Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Sz.József

Ok...
Hát, ha egyszerre "kóricál", akkor lehet a csapágy a bűnös...

zozo

Vörösrezet fúrkálok 7,5-ös fúróval, de nagyon utálom már, hogy a vadi új kobalt fúró is megszorul benne 15-20mm mélységnél. Vágóspray-vel kenem, (ez vált be) de 5mm-enként ki kell tekerni ahhoz, hogy ne rágjon be a fúró.
Esztergálni szintén katasztrófa. Van valakinek tapasztalata vörösréz forgácsolásban?  
Valami jobb kenőanyag esetleg?

Sz.József

A fordulatszámmal próbáltál "játszadozni"?

KoLa

Próbáld meg azt hogy egy hetes fúrót félreköszörülsz, az egyik éle nagyobb legyen két tizeddel vagy ahogy sikerül! jó a hss is és az emulzió!

jani300

Nem megy úgy félre ? Csak kíváncsi vagyok , egyébként értem mire gondolsz .

KoLa

Esztergában fúrva nem, ez biztos!persze szögmérőhöz kell köszörülni a fúrót és nem kell kivenni a keresztélt mert majd az vezet, a hosszabbik élt érdemes, éppenhogy a rövid él mögé élezni kicsit!

Csuhás

Anno az Izzóban hss késsel és bőséges emulziós kenéssel munkálták meg a vörösrezet. Fúrásnál esetleg egy fúrót tönkretéve megpróbálhatnád az élszalagot egy hangyányival aláköszörülni a csúcstól mondjuk 10mm-től kezdve.

zozo

Köszi a tippeket! Első körben a félreköszörülést próbálom.  

(Jani, így is kanyarodik a fúró, 30mm-nél már 2 tizedet elmegy, ha kicsit jobban nyomom neki)

u3xrz0cut

Hol újítanak fel E2N esztergát? Van valakinek referenciája? Kb menyiért?

Csuhás

Egy bácsit tudok, aki itt néhányunknak hántolást tanított, de most nincs kéznél a telefonszáma. Azt sem tudom dolgozik még. Ár.. az nagyon sok. Szinte biztos hogy bőven meghaladja a gép jelenlegi árát. Szvsz egy rendes felújítás 500..800eFt körül lehet. Viszont ha ráérsz akkor magad is nagyon sokat tehetsz hogy jobb legyen a gép.

Motoros

Van egy halásztelki lehetőség is. nem olcsó de ..

Motoros

A fúró élére rákenődhet a réz (a tiszta 4 kilences réz főleg), ugyanis a 20 mm mélyen a megszorult forgács miatt tulhevül a fúró és akkor már az az él nem olyan.
 Az él mindíg legyen borotvaéles, és jobb gépen élezni, persze ilyenkor már oda a spéci kobalt réteg.

A 30 mm hossz az már hosszú furatnak számít.
Az automatások ilyenkor a fúrót is és a munkadarabot is forgatják. Ez csökkenti a félremenést.
Az ilyen melót jobb cnc-vel csinálni, ha egyszer belövöd akkor mind jó lesz.

u3xrz0cut

Keresztszán, kéziszán, csapágyazás , szíj, váltótengely és egy kis külcsin. Sajnos időhiány miatt kellene a segítség.

u3xrz0cut

Valamikor dolgoztam TMK-ban, tudom a hántolást, tusírozást. Sok gépet újítottunk ott fel.

morfeus

Megnéztem a főorsót beleraktam a csúcsot és azon is azok az eltérések vannak mint a többi mért helyen!
Gondoltam illetve mondtad,hogy lehet csapág,de kinulláztam az órát és partvisnyéllel nem tudtam függőlegesen megmozdítani a főorsót annyira,hogy jelezze az óra!
Vagyis a csapágyak jók,szerintem ill ti is említettétek,hogy csak felületi egyenetlenség lehet!
Csak azt furcsállom,hogy a csúcsnak a furata a főorsóban is üt a csuccsal eggyütt!