Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

6rk75uezn

Azért ebbe is van valami,mert nagytöbbségében utánna le oldalazzuk,nem haggyuk úgy.

ywathzay

Ebben teljesen igazad van.  Én egyedi gyártásban gondolkodtam, nem több ezres szériában.

KoLa

Viszont, ha, acélt szúrunk le, akkor az egyenes él a legjobb, ez a középső, a laacika féle mórickán!
Fontos még a forgácskeresztmetszet!leszúrókés szélesség x fordulatonkénti előtolással!
A ferde élű leszúrókés acélban csak kis átmérőknél ajánlott! mert nekivezeti a forgácsot a munkadarab homlokfelületének és berágódik!aztán betapad és viszlát! ezen úgy lehet segíteni,hogy, ha nem spórolunk az anyaggal, és széles kést köszörülünk, a forgácskeresztmetszet minél jobban hasonlít egy vonalra annál jobb!az arány legyen kb 80:1-hez, de sorozatgyártásnál, az egyenes késsel sokkal jobb eredményt lehet elérni, mert könnyen távozik a forgács a beszúrásból!
Van még itt egy csomó változó a képletben! mint anyagminőség, átmérő,késgeometria, főorsó fordulatszám, vagy vágósebesség, vagy változó vágósebesség...

KoLa

"azt a 1.5-2mm pucát is le lehet köszörülni."
Biztos Te is tudod hogy mennyire pusztítja a piros követ ez a pucni leköszörülés!mondjuk 100db-nál már brutális a kőrombolás.
Gondolom szalagcsiszolóra gondoltál közben!mert azzal meg több ezret is lehet pucnizni!

000000000

Szép estét mindenkinek!  

Szeretnék segítséget kérni tőletek. Van egy E2N 750 kisesztergám, viszont se épkézláb gépkönyvem, se összeállítási rajzom nincs. Szeretnék egy nagy generált (olajcsere, esetleg bronz anyákat és csapágyakat cserélni ha szükséges) csinálni a gépen. Valamint van egy aggasztó problémám: beremeg a gép leszúrásnál, valószínüleg kopott a bronz csúszócsapágy. Húztam rajta és így is  0.1-0.2-et tudok emelni mérőóra szerint. Agyon nem mertem feszíteni mert félek besül, sajna nincs nagy tapasztalatom ebben, a szétszerelésnél elakadtam, nem tudtam kivenni a bronz csapágyat, hogy megnézzem. Nagyon szeretném rendbe rakni a gépet, de Kaposváron és környékén nem nagyon találtam géplakatost aki elvállalta volna... Bárminemű segítséget elfogadok, előre is köszönöm!

Üdv.: Bajzik András

Csuhás

A könyvgyűjteményemben van gépkönyv és rajzok is, viszont már a gördülő csapágyas változatról van anyag. ( Megtalálod az oldal alján a tár linkre kattintva a csuhás könyvtárban. Linkelhetném, de jobb ha a "módszert" tudod. )

ysc3kmx9v

Lehet, hogy a gépeddel nincs is olyan nagy baj, csak be kell állítani a csapágyhézagot, próbáld meg a 0,1-0,2 tized helyett, 0,03-0,04 századra. A teljes javítás, ha elkerülhetetlen, új csapágyak beszerzése, főorsó esetleges köszörülése.Szerencsésebb lennél,ha a géped csapágyazása nem sikló csapágyazású lenne.

6rk75uezn

http://www.mibim.hu/hajtastechnika/linearis_technika/trapezmenetes_orso_es_anya/kqx_c15_trapezmenetes_orso_2599" TARGET=_fnew>Itt tervezem megvenni az órsót (14x3) a keresztszánhoz és marad a kézi szánhoz is.
Elősször is ha tud valaki olcsóbb céget az kérem jelezze.
Illetve annyi lenne még a kérdésem hogy keresztszánorsóhoz melyik a megfelelőbb a C15 vagy a C45?
Természetesen broncanyával,érdekes mert ennél a cégnél anya van 14x3 as orsó viszont ilyen méretben csak a Powerbelt-nél van.
Köszönöm a segitséget/tanácsokat.

ysc3kmx9v

A keresztszán orsója bal menetes a kézi száné általában jobb menetes. A menetes orsók anyaga a két választás közül c45 legyen.

KoLa

"a kézi száné általában jobb menetes"
Ezt eddig nem tapasztaltam!csak egy gépen! Az EU-175 kéziszánja volt ilyen elbakterolt, jobbos menetű! be is építettek egy fogaskerekes irány fordítót hozzá!
Volt azért értelme ennek, mert így nem középre esett a kézi forgató! több hely maradt a szegnyeregig forgatni, bizonyos munkáknál nagyon előnyös.

jani300

A keresztszánnál az orsó áll ,és forog  ,és az anya mozog de nem forog .
A kéziszánnál az orsó mozog és forog , az anya meg csak áll .
Általában ...
Átgondolod :)

KoLa

Igazad van! nem gondoltam át teljesen!de az EU-nak fordítva van az biztos!

000000000

Köszönöm a segítséget. Csuhas van egy kis probléma, rákattintok a lassú letöltésre és ezt hozza be: 503 Service Temporarily Unavailable. Vajon a szerver rosszakszik vagy már nincs fent?

000000000

Nem tudom meddig lehet még feszíteni rajta. Van ilyenkor ennek valami módja, hogy leteszteljem nem húztam-e túl?

jani300

Szia !
Volt ugyan két EU-m , de egyiken sem volt meg a késszán :( De most van egy EU késszánom .
Abban szerintem nincsen áttétel .  
A TOS gépeken viszont tényleg fel van emelve a tekerőkar , de ilyenem még nem volt .