Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

VighLajos

Itt is van minden:
http://mesterszerszam.hu/geptartozek/eszterga-tartozek" TARGET=_fnew>Mesterszerszám Szeged

9pk59nuy

Igen igazad van!

Akkor kb. 10000-et fejlődtek az árak. Én maradi, még mindig azt hiszem amit a média harsog, hogy szinte nincs is infláció!!!

Megnéztem a Multifix A típust, hogy mennyibe kerül, leesett az állam, hogy fölészaladt a 200-nak.

Sz.József

Egy kis közvélemény kutatás gyors befogós késtartó ügyben...(mivel éppen ez van "porondon")
Adott egy kis eszterga aminek az eredeti "hagyományos" késtartója 80x80 mm-es.
A kézi szán is pont ilyen széles. (tehát kőrbe pont szinte van vele)
A késtartó rész alsó hús vastagsága 9 mm, ami 12 mm-es késmagassághoz igazodik, ill. van megmunkálva.
Ha én ide egy olyan gyors befogós késtartót szerelek, amelyeknél a betétek alsó hús vastagsága nagyobb mint 9 mm, akkor
a 12 mm-es kést már nem tudom központba állítani, mivel a betét leütközik a kézi szánra.
Viszont, ha a betétek alsó hús vastagsága mondjuk csak 8 mm (ez talán még nem túl kicsi ha hőkezelt a betét),
akkor már jó a 12-es kés esetén, viszont egy 14-es vagy netán egy 16-os kést már meg kell "faragni", hogy használni lehessen...  
Azt nem tartom "szerencsésnek", hogy a betétek kilógjanak a kézi szántól a nagyobb állíthatóság (lefelé) végett.

Lényegében leegyszerűsíthetem a kérdést...
Egy ilyen méretű (80x80 mm környéki) késtartónál a betétek alsó hús vastagsága hány mm szokott lenni?
Ill. jó lenne egy olyan megoldást is találni, hogy legalább egy 14x14-es kést is használni lehessen a késszár elfaragása nélkül...
Talán az egész kézi szán egységet kellene alacsonyabbra "faragnom"...(?)
Várom a jobbnál-jobb ötleteket... :)
Köszönöm
Egy internetes kép. (én ennyire nem szoktam kitekerni a kézi szánt... :)    )

http://cnctar.hobbycnc.hu/Sz_Jozsef/kezi%20szan.jpg" border=0>

ywathzay

Mi történik akkor ha a kéziszánon túlnyúlik a késtartó betét? akkor le lehet engedni. Az olasz gyengeségét pont az adja, aminek ez a fajta az erősségét. Itt tele talppal fekszik a kéziszánon a késtartó, a késsel együtt. Az olasznál elemelkedik a betét, ha úgy vesszük lóg a levegőben. Akkor már mindegy, ha az alja lejjebb van eresztve mint a kéziszán.

Sz.József

Igen, igazad van, így is úgy is a levegőben van a betét...
De, én azért nem tartom szerencsésnek a túlzott kilógást, mert úgy gondolom merevebbnek a "rendszert" ha
minél közelebb van a betét (a kés) a kézi szán felrögzítéséhez...
A képen lévő kivitelezésnél a kb. 70mm-es pogácsára rögzített kézi szán már eleve nem barátságos nekem.
Ebből kiindulva csak "barátságosabb" ha az erőkar minél kisebb...

A másik az, ha ki szeretném "lógatni" a betétek, akkor ahhoz mekkora kiinduló alaptest kellene?
Hogy a fecskefarok se ütközzön a kézi szánon...

Sz.József

Mondjuk az is igaz, hogy kilógatott kivitelnél a kézi szánt vissza is lehet tekerni valamelyest...

