Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Csuhás

E2n motor és váltó közötti kuplungot szedett már szét valaki? Frekiváltó került a gépemre és kis fordulaton hallhatóan zökkent a kuplung. A váltó pozícióját pát tizeddel megváltoztatva megszűnt a hang kis fordulaton, de névleges fordulaton mintha hangosabb lenne. Megnézve a kuplungot csak egy kemény műanyag betétet találtam benne. Gyárilag is ilyen kemény a betét, vagy nekem már valaki pótolta az eredetit?

sasi

Mintegy hat éve történt a kar leszerelése, azóta nem találkoztam vele, de valahol biztosan meg van, „mert háta jó lesz még valamire”.
Ha megtalálom, neked adom.

h2j6ycpem

Üdvözlök Mindenkit a Fórumon!

Köszönöm a segítséget.
Sikerült a fórumtársak jóvoltából hozzájutni a gépkönyvhöz.

guliver83

Kérnék egy kis segítséget.
A napokban kerestem DC szervó vezérlőt E660 DC motorhoz. Egy kicsi esztergáról lenne szó amin egy 100-as tokmány van. Olyan kérdésem lenne, ha veszek hozzá egy szervó vezérlőt meg tudom vele hajtani a főorsót rendesen? Például, ha mentett akarok vágni vagy ha csak forgatóként szeretném használni akkor ezekre a dolgokra jó lehet?
Vagy tegyek fel egy külön motort amivel pozicionálni tudom például egy léptetőmotort, ha forgatóként akarok valamit csinálni rajta?

9pk59nuy

Jó az elképzelésed! Alkalmas a motorod főorsó hajtására! A vezérlőt és a tápot úgy kell kiválasztani, hogy a motor ne tehesse tönkre ha megszorul. Én egy C tengelyes esztergához 150W-os szervomotort használok Sneci féle vezérlővel. Nagyon komfortos, hogy a fordulatszámot és a forgásirányt programból tudom vezérelni.

Az elegendő forgácsolóerőt 1:3 lassító áttétel biztosítja.

Miki2

Tudnál erről kicsit bővebben írni?
Milyen vezérlőprogramot használsz?

ra8nsmk6w

Amennyiben az esztergálást szó szerint értelmezzük 100mm átmérőnél acélban a 150W kevés. A 3x-sa is. Forgatónak és sok lemondással alu és műanyagokhoz elég lehet.

9pk59nuy

Mach3-at használok. Igaz, egy kicsit trükközni kell vele. A 150W főorsó teljesítmény elegendő arra, hogy menetet vágjak, vagy leszúrást végezzek a gépen. A géppel megoldható az, hogy esztergálok egy palástot és abba belegravírozok egy szöveget.

Magamtól ez jut eszembe. Ha valamire kíváncsi vagy, akkor kérdezz rá.

guliver83

Akkor ezek szerint működhet a dolog.
Az E660 DC motor szerintem jóval több mint 150 watt, csak egy megfelelő vezérlőre lenne szükség akkor hozzá. És esztergályozás közben például nem tilt le a vezérlő ha egy kicsit terhelve van? 100 tokmány úgyhogy ebbe olyan nagy anyagot nem fogok be. Max 100 alu vagy valami műanyag de vasat ilyen átmérőben nem kellet eddig, de nem is alkalmas ez arra.
Ha meg kell akkor lassan meg csinálom a hobbist mindent megold egy ilyen gépen is.

9pk59nuy

"Amennyiben az esztergálást szó szerint értelmezzük 100mm átmérőnél acélban a 150W kevés."

Az ilyen jellegű munkát én inkább az E400-ra viszem, nem a finommechanikára kifejlesztett asztali cnc gépre. Semmi okom arra, hogy egyetemes esztergának tekintsem a gépemet.  
 [#wink][#wink][#wink]

9pk59nuy

Az Orosz Univerzal2 asztali eszterga motorteljesítménye 120W. Először kevésnek gondoltam, de a gyakorlat bebizonyította, hogy amekkora anyagot be tudok fogni a gépbe, azt meg is tudom munkálni. Készítettem például a géppel rávaló, menettel csatlakozó tokmánytárcsát is.

Az asztali gép egy külön világ. Képzett esztergályos nehezen viseli.

vadember

16G 3/8- os menetet kellene furatba készítenem. Nincs hozzá menetfúróm. Valaki meg tudná fejetni ezt a feladványt? Hiába keresem a neten nem találok rá egyértelmű adatokat.
Melyik értéket kell beállítanom a táblázatból?
Vagy ha lenne valakinek elfekvőben ilyen fúrója lehet megvenném. Igaz, hogy csak egyetlen menetet kellene készítenem.

http://imgserv.com/images/2015/05/25/rMTstNY.jpg" border=0>

s2k5ycubj

Elvileg felülről a második sor:
M/W kar W állás és B2,a szélén jelzett fogaskerekekkel. Először próbáld ki egy darab anyagon külső vágással,menetfésűvel.
Ez majdnem 10x1.5-es menet,és ne feledd 60°-os!
http://invitelweb.hu/fektiforg/zsebkonyv/" TARGET=_fnew>Fektiforg zsebkönyv
És itt meg is találod hála Fektiforg fórumtársunknak! Amerikai menetek,3/8-16 UNC néven.

ANTAL GÁBOR

Aztán miért nem hívsz ?   Gondolom padba fogható ... menetfúró is van azt hiszem

vadember

Jó pár éve pofára ejtett az egyik munkatársam egy Metabo mágnestalpas fúrót. Elgörbült a befogórész. Mivel van vagy tíz gépünk félretették, hogy majd elviszik a szervizbe. Na ez szépen feledésbe merült, tavaly pedig leselejtezték. Én meg privatizáltam.
Ehhez csináltam ma az alkatrészt aminek az egyik végében van a menet a mésik vége weldon félúton pedig egy csapágymegvezetés. Készen is lett, de nem bírtam rátekerni a fúró végére.A menetsablonom valamikor szétesett és hiányzik belőle az 1,5- ös fésű. 16-os a menet az láttam, hogy nem normál emelkedésű és én balga belefúrtam az 1,5 ös menetfúróval.
Eszembe nem jutott, hogy egy metabon nem metrikus menet van. Csak miután nem ment össze kínomban rápróbáltam a withwortos fésűt és természetesen megtaláltam a hozzá illőt. Csinálhatom újra az egészet.
Ráadásul az egytengelyűség miatt a tokmányt kézzel forgatva kezdtem el a menetet fúrni és úgy odahúztam a tokmánykulcs és a késrögzítő közé az ujjam, hogy három felé tört a körmöm.
 Csak kicsit ájultam el, fél óra múlva már egészen emberi színem volt.  
Mondhatni ez a nap nem a szerencsenapom volt.
Itt a delikvens.

http://imgserv.com/images/2015/05/25/ZmLOu71.jpg" border=0>  http://imgserv.com/images/2015/05/25/PqtAev.jpg" border=0>

http://imgserv.com/images/2015/05/25/zZM9qCDaX.jpg" border=0>