Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

D.Laci

Megkérdeztem a 2.5-éves fiamat-mit szól a témához a következőt válaszolta: „hát nem is tudom....” :)
A lényeg az bizony menet lesz. Nem kizárt a ragasztás sem, a főorsó peremnél látható feszegetés „vésés” nyomok még inkább feszítik a menetet. Hátul az agyrész ütögetéstől meg szokott lazulni a menet, ha az sem segít, akkor tuti ragasztva van csak melegítve jön szét.  Lehet gyorsabb leesztergálni.

6rk75uezn

Csuhás

Esetleg a tárcsa a főorsó belső morse kúpjába csatlakozik?

6rk75uezn

A lentebbi kép szerint nem.

Csuhás

Miért is nem? Ha a morse kúphoz illesztenék tárcsát akkor nem egy nagy darabból faragnám ki hanem egy tárcsába besajtolnék egy nyers kúpnak valót, nem nagyon törődve azzal hogy a sajtolt felület excentrikus, majd egyben készre esztergálnám. Az eredmény akár pont olyan is lehet mint ami a képeken látszik.

jani300

Az MVE RÖViDKÚPOS FÓORSÓJÁNAK RÉGEBBI VÁLTOZATA IS ÍGY HÚZTA BE A TOKMÁNYTÁRCSÁT . Bilincsel .
Nekem speciel nem tetszik .
Biztos mókolt az a főorsó , én is kíváncsi vagyok a végeredményre .

6rk75uezn

Igaz,kép alaján akár igy is lehet,de nem nagy valószinűsége lehet.
Ha jól értem a főorsó kúpjába illesztenél egy szárat aminek a csapjára pedig maga a tárcsát,igy nagyban lecsökkene az áteresztőképesség.

jani300

Üdv !
Hát ez a hátulról leütés szerintem sosem jutott volna eszembe :( Teszik .
Ha az ember félti a tokmányt , elég egy vaskarikába 3 db luk és kész .
Vaskarikáknak stócban kell állni valamelyik sarokban  , mert ahol nincs , az nem is műhely :)

cr69xifmh

most értem haza a melóból . van benn egy oreg esztergályos . mondta, ez a megoldás .. mármint a bilincs létezik, találkozott már vele . azt állítja, csak kúp van, csak összerohadt .... most megyek ki, és mindent megteszek az eredményért .. a mai nap folyamán jelentkezek ! remélem a leszerelt rész fotójával [#nyes]

svejk

Biztos úgy van ha azt mondták... de annak a bilincsnek csak akkor lenne értelme ha  bilincs belső oldalai és a tengelyen a vállak oldalai kúposak lennének.
Akkor valóban be tudná húzni az eredeti kúpos tokmánytárcsát megfelelő erővel.

jani300

Érdekes megoldás ez a tárcsa .
Az EU175-215 biztosan hosszúkúpos , eredetileg.
Látszania kellene a retesznek szemből .
A szegnyereg felőli fényképen viszont teljesen menet metszetnek tűnik a főorsó és a tárcsa kapcsolata .
Rendesen agyonverték már , a nem önzáró hosszúkúpnak csak le kellett volna jönnie .
Egy "meleg" , csodákra képes ...
Megmelegíteném lehet , vagy hagynám pihenni ... :)  
De majd kiderül , hogy "odaát" van az igazság :)

cr69xifmh

sajnos sikertelen volt a próbálkozásom . de a neten megtaláltam letölthető állapotban az EU 175 gépkönyvét . sok sok más eszterga és marógép gépkönyvével együtt ( a linket mellékelem, tényleg több száz gépkönyv letölthető !!!!!!!!!!! )  szóval az EU175 főtengelye kúpos , ékes ( EREDETILEG) holnap megmelegítem .. hátha ...
 az említett link :  

cr69xifmh

designr

A linkelt gyűjteményt fórumtársunk gyűjtötte aki ma is segített neked tanáccsal.Csuhás