legegyszerűbb megoldás a Laslie féle belefúrásos, csapos előfeszítés!
Vagy a beszúrás a homlok felületbe,de az nagyon átmérő függő minden tekintetben, a befogott előfeszítő gyűrű átmérőjének kisebbnek kell lenni mint a beszúrás külső átmérőjének, hogy középen szorítson!
A Csuhás képén van ilyen beszúrás.

6rk75uezn

Na urak.
Megtörtént a pofa szabályzás.
Nem frankó,egy 200-as Danuvia tokmányról van szó,azért irom ezt mert ez a tokmány nem mai darab,nincs halállra kinozva,szétverve,szétkopva.
Ellenőriztem bent a spirál menet tárcsát,vagy sikmenet vagy ki hogy mondja hogy lóg-e,nem lóg.
Elkezdtem a szabályzást egy 20mm-es piros csaposkővel,kis fogással,fordulat kb 20-25 ezer (pneus furatköszörű),végig 6-8 báron.
Tokmány pofa elejébe be a támasztő gyűrű és nulánál húz,0,2mm ről a ütés 0,1mm let,nem jó,mégegyszer áthúz nagyobb fogással,nem jó.
Ekkor a pofákat nem kint hanem bent támasztottam meg,szintég végig húz,eredmény ugyan az.
Főorsó furdulat 150 környékéről fel 400 ra,ujra végig húz igy let az eredmény 0,08mm,ha a nulla előtti diót húzom úgy 0,03mm,vastagabb tengely megfogása esetén igy húzva is 0,08,nem vagyok megelégedve ezzel az eredménnyel,nem tudom hogy hibázok,egy öreg szaki szerint ha kivan a sikmenetes tárcsa akkor naphosszat is köszörülhetem akkor sem lesz jó,én erre vetek hogy ebből a tokmányból nem lehet többet kihozni.
Szerintetek?

KoLa

Mekkora átmérőn szabályoztad?

6rk75uezn

Kb 30mm,kényelmesen befért a 20 as csaposkő.

KoLa

A 200-as tokmánynál ez elég kis átmérő!
A köszörűd csapágyazása is gyenge lehet ehhez a feladathoz!és a korongod is kophat sokat ha nagy fogást adsz neki!ilyen esetben néhány százados fogásokkal nagy előtolással oda-vissza kell köszörülni!többször ismételve a fogásokat.

jani300

Üdv ! Mekkora lehet az az ütése a tokmánynak , amivel már el lehet "lenni" egy EAN gépen ?
A 200 as tokmány már szerintem nagy is egy EAN-ra , állandó használatra .
Csak azért kérdezem , mert szerintem felesleges ezredeket hajszolni egy öreg EAN gépen .
Nem akarok senkit megsérteni , csak kicsit túlzásnak tartom egy több évtizedes géptől elvárni az új , eredeti pontosságot (ne adj Isten jobbat) .

jani300

Szia ! Meghúzáskor szoktál kicsit "játszani" az anyaggal ?
Először finoman érintőre húzva , picit ide-oda mozgatni az anyagot , és utána meghúzni ?
Nekem csak így fog elfogadhatóan a tokmány .
Ha csak berakom meghúzom , képes szép nagyot ütni a munkadarab .

ywathzay

Sértődés ne essék, lehet most bunkó leszek, de akinek nem inge nem veszi magára. Én még soha nem óráztam a tokmányomat ha feltettem. Pedig nekem is menetes a főorsó végződése. Ha szabályoztam a pofát, még véletlenül sem méricskéltem, vagy tököltem vele félórákat, vajon mennyi maradt az ütése. -Elméletileg ha jól van szabályozva nem is üthet, csak ha a főorsó lóg.- Én még ezen méricskélések hiányában is készítek folyamatosan csapágyillesztéseket. A szakmai alapokat nem helyettesíti a mérőóra, és ha úgy próbálok tenni mintha tudnám mit csinálok.  
Nekünk mindig azt mondták (Leninre hivatkozva): gyakorolni, gyakorolni, gyakorolni....

6rk75uezn

Szia.
Persze hogy szoktam,nem csak "behajintom a tokmányba"  

6rk75uezn

Igen,elég kicsi átmérő de kb itt érintkezik a pofa a legtöbb spirálmenettel vagy mi a neve,ezért gondolatom szerint ...,de lehet nem igy van.
Kis fogásokat vettem,a furatköszörű csapágyához nem tukot mit hozzá fűzni.