Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Motoros

Gyakori megoldás (van akinek nem tetszik), hogy a tokmánytárcsa tokmányhoz illeszkedő váll részét ..ami alapból elég szoros illesztés...felesztergálják, a saját gépen.
ezáltal nem a váll fogja pozicionálni a tokmányt hanem az 1-2 tizedes hézag lehetővé teszi hogy a felszerelt tokmányt a csavarjainak meghúzása után kiórázzák, majd a csavarokat véglegesre húzzák.
Akár 5 mikronos futás is elérhető így könnyedén. Attól meg nem kell tartani ilyen kis gépen, hogy fogás közbe odébb megy.
200-as tokmánynál is alkalmazzák ezt a módszert más okok miatt.
Azért ezt gyakran ellenőrizni kell...mármint a futását.
A kiütés egy réz dornival történik.

morfeus

Köszönöm a tippet,de mielőtt nagyon megesztergálnám az eredeti felületet körbejárom,hogy helyzetemhez képest(mindent ülve végzek sajna ) mi az amit megtudok tenni,hogy megszűnjön az ütés!

Csuhás

A javasolt megoldásnál csak a tokmánytárcsa tokmányhoz illeszkedő hengeres pereméből kell a helyén leesztergálnod kb 1..2 tizedet. Ez nem nagy dolog. A tokmány alá pedig tehetsz egy kis csavarrögzítőt akkor biztos nem fog elmozdulni, ha pedig mégis le kell venni akkor max megmelegíted egy kicsit.

morfeus

Rendben kicsit nehézkes néha a felfogásom de most már tiszta a dolog [#worship]!
Köszönöm mindkettőtöknek a segitséget!

svager

Sziasztok
Sajnos az enyém is ilyen már újonnan ütött a tárcsa és a tokmány is. Én a hátlapot és a külső peremet esztergáltam erre raktam egy új tokmánytárcsát ami a külső peremen ül fel tehát nekem most a külső pereme a menesztő.Az új tokmánytárcsát a helyén esztergáltam a tokmány méretére ami nekem most egy másik nagyobb 130-as (használt de még mindig jobb mint a gyári) és mielött levettem volna megjelöltem ,hogy mindig ugyanoda tegyem és így 0,01 lett .  

Motoros

Bocs az akadékoskodásért.. csak kiigazítalak: ----"külső pereme a menesztő"---- ez a perem nem meneszt hanem központosít.
A nyomaték átadására szolgáló elem a menesztő. Ilyen pl az esztegaszív stb.

Ezek a kis esztergák megérdemelnék, hogy legyen egy olyan hely, honlap vagy valami ahol le lenne írva az pontosan, hogy hogyan lehet feltuningolni őket, úgy hogy használhatók legyenek.

svager

Köszönöm a kiigazitást igazad van!
Nem vagyok szaki,ezért néha keverem a szezont a fazonnal a külső pereme központosít.

morfeus

Holnap rászánom magamat és megnézem mit tudok alkotni!
De jelentkezem a megoldással!
Így is köszönök minden tanácsot és segitséget amit nyújtotok számomra!
Remélem másnak is hasznos lesz és tanulnak belőle!

000000000

Nem vagyok esztergályos csak hobbim,ezt a hibát ami nálad van a géppel én a sajátomon úgy korrigálnám hogy egyenes recézővel megnövelném az illesztőfelület átmérőjét az ütés értékével 0.09-0.01 mm-el.Ez alig érezhető változás a felületen utána meg a késtartóba fogott acélhasábbal visszapörgetném méretre.Így az anyagból nem lenne leesztergálva csak  az eltérés mértékét helyzetét változtatnám meg.

Csuhás

Feltételezem hogy az illesztő felület még ezen a kis gépen is edzett, így nem nagyon lehet recézni.

000000000

Nyilván akkor nem lehet.Talán a csapágyazást kellene átnézni illetve kivenni a főorsót és azt kiórázni a csapágyhelyeken is .Akár a saját gépen is a szegnyereg és a késtartóba fogott csúcs között.

morfeus

Csapágyazást átnézném de nem igazán tudom mozgatni a gépet!

Sz.József

A főorsó morse kúpja is üt, vagy csak az illesztő perem?
Mert ha csak a perem, akkor talán a csapágyazás rendben lehet...

morfeus

Ezt még nem néztem de Csuhás javaslatával letesztelem a csapágyakat a 35012 hsz alapján!
De szerintem egyszerre koricál a morse is!
Ha a csapágy jó akkor marad az illesztő felület méretalá vétele és akkor legalább kiórázható!