Viszont jókora alaptestből kellene kiindulni, hogy ki lehessen "lógatni" a betétet a szántól.

ywathzay

Na igen, azt nem is figyeltem hogy a kézi szán is csak egy pogácsán figyel. Ezt kérd számon kínai barátainktól. Ez egy igen hülye megoldás alapban is. Tudom univerzális, mert lehet rátenni maráshoz derékszöget, meg mittudomén.  Pedig ők is gyártottak, sőt biztos vagyok benne hogy most is gyártanak komoly ipari termelésre való gépeket. Gondolom a rosszra van igény ejrópában, hát akkor kaptok rosszt...  
Ebben az esetben egy kilógatott késtartó valóban csak fokozza a gyengeséget.

Robika37

Üdv Józsi !

Ha ilyen a kéziszán rögzítése akkor a stabilitás már régen elveszett a fecskefarkas csúszóvezeték alatti "nyaknál" . Kérdés, csupán a 9mm felirat alatti imbuszcsavarok mi célt szolgálnak ? Ha nincs fontos szerepük a késtartó alatti felület lemarásánál is lehet nyerni 2-3 mm-et így szemre..

Sz.József

Ezt a pogácsás megoldást valószínűleg olyan ember tervezte aki sosem dolgozott esztergán... :)
Ez a pogácsás "torony" egyáltalán nem passzol a 38-as főorsó furathoz, a 160-as tokmányhoz, meg a 180 mm-es ágyszélességhez...
Egyébként a kilógatott (és lelógatott) betétnek még van egy hátránya...
Mégpedig, hogy nem lehet alkalomadtán elfordítani a késtartó testet...
Ha jól olvastam Te szeretnél magadnak készíteni ilyen késtartót...
A betétek alsó hús vastagságát milyen méretűre tervezted?

Sz.József

Szia!
Igazad van... Hiszen én is erre a következtetésre jutottam... :)
Már mint, hogy így a instabilitás elég jelentős...
A kézi szán lemarásával kb. 2 mm-t lehetne nyerni. (egy kis váll azért nem át ha marad...)
A pogácsa magasságából kb. 3 mm-t lehetne levenni...
Ez már 5 mm, ami talán elég is lenne már a 16-os központ magassághoz is...
De hát ezt a "libanyakat" nem tudom megemészteni... :)

https://www.youtube.com/watch?v=3gAb3fiWbpA" TARGET=_fnew>Pedig ezen a videón elég stabilnak tűnik a "libanyak"... kb. 1 perctől nézve...

Robika37

Igen , megfelelőnek tűnik és ott van a késtartók Mercedese (szerintem) Hjózsinál sztem. elfogadható áron...valaki itt a fórum mintha írt volna róla, hogy lemásolta a Multifix-et .
A videora visszatérve megfelelő erő hatására "beállnak" a holtjátékok és a deformációk egy irányba aztán legyen meg aminek lennie kell :-D
ha jól sikerül még rezonálni sem ér rá

Sz.József

A második mondatoddal megint csak egyet kell, hogy értsek... :)  
Ezt a "jelenséget" alkalomadtán ki is kell használni...(még komolyabb gépen is)
De ez fordítva igaz:
Egy masszívnak tűnő gépen is tud egy nem hozzáértő furcsa "dolgokat" produkálni... :)

Csak azt tudnám, hogy a videón lévő késtartó hogyan kerül fel a gépre, úgy hogy a kézi szán sincsen lemarva...(?) (ha jól látom)

TROMF22

Ha jobban megnézed 1' 57" -nél úgy látszik hogy lemarták a kéziszán felső síkját.
És a két kis +csavarka is hiányzik a késtartó alatti részről.
Persze ez lehet hogy egy mutáns darab.

Sz.József

https://www.youtube.com/watch?v=LUE3yhmSrlY" TARGET=_fnew>Itt jobban látszódik kb. 3:20-tól...
Ugyan az a muksó.
A kézi szán 2mm-es része érintetlennek tűnik.
Ellenben az alsó platni szorító csavarja igen csak meg van faragva...(3:20)
Gondolom ez, az miatt van, hogy a torony (libanyak, pogácsa) alacsonyabbra lett véve.
Mintha az anya is valami alacsonyabb típusra lenne cserélve.

Sz.József

Ha a muksó nem is de ugyan az a géptípus...