Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

jani300

Szerintem a főorsó "húsa" nem stimmel a két képen , de Gergő gépén akár a morsét is átesztergálhatták nagyobbra .
A tokmánytárcsában látszana a retesz horony , ha van egyáltalán . Vakra nem egyszerű elkészíteni .
Ki kéne piszkálni a tárcsa és az orsó illesztésénél a sorját . Ha menet akkor fog látszani , mert egy része igen vékony .
De látom nem csak az én oldalamat fúrja a dolog :)
Egyébként nekem is van egy ilyen gondom osztófejen , írtam is róla régebben .
De már elhalt a kezdeti felbuzdulásom , majd egyszer talán ...

svejk

A furat/falvastagság arányokat nézve szerintem stimmelnek.

No de ez egy maszek tárcsa épp azért nincs benne retesz, illetve a fentiek miatt lehet ragasztva.
(fellazult hollander/tárcsa kiverte a retszpályát és az orsó kúpját, a gépet már a MÉH-ből hozták vissza az e világra tárcsa nélkül, stb...)

jani300

Hűha !
A cuccaim 90 százaléka a méhből van ! És kevés a rossz :)
Hát nagy pancser aki pont a reteszt nem csinálja meg , még ha maszek is . Az a legkevésbé problémás .
Az orsó-tárcsa illesztése akkor is menet gyanús , néhányunk szerint :)
De nem fogjuk tudni így kideríteni az igazságot .  
Talán kiderül:)[#integet2]

jani300

Ami nálam rozsdásodott meg az ugye nem a méh hibája ...

svejk

Azt hiszem a "pancser"-t senki sem vitatja. :)

6rk75uezn

Kiváncsian várom mi lesz a vége ennek a tokmánytárcsás dolognak,én első probálkozás után egyből hővel esnék neki,ja esetleg nincs valakinek lángja akkor vannak más melegitési formák is,pl 2db gázégő (vizesek is használják),vagy mivel annak a tárcsának már mindegy igy hegesztőt is be lehetne vetni,ágy letakar és bent a csatlakozás tövébe ........
Egy öreg drehás akihez rég jártam mindig azt mondta hogy az olaj felér egy fél lakatossal.
Szabályoztattam nála a volt autóm lendkerekét és a benne lévő marha kemény kis távtartó tüskéket/stifteket nem birta kiszedni,bacta megfogni a satupofa olyan kemé volt,ekkor jött a láng,pillanatok alatt kint volt,persze a stift némelyike azért jött ki mert kilágyult és megtudta fogni a atupofa.
Ekor mondtam neki hogy a hő felér egy fél lakatossal :)

ysc3kmx9v

Szerintem a képen látható tokmányhátlap menetes felfogású.Indokom, a rögzítő bilincs e fajtája csak menetes főorsó végnél használatos, ha figyelmesen megnézzük a tokmány hátlapot oldalról, látni a nem kis emelkedésű menet ott létét. Le kell üttetni a hátlapot mert az menetes.

6rk75uezn

Szerintem 99,9% hogy menetes :)

Motoros

Szerintem kúpos, mint az eredeti (Kola fotó szerint)

hostya 1. számú fotóján feketével karikázott rész nem valami hegesztés maradványa amivel 3-4 helyen összeheftölték a "tokmánytárcsát az eredeti főorsó végződéssel...aztán leátmérőzték, ezért alig látszik.
Mivel ezt nem tartották elégnek, rákerült a biztosító gyűrű szerű összefogótárcsa.
Tehát ha ez igaz akkor ez a tokmánytárcsa belső kúpos ami az eredeti kúpos orsóvégen van.
A hegesztés miatt nem jön le...ezt kéne kibontani egy vékony 1 mm-es flextárcsával, hogy a főorsóvég alig sérüljön.
Aztán a tokmánytárcsát nem püfölni hanem  3 szor 120 fokban menetes szárral letolni az orsóháznak feszítve, de az orsóháznál a teher elosztása végett alápakolni, ne egy ponton nyomjon.

cr69xifmh

nos , ma is sok információval gazdagodtam az üggyel kapcsolatban..
1 . láttam ma pont ugyan ilyen gépet ..  
leszedtük a tokmányt , tárcsástól . kúp+ ék ! és az így ugyanilyen bilincses . azaz ez gyári megoldás . de
.. az én gépemen belül megvan a kúp, azzal nincs gond. viszont kívül valószínűleg menet van ahogy a képen is látható, sejthető  .
2 . a gép volt tulaja nem él már, kérdést feltenni neki már nagyon nehéz lenne sajna :(
3. feladom, mert addig fogom baxtatni, amig valami komoly kárt teszek a gépben,csapágyban . megprobálok hozzá szerezni főorsót , és ha sikerül , kicserélem az egészet . na és akkor jön a nagyfex  
[#violent]
.most leesztergálom  a szétvert tárcsát, és kicserélem. a helyén felhegesztem
 . ( mivel mást nem tehetek .( lehet mire felhegesztem, leesik az egész a melegtől ) :D  
tárcsa van, amilyet akarok. gépgyárban dolgozom cnc lángvágón :D

cr69xifmh

És még valami . nagyon szépen köszönöm MINDENKINEK  az ötleteket, és a segítséget . hálás vagyok érte , komolyan :)

6rk75uezn

Neee add fel ilyen könnyen,tégy egy próbát,ha van lángod melegitsd meg és próbáld leszedni mintha menetes lenne!

jani300

Ha az egyszerű ember tokmánytárcsát készít , kénytelen két darabból .
Egy vastagfalú henger , és egy tárcsa , két oldalról kigyökölve összehegesztve .
Az ominózus hegesztés szerintem a belső hegesztés . A külső nem lehetett rendesen begyökölve és nagyrészt már le is esztergálták .
Én szerintem ilyen a tárcsa .  
Ha ott ahol mondod elvágják , lejön a tárcsa rész . De a főorsó még nem fog látszani . Szerintem ...

ysc3kmx9v

A kúp+ék megoldásnál csak hasonló lehet a bilincs, de nem ilyen, mert bilincs oldalának kúposnak kellene lenni,  csak így lehet kúpra húzni a hátlapot, ennél meg nem kúpos a bilincs oldala.

svejk

Fúrd már meg az orsó-tárcsa illeszkedést egy 5-ös fúróval szemből, akkor látod, hogy van-e menet.

Ha ezt így hagyod, Isten biza' szervezek egy csapatot és elmegyünk meghúzgáljuk a füledet!! :)
Vigyázz mert itt sok mindenre képes emberek vannak!