Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

ysc3kmx9v

Az ilyen lemezmunkát, akár négy szögletes lemezből is ki lehet szúrni. A tokmányban be kell fogni egy lehetőleg nagyobb átmérőjű tárcsát, majd a szegnyereggel, forgócsúccsal megtámasztani, de ide is kell egy nagyobb méretű támaszték, ha a lemez vastagabb a nagyobb méretű támaszték elhagyható, elég a forgócsúcs is.

6rk75uezn

Közbe fény derült az igazságra,lehomokoltam az Evig motort amiről nem tudtam hogy 1,5 vagy 2,2kw-os,méretéből gondoltam én hogy 2,2-es.

6rk75uezn

Köszi,erre is gondoltam.
Igazából nem tudtam hogy ki hogy fogna bele egy ilyenbe,hogy hogy a legegyszerűb.

6rk75uezn

Ez számomra egy kicsit meglepő,Ean-1000 kereszt nóniusz,és állitható.

6rk75uezn

Leszúró kést csinálnék 20x20 as gyorsacélból,két szöget nem tudok,aki vágja ezeket a dolgokat az kérem segitsen.

Csuhás

A kérdéses szögek szintén néhány fokosak.  
Ezeket ismered: http://turning.fw.hu/szerszamok_31_40.html" TARGET=_fnew>turning

ywathzay

A jobb oldali kérdőjel: 0-14 fok (attól függ mennyire akarod hogy gyorsan távozzon a forgács). a bal kérdőjel meg mondjuk 8 fok. Viszont nem tudom mi az amit te 10fokra rajzoltál be? A leszúrókés vágóélének merőlegesnek kell lennie a késszárra.

Csuhás

A rajz nem arányos, az élben van egy 10 fokos eltérés hogy a leszúrt darabon ne maradjon pucuka.

6rk75uezn

Átnézem,köszi.

6rk75uezn

Igen,mint ahogy Csuhás mondja,a főél/vágóél a 10 fokos,hogy a leszúráskor minnél kisebb csonk maradjon.
Én úgy tudom csak a beszúrókés főéle merőleges a kés szárra.

ywathzay

A csonk "pucuka" méretét nem az határozza meg hogy ferde-e a főél.  
A beszúró és a leszúró kést többnyire az különbözteti meg, hogy a leszúró hosszabb.
Ha ennyire otthon vagy a témában miért kérdezel?

Csuhás

"A csonk "pucuka" méretét nem az határozza meg hogy ferde-e a főél. "
Szerintem ebben nincs igazad. A leszúrás végén letörik a darab, és egy kis csonk marad. Nem szerencsés ha az a leeső darabon van. A ferde él  miatt a kúpos maradék a befogott részen marad és a kés tovább tolásával az is leszedhető.

ysc3kmx9v

Szerintem a leszúrókés akkor dolgozik a legmegfelelőbben, ha a vágóél nem ferde, ha úgy akarunk leszúrni, hogy tiszta maradjon a leeső darab, ferde élű kés kell. A ferdeség mértéke csak akkora legyen amire szükség van.

ywathzay

Akkor kérdezek én is.  
Mennyire általános, hogy egy leszúrt munkadarabot nem vetjük alá további megmunkálásnak a leszúrás oldalán? Nekem azt tanították, hogy picivel névleges méret fölött szúrunk le, majd oldalazással beállít a méret, letör, esetleg menetes furat kell, stb. Amennyiben meg olyan igénytelen az esztergáncsos, hogy megfelel neki a leszúrás által képzett felület, vagy a munkadarab követelményei nem igénylik a sima és ráncmentes felületet, akkor azt a 1.5-2mm pucát is le lehet köszörülni.

ysc3kmx9v

Elnézést, hogy beleszólok bár nem engem kérdeztél.Nagyon sok olyan munka van, különösen automatán készített, amit másik oldalról már nem fogunk fel. Példaként említem a mostani munkámat, ahol nem maradhat leszúrási csonk. Sárgaréz az anyag, és rámérve kevesebb mint 0,1 mm sőt inkább 0,05 mm a leszúrási csonk, nem átmérőben , hosszban értendő.Gondolj bele több ezer DB-nál, mennyi idő megtakarítás.