Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

000000000

Nincs rutinos szaki aki kijönne hozzám ( pedig csak 10km Kaposvártól ) és egyáltalán ránézne... 8 embert próbáltam akik géplakatosok , igaz ebből 3 nem nyugdíjas és csak egyikőjük dolgozik aktívan a szakmában... Az aggódásom csak abból ered, hogy nem egy csereszavatos dologról van szó és bár szerszámkészítő vagyok és meg is tudok a cégemnél oldani sok mindent, nagyobb kárt még csak véletlenül sem akarok! A hétvége fele megpróbálkozok a dologgal, addig is ezer hálám!!

Csuhás

Most csak felderítési céllal szeded szét? Vagy javítani is készülsz? Jó kérdés mit lehet kezdeni egy oválisra kopott csapággyal? Cserélheted, de gondolom ritka és drága. Ha nem nagy a kopás akkor felesztergálhatod a kúpot. Hajlíthatsz mondjuk hármas bronz lemezből betétet amit lágyforrasztással berakhatsz a felesztergált eredeti csapágyba, majd szép új kúpot munkálhatsz bele. Esetleg kicsit fuser megoldással a csapágy köré rakott pár tizedes lemezzel jobban összeszorítva a csapágyat beleférhet egy hibátlan új felület. A legérdekesebb amit szívesen kipróbálnék az a csapágyfémmel való kiöntés.

000000000

Sajnos úgy néz ki, hogy oválisra kopott mert leszúrásnál beremeg annyira, hogy nem lehet leszúrni vele. Hiába állítottam utánna, sajnos. Szóval a lényeg, hogy szeretném rendbe rakni a gépem.

ysc3kmx9v

Lehet, hogy én vagyok tájékozatlan, de tudomásom szerint ennek a gépnek a sikló csapágyának a belseje nem kúpos, a főorsó sem. A kontár megoldásnak nem vagyok híve, ha nem lehet állítani a csapágyat, újat kell készíteni. Szerintem hozzáértő ember be tudná állítani a mostanit is.

000000000

Géplakatosokat kérdeztem meg evvel kapcsolatban, mindketten azt mondták, hogy kúpos és a gépkönyv szerint is az. Ha fel lehet még palástköszörülni mert kiadja akkor még azt megjátszom, csak akkor a főorsót is lehet, hogy fel kell illetve össze kell hántolni azokat. Ha oválisra kopik akkor azt mondták, hogy hiába állítom utánna csak egy vékony felületen fog futni és nem sok eredménye lesz. Úgy néz ki igazuk lett, de csak akkor leszek benne biztos ha kiveszem a helyéről és ráórázok...

000000000

Vagy mivel behasítva be is van, a külseje lenne kúpos? Passzolok, de hamarosan meglátom...

Csuhás

Minden bizonnyal, hiszen azért van a csapágy mindkét végén anya. Az egyikkel behúzod a kúpba majd a másikkal kontrázod. Ha annyira megkopott hogy kikoppan akkor leesztergálhatsz a végéből pár millimétert hogy tovább húzható legyen, vagy a kúpra a berakás előtt sörös dobozból ráhajtasz egy réteget, és ezzel hozod a beállítható tartományba a csapágyat. Persze az ovális kopást így is meg kell igazítani.

ysc3kmx9v

Most jutott eszemben, régebben javítottam egy   hasított csapágyú gépet. A csapágy furatát fel szabályoztam, a főorsót megköszörültettem, a csapágy menetes részét tovább esztergáltam. A csapágy kúpra húzása még mindig lehetséges lett.Ki lehet próbálni, talán nálad is kiadja, bár nálam egy nagyobb gépről van szó.

000000000

Nagyszerű, köszönöm! :) végső esetre mondjuk néztem ónbronzot alapanyagnak, ami 4800ft/kg szal remélem javítható... Még egy gondolatom mondjuk van, de az átalakítással járna szal először az egyszerübbet próbálom. Lefogom fényképezni mi, hogy van a gépben, hátha másnak is segít majd.

Robika37

Szia András !
Ha csak leszúráskor remeg be akkor mindenképpen mérd meg a függőleges irányú holtjátékot és ennek figyelembevételével kezdj a javításba. Leszúrásnál sok egyéb tényező is okozhat rezgést,remegést.

grekon

Ki mondta neked ha "  leszúrásnál beremeg " akkor a konuszos csúszócsapágy ovàlis ??? Volt egy magyar esztergànk 15 èv alatt (napi 16 ora melo) egyszer ha kellett huzni a konuszos csúszócsapágyon keresztszànt viszont 3-4-szer kellett gyalulni (hàntolni) ; utolso alkalommal màr sàrggarèz lemez alàtàtelezèssel , ekkor lett a legjobb .
A leszúrásnál beremeg legvalószínűbb okai :
1.keresztszàn laza , kopott - utànnahuzni , hàntolni  
2.kis hoszàn laza kopott - utànnahuzni akàr annyirahogy nem tudod tekerni , hántolni  
3.kèstarto forgófelülete kopott - fel kell marni , esetleg edzett lapot emelèsnek berakni ha kell a magassàghoz  
4.TUL LASSÙ FORDULATON SZURSZ LE vagy tul vastag vagy tul hoszu kèssel , vagy a kès nagyon ki van fogva  
5.kismilio egyèbb ok  
Lehet jobb lenne elobb megtanulni esztàrgàlni akàr kicsit rosz gèpen is s utànna javitgatni .

000000000

Pontosan mi az a holtjáték ami rendben van? Azt tanácsolták, hogy rakjak be a főorsóba egy morse 4-es kúpot és a tövénél emeljem meg egy léccel miközben egy mérőórával mérem, hogy mennyi az annyi. Utánállításnál 0,02-0,1mm tartományban tudtam mozgatni és leszúráskor nem változott semmi. Amikor felraktam a tokmányt viszont orázva egy már régebben megesztergált munkadarbot befogva 0,4-es ütést mértem.. Esetleg szabályozzam fel a tokmányhátlapot mielőtt neki állok vagy mi lehet még a hiba forrása? Ja leszúrásnál szánt lerögzítem és kézi valamint gépi előtolásnál is ugyan az a helyzet.

000000000

Géplakatosokat kérdeztem mint azt leírtam korábban. Köszönöm a tanácsokat akkor előbb ezeket is megvizsgálom.

btgea4nd6

Üdv, kelleme egy kis segítség, olyan szakit keresek aki tudna csinálni, 14 × 3 mm trapéz anyát kb 70-80 mm hosszban bronzból.  

grekon

" Pontosan mi az a holtjáték ami rendben van? " Főorsó holtjàtèka 0 illik legyen , de kèzbol konyen forogjon s 600-1000 fordulaton ne melegedjen 1 ora forgàs utàn se .
"Amikor felraktam a tokmányt viszont orázva egy már régebben megesztergált munkadarbot befogva 0,4-es ütést mértem.." Rosszul raktad visza a tokmànyt , vagy rosz a felulete ( meg van utve ) vagy nagyon rosz a tokmàny DE ENNEK SEMMI KOZE A HOLTJÀTÈKHOZ . Ugyanattol a diotol huztàl ??