Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

6rk75uezn

Szia.
Nem vagy bunkó,de ha pl a te tokmányod pofái ütnek egy tizedet akkor ird már le nekem légyszives azt a szakmai alapot amivel meg lehet esztergálni egy munkadarabot pontosan de úgy hogy nem lehet egy fogásból,tehát ki kell venni és átforditani.

6rk75uezn

Talán igy képzelem el:
Tokmányon van egy jelölés ahol fölfelé üt,eszterál,tengelyt megjelöl ahol a tokmány is megvan,kifog,átfordit de úgy hogy a két jelölés egybe essen.
Szerintem igy van esély arra hogy ne excentert esztergáljunk.

ywathzay

A szakmai alap az iskolában eltöltött évek:))....
Jó kérdésre lehet megfelelő választ adni, de megpróbálok. Legyen ez egy tengely, két végén csapágyhellyel? Ha igazán pontos munka kell, és ez a valami komoly igénybevételnek van kitéve, elkészíted ráhagyással, hőkezelés, utána megy a köszörűre...
"Kevésbé igényes", esztergában elkészíthető tengelynél, elkészíted egyik oldalról hosszú kifogással, csúccsal megtámasztva amennyit tudsz, mondjuk egy milli. ráhagyással. Kifogod, átfordítod, megpróbálod kiórázni az eddig már elkészített felületen, majd megesztergálod a maradék lépcsőt, lépcsőket, ráhagyással. Csúcsfurat készít. Majd le a tokmány, fel a menesztőtárcsa, két csúcs között megesztergálni végleges méretre az egészet. és ennek futnia kell, a tokmány meg simán üthet egy tizedet, nem fogja befolyásolni.

6rk75uezn

Igaz,én nem esztergályosnak tanultam,csak olvasgtom pár éve a fórumokat.
Igen,két csúcs között,igy valóban pontos lesz akár egy tengely sok sok lépcsővel.
Egyépként szerintem egy ilyen nem mai tokmánytól nem lehett többet elvárni.

KoLa

Szia!
Én szeretem a régi tokmányokat!
Nem a gép életkorán múlik a dolog hanem inkább a főorsó csapágyén!Ha valamire gondolunk a precízitás terén!
Ha a tokmánypofa szabályozásra gondolunk akkor ezt azért tesszük mert már nem szorít az eleje a pofának, mert kihajlott a sok rövid alkatrész befogásától, félve a bemozdulástól jól meghúzva rongáljuk az elejét! egy idő után azt vesszük észre hogy hosszabb anyag befogásakor reszket a leszúrás, 10mm befogásakor pedig stabil,itt az idő szabályozni!
Ha sorozatmunkás a tokmány akkor a megfelelő átmérőre kell előfeszíteni és ott szabályozni bentről kifelé a végén!
Ha csak úgy! akkor tök mindegy, sok a változó átmérőnként!A sík menet sem pontos, ugyan úgy mint semmi sem!

KoLa

A szakmai alap:a gép mellett eltöltött évek!:)))

ywathzay

[#eljen] én is mondtam: gyakorolni, gyakorolni...

KoLa

Nézegetem a cnc eszterga videókat, nincs tökéletes anyag befogás,mindíg minden átmérőt meg kell esztergálni egy befogásból!ez érthető is, ha pontos munkát végzünk!
Talán a patronos befogás azért elviszi a pálmát!
Egy otthoni hobbi gépen meg főleg!de térjünk vissza a tokmányra!
Ha be tudjuk tolni a tokmánypofát kézzel a helyére akkor az lötyög!:)))vagyis! máris ki van szolgáltatva az erőegyensúlynak!a spirálmenet egyenetlenségének és a befogott anyag egyenetlenségének, ha ugyan abban a tokmányban fordítjuk vissza az anyagot akkor a nullánál tegyünk rá egy jelet alkoholos filc-cel
és akkor nem kell sokat órázni!
Mert órázni kell!!! a befogást megtesszük félerővel meghúzva, ráállítjuk a mérőórát és kikoppintjuk az ütést az anyag kilógó végéből, szükség szerint 1-2századra, azután meghúzzuk  a tokmányt szintén a nullás diónál, és mérjük az ütést, ha megfelel akkor kész, ha elment akkor újból kiütjük és egy másik diónál húzzuk meg, ha így nem változik akkor: ezen a tokmányon, ezen az átmérőn, itt kell meghúzni a végén!

KoLa

A mérőóra gyors használatára van egy módszerem,mindjárt lefotózom és küldöm a képet!

6rk75uezn

Gyakorlok én,kezdtem egy kis kecskelábas géppel,most az Ean,napi 3 órát biztos a paddal kapcsolatos dolgokkal töltök el és most is azt mondhatom hogy még nulla amit tudok,öreg szakikkal beszélgetek szinte nap mint nap,plusz itt is veletek,mégsemtudom most pl hogy miért rezonál ez a ku..a gép,45 fokos késnél jön ki a legjobban akkor ha pl egy 40-es anyagnak akarom a szélét letörni,ha átmérőzök egy oldalélű késsel akkor akár 3mm es fogásnál sincs bajság,ugye az él letörésnél más inányú erők ébrednek.
Szóval valózinű szét lell szednem a főorsót mert ez okozza a rezonanciát.

KoLa

Ez az, nem tökölök a mágnessel, rá van ragasztva a cucc egy laposvazsra' csak odateszem az ágyazatra,rátolom felülre, mérek és elveszem - gumikalapács - visszatol - újramér - még egy kicsit - kész!

http://cnctar.hobbycnc.hu/KoLa/tokm%C3%A1nypofa%20szab%C3%A1lyz%C3%A1s/gyors%20%C3%B3r%C3%A1z%C3%A1s.jpg" border=0>

6rk75uezn

Szerintem még ami nagyon fontos hogy a sikmenet ne lógjon a tokmányházban.
Igen,ma rájöttem a tokmáyomból ennyit lehetett kihozni mivel eléggé lógnak benne a pofák,meghúzás/kifogás irányába 2 tized,és oldal irányba is van lógása. :)

KoLa

Van egy határa a rezonanciának! ha folyamatosan áthágod akkor semmi gond! ha csak úgy tologatog a késed, akkor hamar megvan a határ és már nem tudod elvenni akkorra!
Ilyen esetekre vedd visszább a hátszöget és emeld központ fölé a késed, csodát fogsz látni!

KoLa

Pedig lóg!különben nem tudnád használni!
Ha ki tudná valaki számolni az összes mechanikai feszülésből adódó anyag megfogás alatti erőket,kiderülne hogy bőven elég a hobbi gépre a forgácsoló erő ellenében!
Én szoktam a főorsó csapágytól 230mm-re 3mm-es fogással átmérőzni csúcstámasztás nélkül, beremegés nélkül!
Nem pontosak az adatok lehet hogy még messzebb, a 250-es orosz tokmányból 130mm lóg ki!

VighLajos

Az atomerőműben sok évvel ezelőtt elindult a mentori program: a tudás átadása a fiatalok részére.
Egyik kollégám jól fogalmazott:
- Harminc év szakmai gyakorlat megszerzéséhez harminc évre van szükség!