Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

6rk75uezn

Egyépként hogy a leg egéséesebb levenni a főorsóról a tokmányt tárcsával együtt ha menetes?

Gyula65

Nemcsak tanulók gyártották, hanem koppintották (maszekok) és legyártották.
Üdv!

Csuhás

Egy megfelelően leszabott fa hasábot kell a tokmánypofa és a gépágy közé tenni úgy hogy kb negyed fordulat után ütközzön fel. Majd alacsony sebességen a megfelelő irányba ráindítani egy pillanatra a gépet, úgy hogy a fára való ütközéskor már csak a lendület vigye kikapcsolt motorral. Ha meglazult akkor kézzel letekerni. ( nagyobb tokmányt egy szegnyeregbe dugott rúdra lazán ráfogva, és ezzel a leeséstől védve a gépet és a kezedet.)

6rk75uezn

Köszi,ráhúzni pedig forditva.
Kiváncsi leszek mennyire keményen lesz rajta.

Csuhás

Ráhúzni nem kell, azt az első előre irányú indítás megteszi.

6rk75uezn

Egy fura kérdés.
Rakosgatom össze az Ean-om de még a lakatszekrény nincs fönt,de már kipróbáltam egy kis 20 as anyagot szedni vele,kicsit nagyobb fogásnál beremeg mint a p.csa,meg ugye el is tolja az egész hossz szánt,(kés szánnal mozogva).
Most valami még nincs rendesen beállitva és lóghat vagy mindez a lakatszekrény sújának hiánya lehet és hogy eltolja az egészet.
Nem birtam ki hogy ne .....

Csuhás

Nem tolhatja el a szánt keresztbe. Ha mégis akkor a prizmás vezetés nem a prizmafelületen támaszkodik hanem valami kopásból származó vállon vagy nem vezetésre szánt felületen. A kapcsolódást ellenőrizni hézagmérővel, tusírfestékkel tudod.
Ha esetleg hossz irányba tolja el a szánt akkor az normális jelenség, ezért van a hossz szánon rögzítési lehetőség.

6rk75uezn

Az egész hossz szánt tolja el mindennel együtt,mert ugye még nincs lakatszekrény,igy nem fogja az egészet hossz irányba a fogasléchez.
Egyenlőe nagyon nem tudom mitől van ez,ma kész lesz a kézikerék tengelyem,igy ma föl tudom dobni a lakatszekrényt is és tovább vizsgálódom hogy mi lóghat.
Istenem ha valaki meghántolná nekem,de boldog és nyugott lennék :)

gaben

Szia Imre,

tusírfestéket hol lehet kapni?
Más: a hántolásról azt olvastam valamelyik nap, hogy nem a sík felület létrehozásában van szerepe, hanem meghatározott távolságon, meghatározott darabszámú mélyedéseket hoz létre a kenőfolyadék megtartásának biztosítására.  
Ez így van?

Csuhás

Tusírfestéket venni is lehet, google megmondja hol, de jobb ha veszel művészellátó boltban berlinikék pigmentet ami kevés gépolajjal összedolgozol kb vaj sűrűségűre. Ha csak egyszeri teszthez kell akkor indigóról egy kis olajjal nyerhetsz festéket. ( Olajfesték, vagy ahhoz való színezék nem jó mert azok beszáradnak, bőrösödnek. )

A hántolás elsődleges célja a pontos illeszkedő (általában sík) felület létrehozása. A hántolás végén szoktak egyfajta mintát létrehozni ami az esztétikán kívül további olajzsebeket hoz létre. Lényeg hogy pl a köszörült felülettel szemben a hántolt megtartja a kenőanyagot illetve a mélyedésekben elfér a bekerült szennyező szemcse, így tartósabban pontos jobb siklási tulajdonságú felület jön létre mint köszörüléssel.

jani300

Rossz helyen olvashattál :)
Alapjában véve a hántolás az egyéb (marás , gyalulás ) gépi megmunkálások kézi utómunkálata .
Először nagyoló hántolással el kell tüntetni a gépi megmunkálás nyomait , majd tusírléccel ellenőrizve pontos síkot kell hántolni , finomhántolással . Felújításnál is csak kis eltérések javíthatók hántolással .
Ha komoly kopások vannak azt előbb helyre kell hozni más módszerrel .  
A többit már leírták , nem ismétlem .
De a hántolás sem varázsszer , csak egy fajta forgácsolás .

gaben

Szia Jani,

lehet, nem értek hozzá. [#wink]

http://www.bosch.uni-miskolc.hu/userfiles/docs/Mechatronikai_rendszerek11.pdf" TARGET=_fnew>Mechatronikai rendszerek

jani300

http://tudasbazis.sulinet.hu/hu/szakkepzes/gepeszet/gepeszeti-szakismeretek-1/a-hantolas-fogalma-celja-gyakorlati-alkalmazasa/a-hantolas-alapjai-szerszamai-es-a-szerszamok-elezese
Szia , az már nagyon tudományos iromány .
Amikor én tanultam akkor még nem volt mechatronika :)
De én arra emlékszem amit írtam .
Lehet már gyalugépe sincsen az egyetemnek .
De a hántolás , az akkor is hántolás , ha közben változott is a célja :)
Soha nem állítottam hogy értenék bármihez is ... :)

jani300

Úgy egyébként előbb írtam , mint rákerestem volna a neten , bár ezt nem tudom bizonyítani :)
De az amit írnak az "agyasok" , igaz , csak nem az a hántolás egyetlen célja .

gaben

Köszönöm szépen, majd beleolvasok otthon. [#wave]