Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Sz.József

Ja, hogy így vetted..., akkor értem.
Viszont néha jól jöhet a leszúró elfordíthatósága egyéb műveletekhez...
Akár praktikusságból, akár lustaságból. :)

Sz.József

Ez akár még anyaghiba is lehetne...
Itt tört a kés is?
Mert ha egy hosszabb kés volt befogva amit a hátsó (3.) csavar is támasztott,
akkor ilyen jelenség nem nagyon fordulhatna elő... (szerintem)
Nagyon úgy néz ki, hogy ezt a kést (rövid kést) csak egy csavar fogta, vagy pedig a késnek is törni kellett...

ANTAL GÁBOR

A késtartó made in PRC? Mert szerintem súlyos hőkezelési hiba az oka. Normális esetben annak nemesítettnek vagy betétedzettnek kellene lenni szívós belső szövetszerkezettel . Volt egy szuper párhuzamsatum ( CCCP)  minden síkja köszörült , csillogott villogott , és még pontos is volt  Egyszer normális nyomatékkal meghúztam az orsóját és széttörött. A törési felület két gyufacimke nagyságú !! volt . Túledzették és nem eresztették vissza . Ilyenkor hajszálrepedés is keletkezhet de az ember nem szokta nagyítóval végignézni a felületet .

Motoros

Eredeti az imperó és a fecskefarokra ékléc szorít. Ez talán a legstabilabb megoldásfajta.
 De ez nem csodaszer mert a késtartóbetéten a fecskefarok párhuzamos. Namost a leszúrókés befogója a fordított forgásirányt igényel, tehát a betétet felfelé emeli.
És bizony acél leszúrásnál meg tudja emelni még megtépett csavarmeghúzás esetén is.
Az olasznál a kést megfogod két-három csavarral, utána beteszed a befogóba ott egy csavar ami úgy szorít ahogy, aztán az egész testet megfogod középen egy csavarral.
Hol stabilabb ez mint a hagyományos.
Sőt az Imperónál van egy nagyon ügyes befogótipus ahol a soros szorítóláncba még bejön egy plusz szorítócsavar.
Tehát nem egy stabil megoldás. Nem is beszélve a hengeres késszárak befogására alkamas spec befogóról, itt aztán tényleg a levegőben lóg a kés és nagyon oda kell figyelni mire használom.
Egyébként józan paraszti ésszel belátható, hogy minnél távolabb fogom meg a kést a központi szorítócsavarhoz képest annál instabilabb az egész.
Mint írod kis szériánál is akár --az olasz már labdába sem rúg az idő miatt.
De kinek a pap kinek a pané....csak leírtam a véleményemet hátha segít.

Motoros

Nem egyedi eset én is láttam ilyet. Lehet hogy utángyártott volt és nem jó a hőkezelése...de akkor is.

Motoros

Nem eladó mert használom, de nem olyan nagy durranás mint ahogyan sokan hiszik...szerintem.

Motoros

Olasz késtartó 6-8 betéttel kb majdnemm  annyi mint az eszterga (mai áron)  
Ez persze nagyon szép dolog mert nem kell alápakolgatni csak egy csavarral simán beállítani.
De már egy hobbistának is van 10-15 kése, végül mégis csak cserélgetni kell.
A beállítása a késmagasságnak késcserénél is csak látszólag egyszerűbb. Be kell fogni egy valamit a tokmányba és ahhoz belőni, esetleg még próbaesztergályozást is végezni, hogy visz e szépen középen.
A hagyományos késtartónál viszont az egyszer bemért késmagasságot kirakom az alátétekkel, megmérem sublerrel, hogy jó e és kész.

A megoldás szerintem: 50-100 darabot fajtánként leszabni a megfelelő méretű késalátétből. Ez nem sok pénz.
 A vastagságok: 0.3 mm, 0.5 mm, 0.8 mm, 1mm, 1.2mm, 1,5 mm, esetleg 2 mm.
Ezekből bármi összerakható úgy hogy az a beállítás után a kés alatt maradjon (esetleg odagumizba..mint olvastuk lentebb.)
Olcsó jó és nem ráz :))

Motoros

Még mielőtt valaki megszólna: kell a 0.2 mm is, ez bronzlemez formájában kapható.

9pk59nuy

"Nagyon úgy néz ki, hogy ezt a kést (rövid kést) csak egy csavar fogta, vagy pedig a késnek is törni kellett... "

A rövid kés úgy értendő, hogy 20mm-es anyaghoz beállított, tehát nem hosszan előrenyúló!

A #35745 hozzászólásban belinkelt képeken pontosan ugyanaz a beállítás szerepel.

A kés nem tört el!  

9pk59nuy

Én piacos hézagmérőket vettem gombokért erre a célra.

Motoros

Az lenne az igazi, sajnos ha nem a zsibin veszed akkor nem olcsó.

Motoros

http://indafoto.hu/orajavitas/image/14098569-8efac62a/user#nagyitas" TARGET=_fnew>EZ a megfogás tipus az alap a többi mind gyengébb...persze ezt csak viccnek szántam, vagy mégsem.

Csuhás

Ha még nem találtál vízmértéket akkor tudok neked kölcsön adni. Újpesten vagy Fóton veheted át. Ha kéred írj emailt.

xtnhds08u

Olasz késtartóval nekem a polcon van egy talpas magasságmérőm, amit leteszek az ágyra, és ahhoz állítom be a kést (fixen beállítva a csúcsmagassághoz), tökéletesen központban van a kés és pár másodperc az egész, így elkerülhető a tokmányba fogandó anyag, próbaeszetergálás satöbi.

000000000

Nem kell ezt az "olasz késtartós" dolgot túllihegni.

Én például SZEMRE egészen jól beállítok.
Amikor elkezd a kés forgácsolni, rögtön látszik, hogy merre kell korrigálni.
Utána, nyugodtan méréssel is lehet ellenőrizni, hogy jól van-e beállítva.
Pedig én csak hobbiból esztergálok.
A profiknak meg főleg nem lehet probléma.