Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

mex

Akkor a kedvedért kicsit bővebben a "menetes tüske" szerepéről ebben az esetben.
Szóval történt az eset, nekem is égető szükségem lett egy lépcsős ékszíjtárcsára...
Az alapanyag átmérő a 80-as tokmányba nem fért be, és a vastagsága sem tette lehetővé, legalábbis kezdetben a közvetlen megfogást.
Így aztán a szegnyereg kímélése, és a forgácsolás haladósabbá tétele miatt  befogtam a tokmányba egy M10x1-es 10.8 minőségű, 80mm hosszú  nem végig menetes csavarszárat,és erre húztam fel az előzőleg állványos fúrógépen átfúrt tárcsát.  A csavarszár hatlapú fejrésze a tokmánypofák belső oldalához feszült, így a tárcsát egy alátét közbeiktatásával tisztességesen meg lehetett szorítani, a víz csak azért nem csurgott belőle, mert előzőleg száraz helyen volt tárolva az alapanyag....
Miután elvégeztem a nagyolást, alkalmas átmérőt forgácsoltam a tulajdonképpeni készremunkáláshoz, és ezután végeztem el az ékszíjak helyének forgácsolását, valamint a segédfurat méretre alakítását.  
A reteszhorony készítése már nem tartozik ide, (azért megemlíteném, hogy az is a gépen készült, sziszifuszi munkával, mivel a hosszán nem fogasléces , csak orsós mozgatásra van lehetőség).

ysc3kmx9v

Nagyol 1-2mm  ráhagyással, tokmányba fog 70 átmérőnél oldalaz, furatot simít. Vállas tüskét esztergál, furatot rá illeszt, szegnyereggel megtámaszt. Besimít 50és 70 átmérőt.

ysc3kmx9v

Ilyen nagy átmérőjű furat megtámasztásához szükség van, nagy forgócsúcsra, vagy sapkát húzunk a kicsire.

designr

Ahogy látom sem az 50-es átmérőnek..se a váll 50-es átmérő felőli oldalának nincs nagy szerepe..
Ha az 50-est megcsinálom és oldalazom a vállat..nyugodtan átfordíthatom..és furok..furatot esztergálok..oldalazok..A lényeges  méretek eggyütt fognak futni..

Csuhás

Kezdem elveszteni a fonalat, eddig úgy tűnt lesajnálod az esztergályos tudásom, ocsmánynak gondolod a marógépem színét, majd helyes megoldásként leírod azt a megoldást amit magam is javasoltam. A fene se érti ezt.

000000000

Ennyire futotta Csuhás?

-----------------------------------

Hagyd Csuhást....
Nem Ő törölt!
Engem szidjál!

PSoft

Csuhás

Nem én töröltem.

Sz.József

Látod, a rajz óta "özönlenek" az ötletek... :)

re8jzm80a

Nem gondoltam hogy egy ilyen egyszerű alkatrész......
Köszönöm az infókat!
De folytatva belső ékpálya marás!?
Én csináltam a késszánra szerelhető kart amivel a szánt lehet nagy erőkarral oda vissza mozgatni.A baj hogy nagyon lassú és fárasztó a folyamat,illetve sokszor megakad a kés.Biztos van jobb módszer is!?
Gondoltam hogy egy kicsi excenterprésből kreálok valamit....

Csuhás

Jó az a késszános megoldás csak nagyon éles és jól eltalált alakú kés kell, hogy vigye is az anyagot de ne is kapjon bele. http://turning.fw.hu/s006.html" TARGET=_fnew>Véső kés Préssel lehet átsajtolni fűrészfogazású szerszámot, amit egy réselt dugó vezet és a mögé rakott lemezkékkel lehet fogást venni. Élőben még nem láttam ilyent de nagyon hatékony és sajnos irreálisan drága.

svejk

Üregelésnek hívják, de nem kell lemezeket pakolgatni, mert ék alakú a szerszám, ahogy húzod bele minden egyes fog egy kicsivel nagyobbat visz.
No persze a "réselt dugó" résmélysége adja meg a végső horonymélységet az agyban.
Valóban nagyon termelékeny, pl. a bordás agyakat is így készítik akár 100 mm átmérőben is.
Hidraulikus munkahenger húzza át a tüskét.
a látókörömben levő gépek kb. 1700 mm hosszú tüskével dolgoznak.

svejk

Nohát, ilyen piciben még nem is láttam.

svejk

Az anyaguk egyébként gyorsacél, tehát nem lehetetlen az otthoni elkészítése sem.

Csuhás

Olyan hosszú húzott tüskéhez nem is kell lemezelés. Ezeket viszont nyomják, egy menetben keveset forgácsolnak és a mögéjük pakolt lemezzel vesznek fogást. https://www.youtube.com/watch?v=8tAz5YDFtAs" TARGET=_fnew>Így