Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

hostya

Én már találkoztam olyan orosz/szovjet géppel,amelyiken a hossz/kereszt előtolás választó karnak van olyan "közbenső" állása, amikor mindkét előtolás megy egyszerre... (magyar gépnél is előfordulhat ilyen. pl.EAN)

Ilyenkor a kúpszög adódik a hossz/kereszt előtolás különbségéből.. (gép típus függő..)

Ha figyelmesebben megnézed a videót, akkor láthatod, hogy a menetvágásnál csak a kúp "elején" csinálja kézi előtolással(fogás vétel) a menetvágást, de a kúp "vastagabb" végén már gépi előtolással megy végig a keresztirányú mozgás is...
Ha kellőképpen meg van "buherálva" a masina, akkor ez is lehetséges...
(A lakatanya kapcsoló(kar) NEM reteszeli a (kereszt) előtolás kapcsoló kart.) :)
Ezek az oroszok mindenre képesek... [#wave]

HJózsi

zozo

Én úgy emlékszem, a Vörös Proletáron is lehetett egyszerre két irányú mozgást bekapcsolni.  
Csap dörzsárhoz készültek kúpos menetek így.

zozo

Csap dörzsár helyett: csapfészek maró a helyes.

ANTAL GÁBOR

Az eredeti helyre ( semleges ) tettem egy beírást . A lényeg : tudnak ezek !!  A kúpos menetet keresztirányban szerintem kézzel kíséri le  ( klasszikus módszer , az én munkatársam ha éjjel álmából fölkeltették akkor is megcsinálta minthogy fúrós cégnél volt esztergályos kb 30 évig )

re8jzm80a

Mivel már elkezdődött a felujítás(köszörülés,hántolás stb...) így nem lesz olcsó.
c.a.650e

hostya

Akkor mégegyszer a https://www.youtube.com/watch?v=yuybYrHpZGQ" TARGET=_fnew>videó ...

Ahogy KoLa-nak is írtam, a kúp "elején" a menetet tényleg kézzel kiséri.. (13:40-től)
De amikor az egész kúpot "meneteli" :), akkor fogásvétel után átnyúl a bal kezével, és bekapcsolja a (kereszt)előtolást... (15:30-tól)
Sőt, a kés kiemelése után a visszajáratáskor is használja az előtolást..  
A videó vége felé (18:56-tól) már végig kereszt előtolással "simítja" a menetet...  

Nagyon ügyes..

ANTAL GÁBOR

Akkor biztos kapkodva néztem  , bocsi ( tényleg tetszett )

ywathzay

Most én is megnéztem jobban, a 15. percnél látszik, hogy valóban,  a vonó és vezérorsó is forog.

jani300

Ez így nagyon szép a videón .
De én még nem találkoztam olyan géppel ahol a lakat anya ne lett volna mechanikai reteszeléssel biztosítva a gépi előtolás bekapcsolásához képeset .  
És nem is véletlen hogy a kettő nem működhet egyszerre .
De csak 6-7 db esztergám volt eddig .
Igazából nem Neked írom , de ha valaki ezen felbátorodva kiszedi a reteszelést , egész komoly meglepetés érheti egy véletlen rossz kapcsolásnál .

Sz.József

"Komoly meglepetés" talán (?) csak akkor van ha a lakat anya mellé a hossz előtolást kapcsolják be.(retesz hiányába)
A kereszt előtolás-lakatanya  párosításnál talán nem érhet meglepetés... (lásd, lentebbi videó link)

Viszont valaki felhomályosíthatna arról, hogy hogyan tudnak ebben a formában pl. a kúpszögön változtatni...(?)
ha a vezérorsót és a vonóorsót ugyan az a hajtómű (sebváltó) hajtja meg...(?)
A kereszt előtolásnak van a vezérorsótól független sebváltója?[#fejvakaras]
Valaki árulja el hogyan is van ez?

Kristály Árpád

Sajnos nekem egyszer összeakadt az egész....keréktörés lett a vége!
Most egy szorító gyűrű biztosítja, hogy véletlen sem tud beakadni...

000000000

Hát itt csak valamelyik szán áttételének módosításával.Az áttétel arány határozza meg a  
kúp szögét.

hostya

Az én egyszerű kis E1 gépemen pl. négy(4) fokozatban tudom változtatni a vonóorsó fordulatszámát, miközben a vezérorsó azonos fordulatszámmal forog..
Ez azt jelenti hogy ha "meg buherálnám" a lakat anya <> előtolás kapcsoló reteszelést, (soha nem tennék ilyet..) akkor négy fajta kúpszöget tudnék készíteni.

jani300

Hossz előtolás zárt lakatanyával , igen erre gondoltam .
De szokott lenni rugós erőhatároló az előtolás hajtásláncában . Lehet megvédi ha jó helyen van . De biztos hogy nem próbálgatnám , van így is elég melóm .