Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

jani300

Ezt most félreértetted .
A morse kúp az ugyan az megvan fönt a kiütő rész is .
Ezeken a kúp közepe táján van még egy horony a rögzítés részére .

Vetesi75

Ésszel kell beütni, akkor nem feszít szét semmit. Szinte mindenki tart attól, hogy a rezgéstől fellazul, ezért irgalmatlan módon szétvernek éket, szerszámot, főorsót, mindent.  
A rezgéstől való fellazulásra pedig nem a nagykalapács a megoldás!

Vetesi75

A kiütő ék másik lyukba passzol, azzal a menesztőlapot ütjük.

jani300

Ilyen kétlyukú szerszámom van néhány , de főorsót ilyet csak képen láttam .
Azért tettem csak fel a képet mert nem mindenki találkozott itt evvel , úgy néz ki .
Volt ilyen is és kész . Biztos nem gyártják már új gépben régóta .
De régi gépek még mehetnek ezek szerint .
Nem dobták ki szerencsére mindet akkor .

Vetesi75

Szerszámként Morse-kúp toldóknál és kisebbről nagyobbra átalakítóknál lehet vele találkozni. Gyártják még ma is, sugárfúróknál és nagy fúrógépeknél általánosan elterjedt, fúró-maróműveknél szerencsére kezd feledésbe merülni.

Csuhás

Így már világos. Nem láttam még ilyen kúpot ezért nem volt érthető.

u3xrz0cut

Horizontáloknak van ilyen főorsója

Szasza43

Sziasztok.

Budapesti szerszámgépgyár E 205 1000-es eszterga, gépkönyvét keresek.

Köszönöm.

morfeus

Sziasztok!
Lenne egy számomra fogós kérdésem a tapasztaltabbak felé!
Probléma a következő,észrevettem,hogy üt a tokmányba fogott anyag(10,00 köszörült tengely) azt hittem,hogy rosszul fogtam be de nem.
Gondoltam tokmánypofa hiba,de nem,akkor maga tokmány üt az illesztőtárcsa miatt,de nem hanem maga a főorsó illesztő felületén mérhető az ütés már olyan 0.09mm!
A főorsó illesztő felületéről http://kepfeltoltes.hu/view/150612/20150612_121027_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" TARGET=_fnew>Itt egy kép!  az illesztő felület nem kúpos hanem sima mezei átmérős (bocsánat a fura fogalmazásért)!
Valahogy orvosolható a probléma ha igen akkor mi a módja?
Előre is köszönöm a segítséget!

Csuhás

A főorsó végződésed még gyári, vagy már valaki átesztergálta? Az ilyen fejek rövid kúposak szoktak lenni. Igazán jó megoldást nem tudok. Magam a csapágyak ellenőrzése után kúposra esztergálnám az illesztő felületet, és gyártanék új tokmánytárcsákat. ( Esetleg összejelölheted a tokmánytárcsát és a főorsót ( ezt egyébként is célszerű megtenni ) majd a tárcsát a helyére fogva esztergálsz egy új peremet a tokmánynak feltéve hogy a tárcsa elbírja egy új 2..3mm illesztőperem kialakítását.  ( Feltételezve hogy a tokmánytárcsa pontosan illeszkedik a főorsó hengeres felületére, ha kotyog akkor marad az első megoldás )

Csuhás

Esetleg nézd meg hogy a tokmánytárcsát elfordítva újra felfogva hátha van olyan pozíció ahol nem üt.

morfeus

Az illesztő felület gyári úgymond szűz!
A felület végig hengeres mert egy kedves fórumtársunk amikor gyártott egy tárcsát nekem akkor ő is megmérte!
A kúp esztergálással azért gondba lennék,mert ha egy darab anyagra kellene és elrontom az még könnyen korrigálható!
De ha elrontom a főorsó felületét nem sok próbálkozásom marad!
A tokmány szerintem jól illeszkedik mivel eléggé egységes az ütés mértéke a befogott anyagon,tokmányon és a tokmánytárcsán is!
Még esetleg a csapágyazást megnézhetném bár jó lenne egy robbantott rajz,illetve azért tudni se ártana,hogy miképp álljak neki ezért is kérdezek!
Amúgy egy HBM 250X400 gépről van szó!

morfeus

Az elforgatást már néztem,és sajnos változatlan!

Csuhás

A csapágyat úgy tudod ellenőrizni hogy felülről rátapintasz egy mérőórával a főorsó végére és alulról egy fa seprűnyéllel aláfeszítesz. ( cirka 30..40 kg (-nak megfelelő ) erővel ) Az orsó max 2..3 századot emelkedhet egy ilyen kis gépen.

morfeus

Csatolok egy képet a főorsó robbantott rajzáról,közben meglett a gyári gépkönyv!
http://kepfeltoltes.hu/view/150612/001_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" TARGET=_fnew>Így néz ki !
Sajnos már az eredeti is ilyen halvány!