Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Varga László

Kis géppel is lehet nagyot alkotni.[#wink]

re8jzm80a

Köszönöm a felajánlást,csak most vettem észre hogy írtál!
Lehet élek a lehetőséggel!

ecp4rs0md

Üdvözlet mindenkinek! Magassági szán mire jó???Bocs nem vagyok profi.

robroy007

szegről végről egy oldalára borított marógépet tudsz csinálni az esztergából vele!

a főorsóba fogod a maró vagy más megmunkáló szerszámot, a magassági szánra pedig a munkadarabot, így 3 tengely mentén tudod mozgatni megmunkálni

Csuhás

Erősen korlátozott marógép lesz leginkább a tengelyeken levő lelapolások, reteszhornyok elkészítésére szokták használni, ha nincs vagy foglalt az igazi marógép. :-)

ecp4rs0md

Igen értem de van marógépem így talán ez nem kell majd de apróbb dolgokra igen ötletes. Az E2N MH típusú esztergagép váltójába az ATF automata sebességváltó olaj megfelel? A nortonba is rakhatok? Főorsóhoz is mehet ez??Lengyel esztergákat ismeri valaki TUM láttam egyet olyan E400-as méretű jó gépek?

re8jzm80a

Pont most került hozzám egy TUM 25B.
E2N-t használtam idáig amit nagyon szerettem, de a TUM más kategória, bár én amatőr vagyok.
Sokkal stabilabb(1300kg)masszívabb szerkezet.A nortonja is elég jó, standard menetekhez nem kell cserélni kerekeket.Morse 5 főorsó,4-es szegnyereg.
Ami viszont furcsa hogy az áteresztése csak 30mm.
Nekem nagyon tetszik:)

kuv5p7226

Te vetted meg a Jófogáson?

ecp4rs0md

Én a szerszámpiacon láttam egyet amit TUE40-nek hirdet kb. E400-as méret és árban rugalmas érdemes felhívni ha valaki ilyent szeretne. E2N-hez alkatrészt kitől érdemes venni mert az 1:8 áttételnél van egy műanyag fogaskerék ami fellazult az agyon és fura hangot ad ha kikapcsolom akkor szép csendes. Csináltassak inkább egy ilyen fogaskereket vagy vadásszak a neten?

re8jzm80a

re8jzm80a

http://www.imgserv.com/images/2015/10/03/HR6bzoAD5S.jpg" border=0>

dosalaszlo

Üdv
Mach3 menetvágásnál nem követi az előtolás az orsó fordulatát!
Tudna valaki segíteni milyen beállítások szükségesek hogy ez a probléma megoldódjon?
G76 X16.7 Z-15 Q0 P1 H0.2 I29 C0.5
Előre is köszönöm.
László

KoLa

A Mach3 menetvágása eléggé gépfüggő! nem a g76 problémája! bár én a Q0 simító fogások számát inkább elhagynám ha nincs értéke!
A lényeg az hogy az index jelre elindul a menetvágás! az éppen akkori főorsó fordulatszám függvényében!ez általában akkor jó, ha egyezik a programozott fordulatszámmal!
Megfelelő nyomatékának kell lenni a hajtásnak mivel az index jel után a Mach már nem szinkronizálja a menetvágást! olyan mintha g1 indulna a főorsó index jelére mm/perc jelleggel!
Ha a főorsó hajtás lassul a menetvágás okozta erők hatására, fogásonként eltérően akkor vége! eltéveszti a menetet!
Ha az áttételezéssel nagy nyomatékot tudunk létrehozni akkor akár jó is lehet!

nzwr4gyfk

Hozzájutottam néhány szorítóvasas (C rögzítési módú) váltólapkás késhez. A lapkaalátétet egy puha anyagú, egyenes hornyú, süllyesztettfejű csavar rögzíti. Ez normális? Korábban kizárólag sokkal jobb minőségű, barnított/feketített/foszfatált, bkny csavarokkal találkoztam esztergakésben.

remrendes

Olyan esztergagepet vennek, ami egy hajozasi kontenerbe keresztbe belefer. Eddig az E3N tunik a legjobbnak, tudtok olyat, aminel nagyobb az elfordulasi atmero?