Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

hostya

"Megnéztem a főorsót beleraktam a csúcsot és azon is azok az eltérések vannak mint a többi mért helyen! "

Ha az eltéréseknek "közel" azonos szöghelyzetben/főorsó pozícióban van a maximuma/minimuma akkor, szerintem a csapágy a "bűnös"...
A partvisnyéllel+órával csak a csapágy hézagot(kottyanást) tudod ellenőrizni, az "ütést" nem..

Nem tudom milyen típusú csapágy van a nevezett kisgép főorsóján, de én már találkoztam olyan mezei egysoros mély hornyú(6205) vadiúj kínai csapággyal, aminek a furata 0,16mm-t ütött...  
A golyók futófelülete és a furat nem volt egytengelyű a belső gyűrűn.. :(

Másik eset..  
Ferde hatásvonalú csapágy belső gyűrűjén a "golyópálya" nem jött ki "tisztára" a köszörüléskor... :(
Az ember azt gondolná hogy egy csapágy, ami edzett köszörült/finiselt alkatrészekből áll,rendelkezik "egyfajta" pontossággal, de ez sajnos nem mindig van így...  
Ezek a kínaiak sok mindenre képesek.. sajnos.

Sz.József

Hostya megelőzött a "szöghelyzet" ellenőrzéssel...

A legdurvább az lenne ha a csapágyhely ütne a morse kúphoz és a peremhez képest...

Felmerül az a kérdés, hogy a gép most került hozzád?
Vagy régebben és eddig még ezt nem ellenőrizted?...
Ha régebben került hozzád, kezdetekkor még nem volt benne a 0,09?

Motoros

A kínai tényleg mindenre képes, még talán az is lehet, hogy maga a főorsó külső csapágyméreteihez képest a belső furat illetve a kúp üt.
Egy asztali kínai kiseszterga tipusnál például a szegnyereg furata nem tengelyes a főorsóval. Ez ugyan állítható, de az állítás nagyon körülményes...lehetetlen.
 A beállítás meg ha nagynehezen sikerül akkor 10 meghúzásból 5 ször rosszúl áll be.
pedig az ágyon van egy egyenesbevezető kúp.
A másik fő gondjuk a motor rögzítése- szinte nevetséges... meg a harmadik..de nem is sorolom.
Tele konstrukciós meg gyártási hibával.
A hobby esztergályos a 20 ismeretlenes hibahalmazon sosem fogja magát átrágni és elmegy a kedve az egésztől.
Pedig az anyag azért benne van, de az kevés valami hiányzik.

morfeus

Nem most került hozzám de idáig a tokmánytárcsa és a főorsó felületre fogtam!
De mivel nem szakmám így nehezen állok neki a gyárit alakitaní!
Talán egy csapágy ellenörzést kivétellel vagy egy cserét meg ér a dolog!
Mi a véleményed?

000000000

Egy mérést még el lehetne végezni de ehhez kellene egy főorsófuratnak megfelelő átmérőjű acélrúd ami pontosan illeszkedne bele Az orsó mindkét végén kinyújtva megmérni a hengeres furatnak az ütését.Mert ha ez jó akkor nem a csapágy a ludas hanem valószínű egy esztergáláskor hosszabban kinyújtott csúccsal nem támasztott anyag rámászott a késre megfeszítve az orsó végét.Ebben az esetben a hátlap is üt oldalra.

morfeus

Értem,de ezt"megfeszítve az orsó végét" ,hogy érted mármint melyik végét feszítette meg?
Gondolom a tokmány oldalra gondolsz!
A főorsó furat az olyan 22-es lehet ha jól emlékszem,de ehhez mint írtad kellene egy olyan darab anyag ami végig ér a főorsó furatban(üreges tengelyben)!
Viszont ehhez pontosnak kellene lennie az anyagnak amit nem tudok most kivitelezni,mármint a megfelelő pontosságot!

Ha beigazolódna a gyanúd,hogy üt a főorsó tengely azzal mit lehet kezdeni szerinted?

morfeus

Most szedtem le a főorsó ház első takaró lemezét és a látottakról készítettem egy pici videót,hogy lásd illetve lássátok mennyire üt a tengely!
Csak azt nem tudom,hogy a ménykübe tud ennyire ütni két csapágyázás közt!
https://www.youtube.com/watch?v=gdNds3DNAEY" TARGET=_fnew>Itt a videó megnézhető!

Bocsánat a rossz minőségért meg a kézremegésért de telefonnal így sikerült!

UI: A tokmány hátulján a gyorsváltó tárcsa koricál,de ez már gyárilag ilyen!

000000000

Azt kérdezed mit lehet kezdeni a főorsóval?Ehhez tudni kellene hogy tényleg jók a csapágyak.Tegyük fel jók ,akkor az illesztőfelületből levenni pár mm-t és egy gyűrűt ráhúzni majd átmérőzni méretre vagy inkább egy új tokmányhátlapot rá aminek a felfogófuratai a tokmány felől be vannak süllyesztve így felcsavarozva összejelölve véglegesre esztergálva a sajá gépen.A Morse kupot meg szerintem csak köszörülni lehetne  de az már más gépet igényelne.

Csuhás

Huuh ez nagyon durva. Új volt a gép, garancia nincs esetleg? Talán érdemes volna megkeresni a hazai forgalmazót, esetleg át lehetne cserélni a főorsót egy kirakati gépből.

000000000

Imbolyog rendesen,nem kizárt a csapágyhelyek sem központosan készültek a házban.

Motoros

Ez elég durva. Olyan mintha a csapágyak lennének a hibásak, de csapágyat ekkora ütéssel sehol nem gyártanak.
Két kúpgörgős csapágy van benne?
A tengely tengelyirányban nem kotyog...azaz a tengely végén lévő kontrás anya ami a két csapágy feszítését állítja az nem laza.
Mikor új a gép akkor előfordul, hogy nem járatták, mert járatás után ezeket az anyákat újra kell húzni.

Új ez a gép egyáltalán?

morfeus

Igen új kb 1 éves de csak fél éve használom intenzíven!
Tengely irányban nem tapasztaltam elmozdulást,a kontra anyákat holnap tudom megnézni mert akkor kibányászom (picit nehéz kerekesszék),de megnézem!
Azt,hogy milyen fajta csapágy van benne nem tudom de megnézem mert inkább feleslegesen veszem ki a két csapágyat mint,hogy csak az lenne a gond!
Ha problémás holnap jelzem és írok tipust ill fotózom is a tényállást!
Még egyszer neked is és mindenki másnak is köszönöm a segítséget és tanácsokat!

Csuhás

A csapágyfészek pontossága ez esetben nem számít. Az orsó két mélyhornyú csapágyban fut és ahogy írták nincs mérhető lógása. Szvsz gyári selejt az orsó.

morfeus

Akkor most az a nagy kérdés,hogy ha rossz a főorsó tengelye és nem tudok szerezni(forgalmazótól H.Józsi) akkor tud e valaki segíteni helyrehozni vagy csinálni egyet?!

sanyi84

Nem értem hogy nem lett jó. Két köszörült/kemény esztergált csapágyméret van rajta.