Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

ywathzay

Tudtommal jobban részekre kell osztani az általánosan elterjedt rozsdamentes acél (ötvözött acél) kifejezést. Van a rozsdamentes acél, van a saválló, a  hőálló. Ugye a kéménybélést is eladják az egyszeri embernek KO-33 ból. Ami rozsdamentes, de nem hőálló, szegény meg boldogan fizet, mert kapott egy "örökéletű" kéményt. Minden célhoz megvan a megfelelő ötvözet, csak arra kell kérni amihez használni akarják. Meg persze a felárat ki kell rá fizetni, amit senki nem akar.

Bicska

És honnan tudjuk, hogy nem a kavitáció által a nem tiszta keringtetett anyagban lévő szemcsék kezdik-e ki?! Ehhez látni kellene, hogy milyen jellegű a kopás vagy milyen a keringtetett folyadék. (én sem mondom meg szemre, csak okoskodok...)

000000000

Mi is gondoltunk a kavitációra . A felület ahol az anyag kikopik esztergálva van max 1,25 ös a felületi minősége. Az érdes felület pedig kavitációt hozhat létre ami kikoptatja az anyagot, de holnap lefotózom!

Bicska

A másik meg: Teszteljétek le a régi anyagot, öntsetek rá savat...kiderül mit bír(t).. ;)

ebalint

Jó lenne tudni, hogy végül is milyen anyagot, milyen körülmények között keringet a szivattyú.

A híg sósav, meg egy csomó más sav is a fémeket megtámadja. / nem ékszereknek való fémekről beszélek /

Esetlegesen csak nyomokban előforduló anyagok is fontosak lehetnek.

Ezután lehet gondolkodni a szivattyú anyagán.

000000000

Esetlegesen nincs olyan felületkezelő eljárás amivel a felület kopásállóságát jelentősen meg tudom növelni?

4ybj8h3c8

Kéregedzés. Lézerrel, kérdés, hogy lekövethető a felület? Be kell férni a fejnek.

000000000

A túl nagy felületi érdesség létre hozhat kavitációt?

ywathzay

Kérdés, hogy a sósavval együtt milyen oldott anyagot keringet. Mi úgy jártunk az öcsém (igaz ipari hipót) tett egy rozsdamentes edénybe, hogy "kiáztat" egy elszennyezett réz szelepet. 3 nap múlva a szelepet szétmarta felismerhetetlen, és használhatatlan lett, ahol pedig a szelep hozzáért az oldalfalhoz és levegővel is érintkezett csak ott, és azokon a pontokon átlyukasztotta, megette az anyagot.  
Véleményem szerint a már lentebb említett KO36 anyagot kell kipróbálnotok. Nem kell edzeni.
" Legáltalánosabban elterjedt saválló acél. Wnr. 1.4541 (KO-36): alkalmazási területe megegyezik a Wnr. 1.4301 (KO-33) minőséggel, de fokozottabb mechanikai igénybevételre alkalmas. "

wm94bppdn

Feltétlenül, bár nem elégséges hozzá.
A kavitáció tipikusan a nagy sebességű, turbulens (folyadék)áramlás következménye. Nagy sebeségnél a lamináris áramlást nagyon nehéz fenntartani, még akkor is, ha a felület sima.  A nagy sebesség többszáz méter másodpercenként. Alacsony sebességen kavitáció nem lép fel, de a felület simasága csökkenti az ellenállást. Ezért lehet például rézcsőből kisebb keresztmetszetűt alkalmazni vízvezeték céljára.

morfeus

Sziasztok!
Lenne egy számotokra egyszerünek tűnő kérdésem,még pedig az hogyan válaszam ki a megfelelő sebeséget a gépen ill az előtolást!
Mivel nem rég szóvolt róla,hogy felrakok a gépre egy 3 fázisú frekiváltót amit meg is csináltam,így a gép sokkal jobb gyorsabb illetve terhelés függetlenebb lett nagyobb fogásvétel esetén!
Persze lehet számolni is táblázat is van de ránézésre vagy érzésre mi alapján válasszátok ki?
A gépem egy HBM 250X400-as egy 0,75kW-os motorral és egy Danfos VLT 2800 Frekiváltóval!
Előre is köszönöm a válaszokat!

7cim5mm0

Szervusz!
A KO-33 csak rozsdamentes anyag, nem saválló. (Pontosabban a sav töménységétől függ, tejiparban híg sósavval tisztítják a KO-33 csöveket, de a tömény sav megeszi.)  
Ha bizonytalan a szállított anyag összetétele, akkor a legjobb választás a KO-36. Vannak ezen kívül további, különleges ötvözetek is, de szerintem egy szivattyúba semmi értelme ilyet rakni. Ha edzeni akarsz, arra a KO-13 való.

sasi

Kezdőként először táblázat, számolás, majd az így szerzett tapasztalat alapján tudod megbecsülni a forgácsolási adatokat.

ebalint

Ha komolyan gondoltad, hogy : " A saválló acél minden savra jó kivétel a sósav és a királyvíz. "  

... megint tanultam valamit, minél előbb feljtsd el, mert ez így nem igaz.

morfeus

Köszönöm szépen a válaszodat!
Valami ilyesmi megoldásra gondoltam magam is,hiszen a számolás és a táblázat elkerülhetetlen amivel nincs is semmi gond!
Csak kíváncsi vagyok a tapasztaltabb emberek,szakik véleményére is ezen a téren!