Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

KoLa

Ez egy lépcsós ékszíjtárcsa?mekkora az átmérő?

Csuhás

Hmmm, magam megjavítanám a tokmányt, és akkor futni fog. Messze ez a legjobb megoldás. Ha valamiért nem megy akkor lehet egy vasdarabból esztergált ideiglenes tüskén a tüskére kifogás nélkül felnyomni a tárcsát és úgy körbesimítani.

000000000

Na ez a szakszerű megoldás! Így biztos futni fog.

KoLa

" felnyomni a tárcsát" ezt, szegnyeregből gondoltad?

Csuhás

Igen, persze nem gyötörve. Ezért írtam hogy csak simítani lehet így. ( Lehet a szegnyereghüvellyel nyomva rákapatni majd egy fakalapáccsal érzéssel rásegíteni. )

KoLa

Igen! erre gondoltam ! de ez nem a legjobb megoldás, mert, mi lesz akkor a furattal? azt is egy befogásból kell megoldani az összes többi felülettel együtt! a hátulja nem számít!ott kell megfogni!
Nem tudjuk még hogy miféle lépcsős tárcsa lesz ez egy motor tengelyére! éxíj, lapos-szíj stb,stb....

Csuhás

Először a furatot kell készre munkálni, majd úgy tüskére húzni. A tüske lehet edzett, köszörült többször használatos darab is, jó tokmány esetén befogva, vagy ha  tényleg precízen kell dolgozni akkor két csúcs közé fogva.

KoLa

Az ilyesmit nem így kell csinálni!
Az efféle tárcsák bilianyagból készülnek!
A hátoldalával kell kezdeni!
Vagy ráhegesztesz egy befogható gyűrűt és oda vissza szabályzod! ez később 'leflexelhető'!
Vagy készítesz egy 4mm mély homlok beszúrást amibe befér a pofa átmérőben!
Ezek után mindent egy befogásból lehet esztergálni!
Persze hogy Neked is igazat adjak, a műveleti sorrendben benne van az, hogy, a legnagyobb erőt igénylő fogásokkal indítunk! ha ékszíjtárcsa akkor először megtámasztjuk szegnyeregből a munkadarabot a beszúrás veszélyességei miatt!ha készen van, hátra megyünk vele, és jöhet a furatkés, legutoljára a reteszhorony vésés következik, ha nincs vésőgép a közelben!

Sz.József

Szerintem is ez a legjobb megoldás...
Csak én kiegészítettem egy 5 mm-es "menesztő" csappal.
A tüske egy nagyobb átmérőjű kiinduló anyagból készült és így a homlok oldalba raktam egy menesztő csapot.
Na és persze a tárcsa oldalába (a megfelelő átmérőn) a csapnak egy furatot.
Ezzel a menesztővel már "nagyolni" is lehet nem csak simítani.
Persze szegnyeregből megtámasztva...

re8jzm80a

A tárcsa egy 38mm-es tengelyre került és egy ventilátor lapátot rögzít a motor végére egy 70 miliméteres illesztőperemmel amibe 6db furat van.A gond hogy egy pont akkora anyagot találtam ami hosszban kiadta a méretet.
Perem van a pofákban de szerintem az már nem pontos.Ezt mivel lehet szabályozni?Furatkés jó hozzá?
Illetve ha jól értem akkor ilyen esetben kell csinálni egy tengelyt ráhúzni és egy fogásból mindkét oldalt megmunkálni?

Sz.József

Úgy látom, hogy konkrét rajz hiányában az ötlet/tanács adás mikéntje, mindenkinek a saját fantáziájára van van bízva.
Én pl. egy kisebb, többlépcsős ékszíjtárcsában gondolkodtam...(kb. 16-os furattal)
Szóval egy rajz sokat segítene az ötletelésben...

re8jzm80a

Egy móricka:

http://www.imgserv.com/images/2015/10/20/LMJQACZYI.jpg" border=0>

mex

Át kell fúrnod az alapanyagot, majd egy -célszerűen csavarszárból készült tüskére húzva megesztergálható az 50mm átmérőjű agyrész. Ezután már a forgácsolt átmérőt a tokmányba fogva egytengelyűre készíthető a 70mm átmérő. és a furat is. Tulajdonképp semmi nehézség nincs a legyártásában, bár egy nagyon szétkopott tokmánytól nem lehet csodát várni.

Csuhás

Na ja, az ember vagy nem tud esztergálni és belekotyog mindenbe, vagy tud, de csak summás véleményre telik tőle. :-)

000000000

A "tüskére"-csapra lehet menetet is vágni,és egy anyával úgy meg lehet húzni,hogy bőven lehet fogást venni az anyagon! Elég egy átmeneti illesztés,az is belül lesz néhány századon,illesztés kérdése.
És meg is lehet támasztani csúccsal,ha kell.